Βαθμολογία

Ο Μέσι πήρε το πρώτο του τρόπαιο με την εθνική

Η Αργεντινή χρειάστηκε μόλις μία φάση και ένα τραγικό λάθος του Λόντι για να επικρατήσει της Βραζιλίας με 1-0, και να κατακτήσει το 15ο Copa America και πρώτο τίτλο με τον Μέσι.

Σε ένα ματς με λίγα πράγματα να προσφέρει, εν αντιθέσει με το ξύλο, μία λάθος εκτίμηση του Λόντι ήταν αρκετή για να κρίνει και την κούπα, με την “Σελεσάο” να αρκείται στην προσπάθεια του δεύτερου μέρους.

Οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί στον αντίστοιχο τελικό του 2007, όπου η Βραζιλία είχε επικρατήσει εύκολα με 3-0. Η εκκίνηση της αναμέτρησης δεν είχε κάτι ιδιαίτερο, εκτός από σκληρές μονομαχίες, που δεν τους επέτρεψαν να βρουν ρυθμό.

Και από το πουθενά, μία τραγική εκτίμηση του Λόντι στο 22′ επέτρεψε στον Ντι Μαρία να βγει τετ α τετ και να κρεμάσει τον Έντερσον, για να ανοίξει το σκορ.

Το γκολ αυτό δεν άλλαξε πολλά, με το σκληρό παιχνίδι να κυριαρχεί, ενώ και οι δύο δεν έδειξαν την απαραίτητη ποιότητα για να δημιουργήσουν κάτι εκτός από αμυντικά λάθη.

Φυσικά, η “Αλμπισελέστε” βολεύτηκε σε αυτό το τέμπο, διατηρώντας με σχετική άνεση το προβάδισμα της μέχρι την ανάπαυλα. Η είσοδος του Φιρμίνο με την έναρξη του δεύτερου μέρους, και ίσως κάποια λόγια του Τίτε, άλλαξαν εντελώς την εικόνα των, τυπικά, φιλοξενούμενων.

Εκτός από το να κρατάνε μπάλα, έγιναν απειλητικοί με το καλημέρα και κύριο εκφραστή τον Ρισάρλισον σε δύο φάσεις. Αρχικά, έφυγε στην πλάτη της άμυνας και σκόραρε στο 52′, για να ακυρωθεί το γκολ για οφσάιντ, ενώ τρία λεπτά αργότερα νικήθηκε σε σουτ μέσα από την περιοχή από τον Μαρτίνεζ.

Το παιχνίδι απέκτησε τρομερό ρυθμό, με την “Σελεσάο” να είναι αυτή που το έχει προκαλέσει, κυρίως, ψάχνοντας απεγνωσμένα την ισοφάριση. Φυσικά, τα σκληρά μαρκαρίσματα συνεχίστηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό, δίχως όμως να τον χαλάνε.

Η κυριαρχία της ομάδας του Τίτε συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου, όμως αδυνατούσε να φτιάξει φάσεις, όσο και ο Σκαλόνι έκανε πιο αμυντική την ομάδα του.

Ο Μπαρμπόσα άγγιξε το γκολ λίγο μετά την είσοδο του, και συγκεκριμένα στο 83′, όμως ο Πετσέλα πρόλαβε με τάκλιν να σταματήσει το τελείωμα του από πολύ πλεονεκτική θέση.

Το παιχνίδι άνοιξε όπως ήταν αναμενόμενο στα τελευταία λεπτά, με τη μία φάση να διαδέχεται την άλλη. Ο Μπαρμπόσα ήταν ξανά ο πρωταγωνιστής, με τον Μαρτίνεζ να τον νικάει στο 87′.

Ο Μέσι σπατάλησε την μεγαλύτερη ευκαιρία του αγώνα στο 89′, όταν ξέχασε τι έπρεπε να κάνει σε ένα τετ α τετ, και τον Έντερσον να τον προλαβαίνει, ενώ ο Ντε Πολ έχασε την δική του ευκαιρία να τελειώσει το ματς στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων, με τον Έντερσον να έχει ξανά απάντηση.

Η Βραζιλία δεν είχε κάτι άλλο στο ρεπερτόριο της στα εναπομείναντα λεπτά, βλέποντας την μισητή της αντίπαλο να φτάνει στην κατάκτηση του Copa America μέσα στο σπίτι της.

Αργεντινή (Σκαλόνι): Μαρτίνεζ, Ακούνια, Οταμέντι, Ρομέρο (79′ Πετσέλα), Μοντιέλ, Λο Σέλσο (63′ Ταλιαφίκο), Παρέδες (54′ Ροντρίγκεζ), Ντε Πολ, Ντι Μαρία (79′ Παλάσιος), Λαουτάρο (79′ Γκονζάλεζ), Μέσι.

Βραζιλία (Τίτε): Έντερσον, Λόντι (76′ Έμερσον), Σίλβα, Μαρκίνιος, Ντανίλο, Φρεντ (46′ Φιρμίνο), Κασεμίρο, Έβερτον (63′ Βινίσιους), Πακετά (76′ Μπαρμπόσα), Ρισάρλισον, Νεϊμάρ.