Βαθμολογία

Επιστρέφει ο κόσμος στα γήπεδα – Το ποσοστό και τα κριτήρια

Ανακοινώθηκαν τα προνόμια των εμβολιασμένων από την κυβέρνηση. Ανοίγουν και τα κλειστά κέντρα διασκέδασης (μεγάλες πίστες και κλαμπ, μπαρ) από τις 15 Ιουλίου ενώ θα υπαίθρια θα ανοίξουν τις πύλες τους την Πέμπτη 1 Ιουλίου. Οι κανόνες που θα ισχύσουν.

Όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση της κυβέρνηση ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Άδωνις Γεωργιάδης οι αμιγείς χώροι, αυτοί δηλαδή που θα λειτουργήσουν αποκλειστικά και μόνο για εμβολιασμένους θα έχουν πληρότητα 60% χωρίς χρήση μάσκας.

Από τις άλλη πλευρά, οι μεικτοί χώροι θα λειτουργήσουν με πληρότητα 25%. Οι πελάτες στους μεικτούς χώρους θα πρέπει να έχουν ανά χείρας αρνητικό rapid test. Την χαμηλότερη πληρότητα σε αυτή τη περίπτωση, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, την δικαιολόγησε λόγω και των μη καθήμενων στα συγκεκριμένο χώρο εστίασης.

«Η κινητικότητα θα είναι μεγαλύτερη άλλα τα μέτρα σε αυτά τα κέντρα θα πρέπει να είναι πιο αυστηρά, εφόσον οι καταστηματάρχες αποφασίσουν να ανοίξουν τις πόρτες τους και για μη εμβολιασμένους» σημείωσε.

Με εφαρμογή που θα πρέπει να έχουν οι καταστηματάρχες θα ελέγχουν με QR CODE εάν ο πελάτης είναι όντως εμβολιασμένος, η οποία θα πιστοποιεί τη γνησιότητα και δεν θα κρατά προσωπικά δεδομένα. Συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «τα προσωπικά δεδομένα θα διασφαλιστούν πλήρως.»

Μόνο οι εμβολιασμένοι στα γήπεδα από 15 Ιουλίου

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, από τις 15 Ιουλίου θα μπορούν ξανά οι φίλαθλοι να μπουν στα γήπεδα και θα έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι, με πληρότητα 85%. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε γνωστό στη συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα κατά του κορονοϊού, πως μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να εισέλθουν σε ανοιχτά και κλειστά γήπεδα από τις 15 Ιουλίου, με πληρότητα 85%. Πρόσβαση θα έχουν και όσοι έχουν νοσήσει.

Από εκεί και πέρα η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους, επειδή σ’ αυτούς τους χώρους υπάρχει έντονη δραστηριότητα.

Πιο αναλυτικά, πρόσβαση σε όλα τα γήπεδα της χώρας, θα έχουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.

Επίσης, οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test γονέων.

Αναλυτικά σύμφωνα με την παρουσίαση

Οι χώροι συναθροίσεων προσώπων διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

Α. Αμιγείς χώροι
Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.

Β. Μικτοί χώροι
Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Όλοι οι χώροι συναθροίσεων που μπορούν να υποδέχονται κοινό δηλώνονται, κατ’ επιλογή, ως αμιγείς (από τις 15 Ιουλίου και εντεύθεν) ή ως μικτοί, σε ειδική πλατφόρμα, και φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.

Οι χώροι συναθροίσεων διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες:

Α. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).

Β. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).

Γ. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).

Δ. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.

Α. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί
Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους – υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.
Θέατρα και κινηματογράφοι με υποχρεωτική χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης.

Β. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:
• 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
• 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
• 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας