Oλα δείχνουν πως οδεύουμε… ολοταχώς για χαλάρωση των μέτρων!
Την Τετάρτη συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για τα επόμενα βήματα χαλάρωσης, που, όπως φαίνεται, θα αφορούν κυρίως τους εμβολιασμένους.
Η επιτροπή εξετάζει κατάργηση ή χαλάρωση κάποιων περιορισμών τόσο στην εστίαση και τη διασκέδαση όσο και στα γήπεδα.
Συγκεκριμένα:
- Σε εστίαση και διασκέδαση επιστρέφουν οι όρθιοι.
- Καρναβάλι: Ναι σε καρναβαλικές εκδηλώσεις, όχι σε παρελάσεις. Το πρωτόκολλο θα συζητηθεί.
- Γήπεδα: Εξαιρέσεις κατά περιπτώσεις - Αυξήσεις στην πληρότητα
- Εμβολιασμένοι: Προς πλήρη άρση όλων των περιορισμών για τους εμβολιασμένους μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας παραμένουν σε υψηλούς αριθμούς, με τους διασωληνωμένους ασθενείς στα νοσοκομεία της χώρας να πέφτουν, πάντως, την Κυριακή -μετά από αρκετό καιρό- κάτω από τους 500 και τους νέους ημερήσιους θανάτους να μειώνονται αισθητά τις τελευταίες ημέρες από τους 100.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα μέτρα, λοιπόν, πιο συγκεκριμένα, πιθανό φαντάζει να επιτραπούν ξανά οι όρθιοι πελάτες στα καταστήματα.
Αντίθετα, οι ειδικοί εμφανίζονται αρνητικοί στις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Τουλάχιστον τις μεγάλες, που περιλαμβάνουν παρελάσεις και οι αποστάσεις πάνε περίπατο. Ίσως να επιτραπούν μικρότερες εκδηλώσεις, στις οποίες θα είναι εφικτό να τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Αναφορικά με τα γήπεδα τώρα, σήμερα επιτρέπεται η είσοδος μόνο στο 10% της χωρητικότητάς τους με ανώτατο όριο τους 1000 θεατές. Οι πρώτες σκέψεις είναι για αύξηση στο 30% ή το 50%, ενώ στο τραπέζι θα πέσει και ο διαχωρισμός μεταξύ ανοιχτών και κλειστών γηπέδων.
Για την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα, καθώς φαίνεται πως το μέτρο θα συνεχιστεί μέχρι η αποκλιμάκωση κρουσμάτων, διασωληνώσεων και θανάτων να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο.

skai.gr