Βαθμολογία

Ο Νίκος Χαρδαλιάς παραχώρησε συνέντευξη τύπου

Αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς παρατήρησε ότι «έχει γίνει πολλή συζήτηση για το γεγονός ότι δεν απαντάω σε ερωτήσεις. Την ώρα της μάχης, κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Και να θυμίσω ότι ακόμα έχουμε ανοιχτά μέτωπα».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε ότι «από τα 74 μέσα τα 67 είναι πυρόσβεσης. Τα υπόλοιπα είναι συντονιστικά. Από τα 67, τακτικά 6-7 έχουν συντηρήσεις. Από τα 60, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις. Ακόμα κι αν μπαίναμε στη διαδικασία να τα φέρουμε, η απόσταση για να έρθουν πχ από τα ακριτικά μας σημεία είναι μεγάλη. Και παραμένουν εκεί για να προφυλάξουν ανά πάσα στιγμή φωτιές που μπορεί να εκδηλωθούν εκεί. Από τα 40, πετάνε σχεδόν τα μισά και τα άλλα ανεφοδιάζονται. Άρα, 20 από αυτά είναι στον αέρα» συμπλήρωσε ο κ. Χαρδαλιάς
Γιατί δεν έβλεπαν στην Εύβοια τα εναέρια μέσα

Στη συνέχεια απαντώντας στο γιατί οι πολίτες της Εύβοιας δεν έβλεπαν τα εναέρια μέσα είπε δείχνοντας μια φωτογραφία από το συντονιστικό ελικόπτερο ότι «υπάρχει ένα τεράστιο πέπλο καπνού εύλογα καθώς η φωτιά καίει πυκνό δάσος που δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών».

«Γίνεται μια προσπάθεια και όταν βρεθεί δίοδος περνάνε ελικόπτερα. Προχθές δεν μπορούσε να περάσει κανένα μέσο και τη μάχη την έδιναν οι επίγειοι. Γύρω στις 2 υπήρξε μια δίοδος από την μεριά της Αβγαριάς, στις 5 υπήρξε μια νέα δίοδος και πέρασαν άλλα δύο ελικόπτερα. Είναι πολύ επικίνδυνο με τους κάδους και τους υψηλής τάσης πυλώνες να πετάξουν οι πιλότοι μας» πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

Υπενθύμισε, επίσης, ότι «είχαμε 586 πυρκαγιές από την 1η μέχρι τις 8 Αυγούστου ενώ καθημερινά είχαμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών». Θέλοντας, δε, να δείξει την «πρωτοφανή» κατάσταση είπε ότι στις 3 Αυγούστου στις 13:22 άνοιξε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη και μέσα σε λίγες ώρες υπήρχαν συνολικά 10 φωτιές που απασχολούσαν 52 εναέρια μέσα και ενώ ήδη υπήρχε η φωτιά από τη Ρόδο από την προηγούμενη ημέρα».
Ευτυχώς που είχαμε καθαρίσει σε Ιπποκράτειο Πολιτεία, Θρακομακεδόνες και Τατόι

Ερωτηθείς για το σχέδιο που είχε ανακοινωθεί στην έναρξη του καλοκαιριού και αν απέδωσε ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «εάν δεν είχαμε κάνει καθαρισμούς στην Ιπποκράτειο Πολιτεία δεν θα την είχαμε ανασχέσει στην Μαλακάσα και δεν ξέρουμε πού θα είχε καταλήξει αν είχε φτάσει Ωρωπό. Αν δεν είχαμε καθαρίσει τους Θρακομαδεδόνες θα είχαμε χάσει 4πλασιο αριθμό σπιτιών. Αν δεν είχαμε καθαρίσει στο Τατόι στην πρώτη πυρκαγιά δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να την ανασχέσουμε».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέλυσε και το τι συνέβη την περασμένη εβδομάδα στην έναρξη της μεγάλης φωτιάς στην Αττική λέγοντας ότι «η φωτιά μας ανακοινώθηκε στις 1322. Στις 13:25 πήρα εντολή οι τράκτορες να απογειωθούν, στις 13:34 ήταν στον αέρα, πήραν νερό από τη λίμνη Μαραθώνα και στις 13:44 έκαναν τις πρώτες ρίψεις. Την ίδια ώρα η Αφροδιτή 2 του Τατοΐου σηκώθηκε στις 13:25 και στις 13:40, σε 18 λεπτά δηλαδή μετά τη δήλωση είχε κάνει την πρώτη ρίψη. Η φωτιά δεν πιανόταν γιατί ήταν σε ακαθάριστο δάσος. Και επειδή ακούω μια συζήτηση περί άπνοιας ο μετεωρολογικός σταθμός Τατοΐου στις 17:02 κατέγραψε 6 μποφόρ ριπές».
Δεν υποβαθμίσαμε καμία πυρκαγιά

Σε νέα ερώτηση για τη φωτιά την Εύβοια και την αντίδραση της είπε ότι «δεν υποβαθμίσαμε καμία πυρκαγιά. Αν δείτε το πρώτο βράδυ πώς έχει εξελιχθεί η φωτιά στην Εύβοια με ριπές 6 μποφόρ το πρωί η κατάσταση ήταν εξωπραγματική γιατί οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν όλοι εκεί».

