Βαθμολογία

Λάρισα: Πότε τελειώνει ο καύσωνας και πότε έρχονται μπόρες

Οι υψηλές θερμοκρασίες που έχουν μετατρέψει την Λάρισα σε «καμίνι» την τελευταία εβδομάδα, φαίνεται πως δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψουν σύντομα, όπως αναφέρει στο onlarissa.gr ο μαθηματικός – μετεωρολόγος κ. Φάνης Τακούδης.

Μάλιστα βάσει των τωρινών στοιχείων κάνει και εκτίμηση για την επόμενη εβδομάδα, όταν πια θα έχουμε μπει στον Ιούλιο και στην «καρδιά» του καλοκαιριού.

Ουσιαστικά στη Λάρισα αυτή την εβδομάδα θα έχουμε επανάληψη της προηγούμενης, όπως σημειώνει ο κ. Τακούδης: «Όπως χθες και σήμερα, έτσι και αύριο Τρίτη οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν στους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου στη Λάρισα.

Όμως θα έχουμε και πάλι άνοδο της θερμοκρασίας από την Τετάρτη και έπειτα, όταν και θα επανέλθει ο υδράργυρος στους 41 βαθμούς. Ταυτόχρονα αυτό σημαίνει, πως με την άνοδο 2-3 βαθμών μέσα σε μια μέρα, υπάρχει κίνδυνος θερμικής αστάθειας που θα οδηγήσει σε κάποιες μπόρες σε πεδινές ή και ημιορεινές περιοχές κυρίως, στα βόρεια του νομού Λάρισας.

Την Πέμπτη παραμένει η ίδια εικόνα με 40-41 βαθμούς και πάντα με υψηλές τιμές υγρασίας εξαιτίας των ανέμων που είναι υποπνέοντες. Την Παρασκευή υπάρχει πιθανότητα να αγγίξουμε στη Λάρισα και τους 42 βαθμούς. Όμως έπειτα αλλάζει σιγά σιγά η δομή όπως ακριβώς συνέβη και την περασμένη εβδομάδα. Δηλαδή θα έχουμε ένα ελαφρύ βοριαδάκι το οποίο θα μειώσει και την υγρασία και από την Παρασκευή το απόγευμα θα αρχίσουν να δημιουργούνται και καλύτερες συνθήκες.

Το Σάββατο περιμένουμε μια πτώση της θερμοκρασίας αλλά όχι κάτι φοβερό, δηλαδή θα έχουμε τιμές λίγο κάτω από τους 40, στους 38-39 βαθμούς. Πάλι υπάρχει επικινδυνότητα να έχουμε τοπικές μπόρες κυρίως σε ορεινές περιοχές του νομού.

Την Κυριακή τα πράγματα θα πάνε καλύτερα με το βοριαδάκι να εντείνεται ελαφρώς και τη θερμοκρασία να κατεβαίνει στους 36-37 βαθμούς Κελσίου».

Η εκτίμηση για την επόμενη εβδομάδα

Η καιρική κατάσταση επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα από την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τον κ. Τακούδη ο οποίος αναφέρει:

«Από εκεί πέρα η κατάσταση διορθώνεται από την επόμενη εβδομάδα. Η εκτίμηση είναι πως επιστρέφουμε σε κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες και ίσως υπάρξει και ενδεχόμενο ορισμένων «κανονικών» πια βροχών, που θα οφείλονται σε χαμηλά βαρομετρικά και όχι στην θερμική αστάθεια».

newsroom onlarissa.gr