Μείωση της διάρκειας ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες από έξι που είναι τώρα, αποφάσισε το υπουργείο Υγείας, έπειτα από σχετική εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Αναμένεται η έκδοση της ΚΥΑ για εξειδίκευση του τρόπου υλοποίησης του μέτρου. Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της επιτάχυνσης της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 στους τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 5.899 νέα κρούσματα της COVID-19, εκ των οποίων 1.783 στην Αθήνα και 935 στη Θεσσαλονίκη. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 81, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί στη χώρα μας συνολικά 18.901 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 709. Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 449. Την προηγούμενη εβδομάδα 3.039 ασθενείς με COVID-19 εισήχθησαν για νοσηλεία σε νοσοκομείο και εκδόθηκαν 2.401 εξιτήρια. Ο λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,27, έναντι 1,45 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα και 1,7 που ήταν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.
Εν τω μεταξύ, τις καταγγελίες για κλίνες ΜΕΘ που δεν αξιοποιούνται, προκειμένου να διατεθούν σε VIP ασθενείς, διέψευσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Οπως ανέφερε, «η δήλωση των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ γίνεται από τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ. Ολα τα νοσοκομεία που διαθέτουν κενές κλίνες ΜΕΘ βλέπουν τα αιτήματα και βάσει ιατρικών κριτηρίων δέχονται με απόφαση ιατρών τον ασθενή στην κενή κλίνη ΜΕΘ που διαθέτουν. Αναφορές ότι κρατούνται κλίνες ΜΕΘ ή γίνεται επιλεκτική εισαγωγή τους είναι ψευδέστατες και προσβάλλουν πρωτίστως τους ιατρούς. Οσοι διακινούν fake news λειτουργούν ως συκοφάντες και είναι υπόλογοι απέναντι στους ιατρούς, που προσβάλλουν». Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, και ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Πάνος Παπανικολάου, αναφέρουν ότι, με βάση το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας, υπάρχουν κενές κλίνες ΜΕΘ COVID, τη στιγμή που μεγάλος αριθμός ασθενών που ξεπερνάει καθημερινά τους 100 είναι σε λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ. Και όπως σχολίασε χθες ο κ. Γιαννάκος (ΣΚΑΪ), «στη λίστα αναμονής υπάρχουν μόνο μη επώνυμοι άνθρωποι. Δεν είναι μητροπολίτες ή επώνυμοι».

Πέννυ Μπουλούτζα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)