«Στην 1η Αυγούστου για πρώτη φορά έγινε αναστολή αδειών στην Πυροσβεστική και στις 2 Αυγούστου δώσαμε εντολή για ανάκληση αδειών. Κάθε σπίτι που χάνεται για εμάς είναι μια μαχαιριά όμως αυτές τις πρώτες ώρες αυτό που προείχε ήταν να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές. Τις πρώτες πρωινές ώρες είχε μέτωπο 23χλμ. και κινούνταν ανεξέλεγκτα με τεράστια θερμικά φορτία την ίδια ώρα που προσπαθούσαμε να σώσουμε την αρχαία Ολυμπία, την ίδια ώρα που προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε τη φωτιά στην Αττική για να μην καούν άνθρωποι».
Θα υπάρξει αποτίμηση, δεν είναι εύκολο το 112

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «προφανώς θα γίνει αποτίμηση και δεν υπάρχει ικανοποίηση σε μια τέτοια καταστροφή. Η ροή των συμβάντων ήταν όπως σας την αποτύπωσα. Κλείνοντας τη διαδικασία θα υπάρξει έρευνα σε κάθε επίπεδο, σε κάθε γρανάζι του μηχανισμού. Η χώρα ήταν ενισχυμένη παρά ποτέ. Αντιμετωπίσαμε μια κατάσταση με 56 πυρκαγιές σε 8 ημέρες στο χειρότερο καιρικό φαινόμενο που αντιμετωπίσαμε εδώ και 40 χρόνια».

Παράλληλα σε άλλη ερώτηση σημείωσε ότι «δεν είναι εύκολή η διαδικασία των εκκενώσεων. Με το 112 κάναμε 141 εκκενώσεις και απομακρύναμε 63.000 ανθρώπους. Το 112 δεν είναι εύκολη υπόθεση αν δεν γίνει σωστά μπορεί να σκοτώσει. Έπρεπε αν δώσουμε μάχη για να σωθεί η Αρχαία Ολυμπία, όταν καιγόταν η Βαρυμπόμπη και η μάχη δινόταν μέσα σε σπίτια και οικισμούς. Ο τρόπος που κινηθήκαμε έσωσε ανθρώπινες ζωής, Να χτυπήσω ξύλο δεν είχανε απώλεια ανθρώπινης ζωής. Έχουμε πολύ καλούς αξιωματικούς. Μην πυροβολείτε τους μαχητές».
Τα δάκρυα του Χαρδαλιά στην ερώτηση του Newsbomb.gr: Κάθε σπίτι που χάνεται είναι μαχαιριά στην καρδιά

Εμφανής ήταν η συγκίνηση του Νίκου Χαρδαλιά στο ερώτημα του Newsbomb.gr για το ενδεχόμενο παραίτησής του όπως ζητούν Κίνημα Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας με σπασμένη φωνή να απαντά, μεταξύ άλλων, ότι «κάθε σπίτι που χάνεται για όλους μας είναι τραγωδία και μια μαχαιριά στην καρδιά».

Αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε «δεν ξέρω αν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, ξέρω ότι έχουμε δεκάδες συλλήψεις εμπρηστών. Τα υπόλοιπα είναι έργο των ανακριτικών αρχών».

Στη συνέχεια απάντησε για το ενδεχόμενο παραίτησης ότι «όλα τα στελέχη της κυβέρνησης έχουν έτοιμες τις παραιτήσεις τους. Η δική μου παραίτηση είναι πάνω πάνω και το ξέρω από την πρώτη στιγμή γιατί καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω με τα παιδιά της πολιτικής προστασίας να πάρω δύσκολες αποφάσεις που αφορούν την ανθρώπινη ζωή».

«Πάντα είχα την αίσθηση της ευθύνης και του καθήκοντος. Δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτική. Μοιράστηκα με τον πρωθυπουργό ένα όραμα για να θωρακίσουμε την χώρα από την απόλυτη κλιματική απορρύθμιση. Εγώ παραμένω κρατικός λειτουργός, ένας άνθρωπος του καθήκοντος. Τα ζητήματα αυτά δεν είναι μικροκομματικά, χρειάζεται συνεργασία, είναι πατριωτικό καθήκον η συνεργασία στα θέματα αυτά. Εάν πραγματικά υπήρχε ενδιαφέρον από τις 7 Ιουλίου που έχουμε στείλει επιστολές στους προέδρους των ΚΟ για ορισμό εκπροσώπων στην επιτροπή για ζητήματα πολιτικής προστασίας ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε ορίσει» συνέχισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στη συνέχεια με εμφανή τη συγκίνηση είπε ότι «κάθε σπίτι που χάνεται για όλους μας είναι τραγωδία και μια μαχαιριά στην καρδιά. Αυτές τις ημέρες δόθηκε μια τεράστια μάχη. Άυπνοι όλες τις ημέρες είμασταν εκεί καθοδηγώντας τα ηρωικά παιδιά της πυροσβεστικής της ατσυνομία του λιμενικού. Μια μάχη που ήταν η δυσκολότερη που υπήρξε ποτέ. Λυπάμαι ότι την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν μαχητές. Αυτή την ώρα οι απώλειες είναι από τη πλευρά των μαχητών όχι των πολιτών».