Βαθμολογία

Ένα βήμα μπροστά στην προστασία της υγείας των παικτών η ΕΠΣΛ

Σοκαρισμένος παραμένει ακόμα ο πλανήτης μετά το συγκλονιστικό περιστατικό με την κατάρρευση του Κρίστιαν Ερικσεν κατά τη διάρκεια του αγώνα Δανία-Φινλανδία, που λίγο έλειψε να του κοστίσει τη ζωή. Ευτυχώς όμως χάρη στην έγκαιρη επέμβαση του αρχηγού της Δανίας Σίμον Κάιερ και του γιατρού της Εθνικής ομάδας Μόρτεν Μπόεσεν, ο ποδοσφαιριστής της Ίντερ απέφυγε το μοιραίο. Καθοριστική σημασία ωστόσο στο να καταφέρει να κρατηθεί στη ζωή ο Κρίστιαν Ερικσεν έπαιξε η χρήση απινιδωτή, της συσκευής που προκαλεί ηλεκτρικό σοκ υψηλής ενέργειας στην καρδιά και σύμφωνα με μελέτες σε αντίστοιχα καρδιακά επεισόδια ανεβάζει το ποσοστό επιβίωσης στο 70%. Χαρακτηριστικά μάλιστα ήταν τα λόγια του Μόρτεν Μπόεσεν που μεταξύ άλλων είπε πως «τον φέραμε πίσω με τον απινιδωτή».
Το συγκεκριμένο σοκαριστικό συμβάν έφερε στην επικαιρότητα για μία ακόμη φορά το ζήτημα της ασφάλειας στα γήπεδα, καταδεικνύοντας το πόσο σημαντικό είναι αφενός η ύπαρξη απινιδωτή (και γενικότερα της κατάλληλης υποδομής για την υγεία παικτών και φιλάθλων) και αφετέρου η παρουσία εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού που να μπορεί να κάνει χρήση αυτών των συσκευών.
Σίγουρα στη χώρα μας η κατάσταση που επικρατεί σχετικά με την ασφάλεια των αγωνιστικών χώρων -ειδικά στις ερασιτεχνικές κατηγορίες- κάθε άλλο παρά ικανοποιητική δύναται να χαρακτηριστεί, ωστόσο η Λάρισα μπορεί να αποτελέσει την εξαίρεση σ’ αυτήν την περίπτωση και παράλληλα παράδειγμα προς μίμηση στον χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου σε πανελλαδικό επίπεδο, λόγω της προνοητικότητας που επέδειξε η διοίκηση Μπουχλαριώτη στην ΕΠΣΛ, διοργανώνοντας πριν δυόμισι περίπου χρόνια ειδικά σεμινάρια για τη χρήση απινιδωτή και βασικής υποστήριξης της ζωής (BLS).

Ουσιαστικά η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αφορούσε έναν κύκλο σεμιναρίων τα οποία είχαν ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2018, συνεχίστηκαν τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, αλλά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και του πρώτου γενικού «lockdown» στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2019 δεν συνεχίστηκαν περαιτέρω. Ωστόσο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα σεμινάρια παρακολούθησαν επιτυχώς συνολικά πάνω από 300 προπονητές και διαιτητές, αλλά και ποδοσφαιρικοί παράγοντες, αντιλαμβανόμενοι τη σπουδαιότητα της γνώσης πρώτων βοηθειών. Στόχος της διοίκησης της ΕΠΣΛ ήταν η μεγιστοποίηση της ασφάλειας στα γήπεδα του νομού τόσο κατά τη διάρκεια των αγώνων όσο και στις προπονήσεις. Τα σεμινάρια είχαν λάβει χώρα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο 404 ΓΣΝ και διοργανώθηκαν σε συνεργασία με το Ελληνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης στην Υποστήριξη της Ζωής. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της διοίκησης Μπουχλαριώτη στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, γεγονός που είχε τονιστεί με έμφαση από το εκπαιδευτικό προσωπικό των σεμιναρίων.
Αφενός λοιπόν η τοποθέτηση απινιδωτών στα δημοτικά γήπεδα από τη Δημοτική Αρχή και αφετέρου η παρουσία γιατρού αγώνα, αλλά και προπονητών, διαιτητών και παραγόντων σωματείων που γνωρίζουν πώς να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες ΚΑΡΠΑ και πώς να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη συσκευή, ανέβασαν τον δείκτη ασφαλείας στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της Λάρισας, καθιστώντας το τοπικό ποδόσφαιρο ακόμα πιο ασφαλές για την υγεία τόσο των ίδιων των παικτών όσο και των φιλάθλων εάν -ώ μη γένοιτο- παραστεί ανάγκη. Ειδικά στους επίσημους αγώνες των πρωταθλημάτων της ΕΠΣΛ λόγω της υποχρεωτικής παρουσίας ιατρού υπήρχε η απαιτούμενη ασφάλεια, ωστόσο το ζητούμενο ήταν το ίδιο να ισχύει και στις προπονήσεις. Έτσι λοιπόν με την εκπαίδευση προπονητών και διοικητικών παραγόντων των σωματείων (στη χρήση απινιδωτή και την παροχή πρώτων βοηθειών ΚΑΡΠΑ) υπήρχε ένα σημαντικό ποσοστό ασφάλειας και κατά τις ώρες προπόνησης των ερασιτεχνικών ομάδων.
Θα πρέπει να τονισθεί ότι αντίστοιχη πρωτοβουλία είχε υλοποιήσει και η Δημοτική Αρχή με μία σειρά σεμιναρίων και επιμορφωτικών δράσεων σε συνεργασία με την Π.Ε.Π.Φ.Α. ν. Λάρισας και το γραφείο εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ Λάρισας, η οποία αφορούσε το ευρύτερο κοινό της πόλης και όχι μόνο τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές.

Πηγή: Ελευθερία