Βαθμολογία

Συνάντηση του Δημάρχου Τεμπών με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων

Συνάντηση είχαν ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Μανώλης με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας  κα Σταυρούλα Σδρόλια, όπου συζητήθηκε τόσο η πορεία συντήρησης των αρχαιολογικών και θρησκευτικών  μνημείων του Δήμου Τεμπών, τα οποία έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, όσο και η δυνατότητα συγκεκριμένων παρεμβάσεων για τη συντήρηση και ανάδειξη και άλλων αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή του Δήμου Τεμπών.

 Συγκεκριμένα έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ τα παρακάτω έργα:

1.- Στερέωση & αποκατάσταση Τεκέ Χασάν – Μπαμπά στα Τέμπη

2.- Συντήρηση και Αποκατάσταση τοιχογραφιών και ξύλινων στοιχείων του Αρχοντικού Γ. Σβάρτς στα Αμπελάκια

3.- Συντήρηση και αποκατάσταση του εσωτερικού διακόσμου του καθολικού της Μονής Αγίων Θεοδώρων Ραψάνης

4.- Συντήρηση εσωτερικού διακόσμου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αμπελακίων.

Επίσης, υπήρξε συζήτηση και για άλλα σημαντικά μνημεία της περιοχής του δήμου Τεμπών όπως, η αρχαία Φίλα, το Κάστρο  στην παραλία Αιγάνης – Καστρί Λουτρό  –, Κάστρο Ωριάς, για την συνέχιση των ανασκαφών στην περιοχή της Δ.Ε. Μακρυχωρίου κλπ. Η. κ. Σδρόλια τόνισε πως ειδικά για τον δήμο Τεμπών υπάρχουν αρκετές προτάσεις καi ώριμες μελέτες που αφορούν τη συντήρηση αλλά και την αποκατάσταση μνημείων, σημειώνοντας πως η περιοχή έχει πολύ σημαντικό πολιτιστικό πλούτο που πρέπει και να διατηρηθεί αλλά και να αναδειχθεί.

Μετά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος  Τεμπών κ. Γιώργος  Μανώλης δήλωσε τα εξής:

«Είχαμε μια εποικοδομητική συνομιλία για ακόμη μία φορά με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κα Σταυρούλα Σδρόλια. Το έργο της, όπως και των συνεργατών της είναι σημαντικό για την ανάδειξη της ιστορικής, πολιτιστικής  και θρησκευτικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Η περιοχή του Δήμου Τεμπών  διαθέτει κτίρια με μεγάλη ιστορική και θρησκευτική αξία, στα οποία θα γίνουν συντηρήσεις, ώστε μετά τις παρεμβάσεις αυτές να παραδοθούν στους φυσικούς αποδέκτες τους κατοίκους, όπως και στους επισκέπτες.

Ως δημοτική Αρχή θεωρούμε ότι το μέλλον του Δήμου είναι στενά συνυφασμένο με τη δάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής, ιστορικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς.
Θέλω να ευχαριστήσω, για μία ακόμη φορά την κα Σδρόλια, για τη συνολική συμβολή της, αλλά και για το ευχάριστο κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συζήτηση» υπογράμμισε, κλείνοντας ο Δήμαρχος κ. Μανώλης.