Συνέβη και αυτό, αν και δεν αποτελεί έκπληξη για τον Κιμ Γιονγκ Ουν: Αρνήθηκε να παραλάβει 3 εκατομμύρια δόσεις του κινεζικού εμβολίου Sinovac, λέγοντας πως η Βόρεια Κορέα θα καταπολεμήσει την κρίση της πανδημίας με το «δικό της στυλ».

Τα εμβόλια επρόκειτο να σταλούν στη Βόρεια Κορέα από τα Ηνωμένα Έθνη, στα πλαίσια του προγράμματος Παγκόσμιας Πρόσβασης στα Εμβόλια «Covax».

Σύμφωνα με τον Guardian, σε συνάντηση που είχε με το επιτελείο του την Πέμπτη, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είπε στους αξιωματούχους ότι «η εντατικοποίηση της πρόληψης απέναντι στον ιό είναι ένα καθήκον μείζονος σημασίας και δεν πρέπει να παραβλεφθεί ούτε για μια στιγμή». Ο Κιμ αιτήθηκε την άμεση παροχή όλων των υλικών και τεχνικών μέσων που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της πρόληψης κατά του ιού, την ενίσχυση του ρόλου των αξιωματούχων που δραστηριοποιούνται στην εκστρατεία πρόληψης και, γενικότερα, την τελειοποίηση του «συστήματος πρόληψης της πανδημίας με το δικό μας στυλ».

Παράταση Lockdown
Προηγουμένως, ο Κιμ είχε ζητήσει από τον λαό της Β. Κορέας να «ετοιμάζεται» για την παράταση των υγειονομικών μέτρων που ήδη εφαρμόζονται στη χώρα, όπως το lockdown και κλείσιμο των συνόρων της Β. Κορέας, εξαιτίας του οποίου η χώρα αντιμετωπίζει, πλέον, σοβαρά οικονομικά προβλήματα και προβλήματα τροφοδοσίας.

Την Τρίτη, η Unicef, η οποία είχε αναλάβει από τον Covax τη διανομή 3 εκατ. δόσεων του Sinovac στη Β. Κορέα, ανακοίνωσε πως η Β. Κορέα αντιπρότεινε τον διαμοιρασμό των εμβολίων σε άλλες, πιο «σφοδρά πληγείσες» από την πανδημία χώρες. Η Β. Κορέα είναι επίσης υποψήφια για την παραλαβή ορισμένων δόσεων του AstraZeneca, πάλι από τον Covax, ωστόσο η αποστολή αυτών των εμβολίων έχει καθυστερήσει.

1,9 εκατ. δόσεις του AstraZeneca προορίζονταν για αποστολή στην ασιατική χώρα. Οι δόσεις αυτές θα αρκούσαν για τον πλήρη εμβολιασμό 950.000 ανθρώπων, δηλαδή μόλις για το 7,3% του πληθυσμού της χώρας, που ανέρχεται στα 26 εκατομμύρια. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η Β. Κορέα μπορεί να επιθυμεί άλλα εμβόλια, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα του Sinovac και ανησυχώντας για τις θρομβώσεις που έχουν παρατηρηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις εμβολιασμού με το AstraZeneca.

*ethnos.gr