Σε… κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση, μπροστά στο ενδεχόμενο κύμα των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα, που θα… έβαζε φωτιά στον καθημερινό προϋπολογισμό εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζει ειδικές παρεμβάσεις, με στόχο να ανακοπούν οι αυξήσεις, με τις σχετικές ανακοινώσεις να μην αποκλείεται να περιλαμβάνονται στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το θέμα των ανατιμήσεων συζητήθηκε στη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς πρόκειται για ένα φλέγον ζήτημα, που θα μπορούσε δυνητικά να επιφέρει πολλούς σοβαρούς πολιτικούς κλυδωνισμούς στο άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προχώρησε στην αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης όσον αφορά στην εικόνα βασικών καταναλωτικών αγαθών, με τις ανατιμήσεις να…φαίνονται στον ορίζοντα, λόγω της αύξησης στις τιμές των πρώτων υλών, αλλά και του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, μάλιστα, θα μπορούσε να είναι η τιμή του καφέ, που ενδέχεται να φτάσει ακόμα και τα πέντε ευρώ. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έκρουσε και αυτός, με τη σειρά του… καμπανάκι για τον κίνδυνο ενός γενικευμένου κύματος ανατιμήσεων, με τον Πρωθυπουργό να καταγράφει τις παρεμβάσεις και τις ανησυχίες στο δρόμο προς την άνοδό του στη Διεθνή Έκθεση.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που θα μπορούσε να θέσει σε νέα…μέγγενη τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς είναι οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, λοιπόν, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου έθεσε επί τάπητος τον κίνδυνο αυξήσεων έως και 50% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το Σεπτέμβριο, λόγω των αυξήσεων στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάγκη να ληφθούν και να υλοποιηθούν άμεσα μέτρα, τα οποία θα έχουν κοινωνικό πρόσημο, στηρίζοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και, κυρίως, τους πιο αδύναμους, αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα στον ορίζοντα της κυβέρνησης, σε μία χρονική συγκυρία που θέλει το αφήγημα της επανεκκίνησης και της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας να μετατρέπεται σε… σημαία.

Γεωργιάδης για αυξήσεις στις τιμές: Παγκόσμιο φαινόμενο – Δεν επαφίεται στο έλεγχο της κυβέρνησης

Στην αύξηση του πληθωρισμού λόγω της διεθνούς αύξηση των τιμών απέδωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τις «εγχώριες» αυξήσεις σε ναύλα, ενέργεια αλλά και πρώτες ύλες μιλώντας στη Βουλή.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι οι συγκεκριμένες αυξήσεις δεν μπορούν να ελεγχθούν από την ελληνική κυβέρνηση καθώς όπως είπε «δεν έχουμε αρμοδιότητα στον πλανήτη, παρά μόνο στην ελληνική επικράτεια». Την ίδια ώρα, δε, υπέδειξε την εφαρμογή e- Καταναλωτής ως… αντίδοτο στην οποία μπορούν να προστρέξουν οι καταναλωτές για να βρουν την χαμηλότερη τιμή σε κάποιοι αγαθό. «Υπάρχει μια αύξηση του πληθωρισμού λόγω της διεθνούς αυξήσεως των τιμών, τόσο στα καύσιμα όσο και στην ενέργεια εν γένει, όσο και στα ναύλα, όσο και στις πρώτες ύλες και το οποίο δεν επαφίεται στην Ελληνική Κυβέρνηση να το ελέγξει, καθώς δεν έχουμε αρμοδιότητα στον πλανήτη, παρά μόνο στην ελληνική επικράτεια», είπε αρχικά ο κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι «ότι έχουμε φτιάξει μια υπηρεσία επί των ημερών μας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και αυτήν, κάνοντας χρήση των τεχνολογιών, ο κάθε συμπολίτης μας μπορεί να κατεβάσει στο κινητό του τηλέφωνο την εφαρμογή e-Καταναλωτής και πριν πάει να κάνει το πρωί τα ψώνια του να πατήσει το κουμπί με τα αγαθά που θέλει να αγοράσει και αυτομάτως να τον κατευθύνει στη γειτονιά του στο σημείο που θα έχει καλύτερες τιμές».

Παράλληλα υποστήριξε ότι και ο ίδιος κάνει χρήση της εν λόγω εφαρμογής διαβεβαιώνοντας ότι «δεν είναι 40 λεπτά και 1 ένα ευρώ και 2 ευρώ, που και αυτά έχουν τη σημασία τους όπως είπε ο κ. Κουρουμπλής, αλλά μπορεί να έχει δεκάδες ευρώ διαφορά το ίδιο καλάθι». « Άρα λοιπόν πρέπει να ενημερώνουμε σωστά τους συμπολίτες μας ότι το κράτος, το Υπουργείο Ανάπτυξης, η Κυβέρνηση δούλεψε και τους έχει δώσει το εργαλείο για να κερδίζουν καθημερινά όσα περισσότερα χρήματα γίνεται, υπό τις παρούσες συγκυρίες επαναλαμβάνω της διεθνούς αυξήσεως των τιμών», κατέληξε ο ίδιος.