Βαθμολογία

Πυρκαγιές: Μάχη στην Εύβοια, κόλαση στη Γορτυνία

Επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα, με όσους κατοίκους απέμειναν στα χωριά της Γορτυνίας, δίνουν μάχη για να ανακόψουν την πορεία της μεγάλης πυρκαγιάς.

Το πύρινο μέτωπο στην περιοχή εκτείνεται πλέον στα δέκα χιλιόμετρα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς, ενώ νωρίτερα δόθηκε εντολή για μαζική εκκένωση οικισμών, καθώς μέσω του 112 ενημερώθηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι 19 οικισμών καθώς οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα, έπειτα από τις αναζωπυρώσεις που ξεκίνησαν νωρίτερα το μεσημέρι.

Εν τω μεταξύ, τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα συγκλονιστικό βίντεο, με την προσπάθεια κατοίκων της περιοχής να περνούν κυριολεκτικά μέσα από τη φωτιά, στο Λιβαδάκι Γορτυνίας.
Η φωτιά που ξεκίνησε την προηγούμενη Τετάρτη από το Λατζόι και την Ηράκλεια στην Ηλεία, έφτασε μία εβδομάδα μετά να κατακαίει την Γορτυνία. Τα χωριά Δωδεκάμετρο, Λιβαδάκι, Καπελίτσα, Πυρρή, Λώτι, Αγ.Ιωάννης, έχουν κυκλωθεί από τις φλόγες και κάποια από αυτά έχουν καμένα σπίτια.

Μάχη στην Εύβοια

Η μάχη με τη φωτιά στη βόρεια Εύβοια συνεχίζεται. Η προσπάθεια κατάσβεσης φτάνει σε κομβικό σημείο, καθώς υπάρχει σημαντική πιθανότητα να λήξει σύντομα ο πύρινος εφιάλτης, αλλά και το τρομακτικό σενάριο να συνεχιστεί για αρκετό διάστημα ακόμη.

Ελληνικά, Αγριοβότανο, Ασμήνι, Γαλατσώνα και Αβγαριά είναι τα νέα σημεία που τις τελευταίες ώρες προκαλούν ανησυχία, καθώς οι αναζωπυρώσεις γίνονται μέτωπο και προκαλούν καταστροφές, απειλώντας χωριά.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις με τους εθελοντές, αλλά και τη διεθνή βοήθεια προσπαθούν να ελέγξουν τις αναζωπυρώσεις και να προλάβουν την επέκταση των μετώπων. Ταυτόχρονα, δεν έχει ελεγχθεί ακόμη το μέτωπο στους Καματριάδες, όπου δίνεται ένας ακόμη αγώνας για να μην επεκταθεί περαιτέρω.

Νωρίτερα, σε απόκρημνες πλαγιές τα εναέρια μέσα και τα πεζοπόρα τμήματα έδιναν πραγματική μάχη για να σβήσουν τις φλόγες και να περιορίσουν τον κίνδυνο, ο οποίος προκλήθηκε μετά την αναζωπύρωση στη Σήμια, καθώς δημιουργήθηκε ένα νέο μέτωπο, που κινήθηκε βόρεια, προς το «Τελέθριο».

Συγχρόνως, στο άλλο μέτωπο από τους Καματριάδες προς Γαλατσάδες και τα Καμάρια χρειάστηκαν απανωτές παρεμβάσεις των εναέριων μέσων αλλά και των επίγειων δυνάμεων από το μεσημέρι και μετά για να μπορέσει το μέτωπο να απολέσει τη δυναμική του.

Μικρότερες αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν στη Γαλατσώνα, στο Πευκί, στις Γούβες και το Καστρί, ενώ την παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων χρειάστηκαν τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης (10/8) χρειάστηκε να συγκεντρωθούν πυροσβεστικές δυνάμεις ανάμεσα σε Αγριοβότανο και Ελληνικά, προς την πλευρά του Αιγαίου, απέναντι από το Ποντικονήσι, για να αντιμετωπίσουν ένα νέο μέτωπο που δημιουργήθηκε στην περιοχή.

Το κομβικό σημείο για τα πύρινα μέτωπα

Το πιο κρίσιμο μέτωπο από τις αναζωπυρώσεις αφορά τη μάχη που δίνεται μεταξύ Γαλατσώνα και Αβγαριάς, σε μια χαράδρα. Στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να μην περάσει το σημείο, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί ένα εφιαλτικό σενάριο.

Στελέχη της Πυροσβεστικής εκτιμούν ότι εάν οριοθετηθεί η πυρκαγιά απόψε, τότε θα έχει λήξει μέχρι αύριο. Ειδάλλως, θα συνεχιστεί για περίπου 10-15 ημέρες.

Πηγή: ilialive.gr, eviazoom.gr, iefimerida.gr, protothema.gr, korinthosTV.gr