Με το παράδοξο για κακοκαιρία όνομα «Ελπίς» έρχεται από σήμερα το βράδυ η νέα ψυχρή εισβολή στη χώρα μας, η οποία θα εκδηλωθεί σε δύο φάσεις, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Η πρώτη αύριο Σάββατο και η δεύτερη φάση από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, η οποία αναμένεται και πιο παγερή. Σήμερα αναμένεται σταδιακά να εκδηλωθούν τοπικές βροχές και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά, ενώ από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
Από αύριο Σάββατο αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Τα θερμόμετρα δεν θα ξεπεράσουν στα βόρεια τους 3-5 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 6-8° C, στην υπόλοιπη χώρα τους 11-13° C και μόνο στη νότια νησιωτική χώρα θα δείξουν έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη η χώρα θα μπει στην «κατάψυξη», με θερμοκρασίες πολύ χαμηλές ακόμα και για την εποχή. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι μέγιστες τιμές δεν θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου, ο παγετός θα είναι ισχυρός, ενώ ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα, τοπικά, ολικός.
Οσον αφορά τις χιονοπτώσεις, το Σάββατο θα εκδηλωθούν ακόμα και σε πεδινές περιοχές, αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Προς το βράδυ χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια θα είναι πυκνές. Η «Ελπίς» φαίνεται να έχει μια ιδιαίτερη επιμονή στα νησιά του Αιγαίου, αφού και την Κυριακή –παρά την ύφεση των φαινομένων στα ηπειρωτικά– σε Εύβοια και Αιγαίο αναμένονται κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις.
Τη Δευτέρα οι χιονοπτώσεις θα γενικευθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά, και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα, χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Δευτέρα και Τρίτη θα επικρατούν στην ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι (8-9 μποφόρ).
Αιτία του κύματος κακοκαιρίας είναι η ανάπτυξη ενός ισχυρού διπόλου ατμοσφαιρικών πιέσεων μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με το meteo.gr.

Γιάννης Ελαφρός (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)