Βαθμολογία

Γουργουλιάνης: Μικρή η ανοσία στους νοσούντες με ήπια συμπτώματα

Τα κυριότερα αποτελέσματα μελέτης σχετικά με την ανοσία που παράγουν τα εμβόλια έναντι του κορονοϊού και των αντισωμάτων που παράγονται από την νόσηση με τον ιό, ανέλυσε ο επικεφαλής της, Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Σε Διάδραση» με την Αρετή Μπίτα.

Όπως είπε συγκεκριμένα, ένα μεγάλο πανδημικό κύμα που πέρασαν οι κάτοικοι στην περιοχή Δεσκάτη Γρεβενών το φθινόπωρο του 2020 είχε ενδιαφέρον ως αντικείμενο έρευνας, καθώς ξεκίνησε ενώ η περιοχή δεν είχε μολύνσεις. «Ξαφνικά έγινε μια «έκρηξη» κρουσμάτων, όπου έβγαιναν θετικά περίπου 3 στα 4 τεστ, αμέσως μετά από μια εβδομάδα γέμισαν τα νοσοκομεία από βαριά ασθενείς, πέθαναν αρκετοί άνθρωποι στην περιοχή και το κύμα έπεσε γρήγορα. Άρα η πρώτη πληροφορία που έχουμε είναι ότι όταν ένα κύμα αυξάνεται πολύ έντονα τελειώνει πολύ γρήγορα. 3 μήνες μετά, το 2021 αποφασίσαμε να δούμε αυτό το κύμα τι ανοσία άφησε στον πληθυσμό» είπε ο κ. Γουργουλιάνης.

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι η ανοσία ήταν μεγάλη σε αυτούς που πέρασαν βαριά την νόσο και επιβίωσαν, ενώ αντίθετα εκείνοι που ασθένησαν ήπια, με συνάχι ή άλλα ελαφρά συμπτώματα είχαν λιγότερη ανοσία. «Στην συνέχεια και ενώ είχαν αρχίσει οι εμβολιασμοί ξαναείδαμε τους ίδιους ανθρώπους μετά την νόσηση και μετά τον εμβολιασμό και διαπιστώσαμε ότι τα εμβόλια στον πληθυσμό έχτιζαν την ίδια περίπου ανοσία με αυτήν που είχε προκληθεί από τους βαριά νοσήσαντες. Είδαμε στην πραγματικότητα επίσης ότι είναι σημαντικό να ανοσοποιηθείς με τα εμβόλια και μάλιστα με τα σύγχρονα και να μην διακινδυνέψεις να νοσήσεις. Γιατί αν νοσήσεις βαριά μπορεί να έχεις υψηλή ανοσία αλλά αν περάσεις την νόσο ήπια, μάλλον δεν θα έχεις ανοσία για μεγάλο διάστημα. Άρα για να μιλήσουμε και για την επικαιρότητα, να μην διακινδυνέψεις κολλώντας την μετάλλαξη Όμικρον γιατί μπορεί να την περάσεις ήπια αλλά δεν θα έχεις ανοσία» προειδοποίησε ο καθηγητής.

Δεδομένα από το Οντάριο όπου έχει επικρατήσει η Όμικρον κατά 100%, έδειξαν, ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης ότι τα εμβόλια μπορούν να προστατέψουν από την βαριά νόσο ως 18 φορές περισσότερο σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Εξακολουθούν λοιπόν να προστατεύουν και από την παραλλαγή Όμικρον, η οποία επίσης αφήνει ανοσία που προστίθεται και στην ανοσία που άφησε η Δέλτα.

Ανήκοντας στους αισιόδοξη επιστημονική πλευρά, ο κ. Γουργουλιάνης, σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε μια φάση που διαθέτουμε τα εμβόλια, την ανοσία που έχει αποκτήσει ο πληθυσμός, τον καιρό που στην χώρα μας σύντομα θα μας επιτρέψει να βγούμε έξω και να κυκλοφορούμε, επομένως όλα αυτά είναι στοιχεία για να ελπίζουμε ότι η στροφή της Όμικρον είναι στροφή προς την ενδημικότητα. Είμαστε έτοιμοι και θα έχουμε και του χρόνου μολύνσεις αλλά δεν θα έχουμε αυτόν τον κατακλυσμό και την πίεση στο σύστημα υγείας. Έχω την αίσθηση ότι έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ενδημικός ο ιός και θα συνεχιστεί ίσως και τις επόμενες δύο χρονιές αλλά με ήπια και διαχειρίσιμη μορφή».

Έχουμε ήδη δεδομένα, συμπλήρωσε, που λένε ότι σε μολύνσεις είμαστε περίπου όπως ήμασταν στις 30 Δεκεμβρίου, μια εβδομάδα μετά την έναρξη του κύματος, άρα είμαστε σε τάση εκτόνωσης. Επομένως λογικά, εκτίμησε ο καθηγητής, θα πέσουμε σε πολύ χαμηλές μολύνσεις και σε ανάλογο χαμηλό φορτίο στα νοσοκομεία προς τα μέσα ή το τέλος Φεβρουαρίου. Άρα η άνοιξη αν δεν υπάρχει κάποια έκπληξη θα είναι πολύ καλύτερη».

Στις τελευταίες τρεις εφημερίες του νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι νοσηλείες αφορούν άτομα άνω των 80 ετών, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι με την Όμικρον.  «Από τους 20 ασθενείς μόνο οι δύο είναι με Δέλτα. Οι περισσότεροι έφυγαν σε 2-3 μέρες και ένας που έχει διασωληνωθεί είναι προχωρημένης ηλικίας με  υποκείμενα νοσήματα» είπε τέλος ο καθηγητής.

Πηγή: ertnews.gr