Βαθμολογία

Μπαντής: «Πολλοί ποδοσφαιριστές σε οριακό σημείο λόγω οφειλών»

Όσοι τον γνωρίζουν προσωπικά κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο με βαθιές κοινωνικές ανησυχίες, απίστευτη ευγένεια και πνεύμα, χαρακτηριστικά που τον έχρισαν επάξια τα τελευταία δύο χρόνια πρόεδρο του ΠΣΑΠΠ.

Σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους του ο Γιώργος Μπαντής δεν έχει διστάσει στο παρελθόν να μιλήσει ανοιχτά για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, τα οποία έχουν απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη παίρνοντας ξεκάθαρες θέσεις και αποφεύγοντας τα μεσοβέζικα λόγια.

Αναλυτικά τα όσα είπε με αφορμή την σοκαριστική έρευνα που είδε το φως της δικαιοσύνης κάνοντας λόγο για οφειλές Ελληνικών ομάδων ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ σε χιλιάδες ποδοσφαιριστές:

Ποιά ήταν η αντίδραση του Υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη στο αίτημα που καταθέσατε ως ΠΣΑΠΠ αναφορικά με την υπόθεση των οφειλών που έχουν αρκετές Ελληνικές ΠΑΕ σε χιλιάδες γηγενείς και αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές;

Είχε γίνει μία θεσμική συνάντηση ανάμεσα στον ΠΣΑΠ και τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, και τον Γενικό Γραμματέα, Γιώργο Μαυρωτά για το συγκεκριμένο θέμα. Ήταν κάτι που το γνώριζαν γιατί τους είχαμε ενημερώσει και παλιότερα. Άκουσαν με προσοχή, εμείς πήγαμε εκεί αφήνοντας όλα τα δεδομένα που είχαμε στα χέρια μας, όλα αυτά τα στοιχεία δηλαδή με λίγα λόγια. Συμφώνησαν με το ότι δεν μπορεί να ληφθεί κάτι μέσα σε μία μέρα, όμως τα νομικά μας επιτελεία βρίσκονται σε συζητήσεις ώστε να δούμε τι μπορεί να γίνει έτσι ώστε να αποκατασταθεί όλη αυτή η αδικία που έχουν υποστεί όλοι αυτοί οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι δεν κατάφεραν ποτέ να πάρουν τα δεδουλευμένα χρήματά τους. Εμείς ως ΠΣΑΠ καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και είμαστε βέβαιοι πως αν πραγματικά υπάρχει διάθεση η Πολιτεία μπορεί να δώσει λύση.

Έχει γίνει κάποια συζήτηση με τον νέο πρόεδρο της ΕΠΟ, Παναγιώτη Δημητρίου, αναφορικά με το μείζον πρόβλημα των οφειλών σε χιλιάδες ποδοσφαιριστές;

Με το νέο πρόεδρο της ΕΠΟ δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να συζητήσουμε επί του θέματος, όμως όλοι οι προκάτοχοί του ήταν ενήμεροι και από την δική μου διοίκηση αλλά και φυσικά από τις προηγούμενες. Δυστυχώς κανένας δεν κατάφερε να δώσει κάποια λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Μάλιστα παλιότερα ήταν πολύ κοντά στο να δημιουργηθεί ένα εγγυητικό ταμείο με την συμμετοχή της ΕΠΟ και της Λίγκας, όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Το μείζον πρόβλημα των οφειλών έγινε ευρέως γνωστό μετά την τραγική απώλεια του Νίκου Τσουμάνη, ο οποίος ήταν ένας από αυτούς τους ποδοσφαιριστές που δεν εισέπραξαν ποτέ τα δεδουλευμένα χρήματά τους. Γνωρίζεις ανάλογες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, οι οποίοι βρίσκονται σε οριακό σημείο οικονομικά εξαιτίας των οφειλών αυτών;

Ναι φυσικά. Είναι πάρα πολλοί οι ποδοσφαιριστές που βρίσκονται σε οριακό σημείο λόγω των οφειλών από Ελληνικές ΠΑΕ. Εμείς ως ΠΣΑΠΠ έχουμε στοιχεία στα χέρια μας με ποδοσφαιριστές που έχασαν δεδουλευμένα λεφτά από δύο και τρεις ομάδες. Λίγο – πολύ καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για ένα επάγγελμα, το οποίο έχει συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα και αυτή είναι η μικρή χρονική του διάρκεια. Έτσι λοιπόν όταν κάποιος χάνει δύο και τριών ετών χρήματα η κατάσταση οδηγείται να είναι μη αναστρέψιμη. Για τον Νίκο γνωρίζαμε ότι είχε χάσει χρήματα από συγκεκριμένες ομάδες. Δεν είχε εκπροσωπηθεί από τη νομική υπηρεσία του ΠΣΑΠΠ ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για την υπόθεσή του, αλλά ως τεχνικοί του εκπρόσωποι γνωρίζαμε ότι υπήρξε απλήρωτος από ορισμένες ομάδες.

Γιώργο γενικά είσαι από τους αθλητές με έντονη κοινωνική και συνδικαλιστική δράση και έχεις μιλήσει ανοιχτά για πολλά κοινωνικά ζητήματα όπως την υπόθεση της Ηριάννας, τις Σκουριές στην Χαλκιδική κ.α. Υπάρχει προσωπικό κόστος λόγω της ενασχόλησης σου με τέτοιου είδους ζητήματα;

Φυσικά και υπάρχει προσωπικό κόστος, αλλά μπορώ να σου πω ότι δεν το λογαριάζω καθόλου. Είμαι άνθρωπος που αυτό που έχω να πω το λέω. Μισώ την αδικία και πάντα θα προσπαθώ να υπερασπίζομαι το δίκαιο ανθρώπων που η φωνή τους ίσως δεν είναι τόσο δυνατή όσο η δική μου.

Πηγή: theopinion