Κανένα παράθυρο να επιβληθεί νέο lockdown δεν άφησε ανοικτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η «η κοινωνία και η οικονομία» δεν πρόκειται να ξανακλείσουν» ενώ παράλληλα μίλησε πλέον για πανδημία που «αφορά πρωτίστως στους ανεμβολίαστους».

Ο ίδιος εξήγησε ότι τα χθεσινά μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας έχουν ως τρεις ουσιαστικά στόχους:

Η κοινωνία και οικονομία δεν πρόκειται να ξανά κλείσουν.

Οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας δεν πρόκειται να χάσουν τα δικαιώματα που απέκτησαν

και τρίτον όσοι δεν θωρακίζονται ακόμα με το εμβόλιο θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο με περισσότερα τεστ ώστε να προστατεύονται και οι ίδιοι και οι γύρω τους.

«Θα ζητήσω και πάλι από όσους το σκέφτονται να εμβολιαστούν αύριο κιόλας, για να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες τις οποίες θα μπορούσαμε να είχαμε προλάβει. Αν είχαμε υψηλότερα επίπεδα εμβολιασμού θα είχε μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία μας και θα μπορούσαμε να ξεφύγουμε επιτέλους από αυτή την περιπέτεια. Και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να χτίσουμε τελικά ένα άνθρωποκεντρικό και όχι ένα ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η συγκυρία επιτάσσει ταυτόχρονα με την πρόληψη να ενταθούν και οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού. «Ασφαλώς θα επιμείνουμε πολύ σε αυτό, δηλαδή να ολοκληρωθεί γρήγορα ο κύκλος της ενισχυτικής τρίτης δόσης διότι γνωρίζουμε -πια μας έχετε ενημερώσει επιστημονικά- ότι το τείχος ανοσίας αρχίζει μετά το εξάμηνο να παρουσιάζει ρωγμές και ο μόνος τρόπος να ενισχυθεί είναι η τρίτη ενισχυτική δόση», σημείωσε υπενθυμίζοντας ότι από την προσεχή Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον γενικό πληθυσμό. « Ενθαρρύνουμε τους πολίτες, τους ζητάμε να κάνουν την τρίτη δόση το συντομότερο δυνατό ώστε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την άμυνα του απέναντι στον κορονοϊό και βέβαια είναι πολύ πιο εύκολο να πείσουμε κάποιους συμπολίτες μας να κάνει την τρίτη δόση από το να πιούμε αυτούς που δυστυχώς και σήμερα αντιμετωπίζουν το εμβόλιο θα μεγαλώσει με σκεπτικισμό και με απόλυτη άρνηση».

Ειδική μνεία έκανε στο γεγονός ότι τα fake news κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η πανδημία ανέδειξε την μεγάλη δυναμική που δυστυχώς έχουν οι θεωρίες συνωμοσίας η αντίεπιστημονικές προσεγγίσεις και οι φήμες που με πολύ μεγάλη ταχύτητα αναπαράγονται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», τόνισε με νόημα.

Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο να πάμε σε νέο lockdown, υπογραμμίζοντας ότι «δεν κλείνει κανείς». Όπως είπε αυτό που πρέπει να βλέπουμε είναι η θετικότητα και όχι ο απόλυτος αριθμός κρουσμάτων. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι το ΕΣΥ αυτή τη φορά είναι πιο έτοιμο, αναφερόμενος στην πίεση που δέχεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και δη στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη της τρίτης δόσης σε όλους και υπογράμμισε ότι δεν καταλαβαίνει την κριτική που ασκείται για την αποστολή sms υπενθύμισης των ραντεβού για εμβολιασμό. Τέλος, σε ερώτηση αν θα πρέπει να κάνουν τεστ και οι εμβολιασμένοι δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τονίζοντας, ωστόσο ότι θα περιμένει την εισήγηση των ειδικών και μέχρι τότε θα πρέπει να ενταθούν τα τεστ στους ανεμβολίαστους.

ethnos.gr