Βαθμολογία

Ανασκόπηση Πρωταθλήματος Super League: Η «ακτινογραφία» της Α.Ε.Λ.

Έδωσε τις μάχες της, το πάλεψε μέχρι το τέλος, όμως η ΑΕΛ δεν κατάφερε να αποφύγει την τελευταία θέση και τον υποβιβασμό. Η ΑΕΛ τερμάτισε στην τελευταία θέση για πρώτη φορά μετά το 1975. Στους υποβιβασμούς που ακολούθησαν δεν ήταν τελευταία. Επέστρεψε στο Αλκαζάρ από το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο το πρόβλημα δεν ήταν το γήπεδο.

Χρειάστηκε να φτάσει το προτελευταίο παιχνίδι της κανονικής περιόδου, για να κερδίσει παιχνίδι στην έδρα της, αυτό με τον Παναιτωλικό. Και έκανε άλλη μία στα Playouts, δύο συνολικά, ενώ είχε τέσσερις εκτός έδρας.

Οι 16 αγώνες χωρίς νίκη που έκανε από το Νοέμβριο του 2020 ως τον Φεβρουάριο του 2021 είναι αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία της στην κατηγορία.

Επίσης οι 13 αγώνες χωρίς νίκη εντός έδρας από τον Ιούλιο του 2020 ως και το Φεβρουάριο του 2021 είναι αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία της στην κατηγορία.

Η σεζόν άφησε και κέρδη στην ομάδα, όπως το νεαρό επιθετικό Δημήτρη Πινακά και άλλους νέους παίκτες, που θα την βοηθήσουν στο μέλλον.

Η πορεία
Η ΑΕΛ ξεκίνησε το πρωτάθλημα από την Τούμπα, όπου αν και δέχτηκε γρήγορα γκολ, πάλεψε το παιχνίδι της. Πέρασαν 17 μέρες για να ξαναπαίξει και παίρνει τον πρώτο βαθμό στην έδρα της, αφού ισοφαρίζει τον Παναθηναϊκό στο 87’ με το πρώτο γκολ του 19χρονου Δημήτρη Πινακά.

Παίζει καλά στη Ριζούπολη, αλλά χάνει στο 90’ με πέναλτι και στο δεύτερο εντός έδρας παιχνίδι της δεν τα καταφέρνει καλά. Ο Αστέρας Τρίπολης περνάει με 3-1. Εκεί που οι δύο βαθμοί σε πέντε παιχνίδια είναι άσχημη συγκομιδή, έρχονται τα καλά αποτελέσματα.
Ισοπαλία 1-1 στο Βόλο και νίκη 2-1 στα Γιάννενα, με τον Πινακά να πετυχαίνει και τα τέσσερα γκολ.

Μέχρι το τέλος του χρόνου όμως δεν κάνει άλλη νίκη, μάλιστα παίρνει ένα βαθμό σε έξι παιχνίδια. Έχει μόλις έξι βαθμούς με πίσω της μόνο τη Λαμία, που χρωστάει όμως πολλά παιχνίδια.

Το 2021 ξεκινάει με δύο ισοπαλίες εντός έδρας με ΠΑΟΚ και ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά ακολουθούν τέσσερις ήττες, με την ΑΕΛ να βρίσκεται στην τελευταία θέση. Μια δύο ακόμα ισοπαλίες δεν την βοηθούν ιδιαίτερα και στις 24 Φεβρουαρίου χάνει στην έδρα της από τη Λαμία το παιχνίδι από τον πρώτο γύρο. Πλέον απέχει επτά βαθμούς από τον προτελευταίο Παναιτωλικό.

Όταν όμως νικά στις 28 Φεβρουαρίου την ομάδα του Αγρινίου και αμέσως μετά τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, η ΑΕΛ αναθάρρησε. Χάνει τα δύο τελευταία από Λαμία και Ολυμπιακό, για να μπει στα Playouts με ελπίδες.

Έχει 16 βαθμούς, με τον ΟΦΗ στους 19 και τον Παναιτωλικό στους 20. Και εκεί ξεκινά τη μεγάλη προσπάθεια. Νικά στη Ριζούπολη τον Απόλλωνα, αλλά το δεύτερο παιχνίδι είναι η πρώτη ένδειξη ότι τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα. Φέρνει 1-1 στο Αλκαζάρ με τον Παναιτωλικό, χάνοντας και πέναλτι. Ένα παιχνίδι που αν το κέρδιζε, ίσως άλλαζε η ροή του πρωταθλήματος.

Ωστόσο κάνει κι άλλο «διπλό» στο Περιστέρι και προσπερνά τον Παναιτωλικό, φτάνοντας τον ΟΦΗ στον πόντο. Και με μια ισοπαλία στη Λαμία, και τρία παιχνίδια να απομένουν, η βαθμολογία γίνεται ΟΦΗ 25, ΑΕΛ και Παναιτωλικός 24.
Στις 24 Απριλίου πλέον το ντέρμπι με τον ΟΦΗ στο Αλκαζάρ είναι καθοριστικό. Η ΑΕΛ χάνει 1-0. Η ήττα στο Βόλο στον προτελευταίο αγώνα, σφραγίζει και μαθηματικά την τελευταία θέση.

Ο προπονητής
Η ΑΕΛ ξεκίνησε με το Μιχάλη Γρηγορίου για δεύτερη σεζόν. Μετά από επτά παιχνίδια, όπου η ΑΕΛ κάνει μια νίκη και τέσσερις ήττες παραιτείται στις 23 Νοεμβρίου. Άμεσα αναλαμβάνει ο Γιάννης Τάτσης, που μένει για δύο μήνες, αλλά η ΑΕΛ δεν κερδίζει κανένα από εννέα παιχνίδια στη θητεία του. Στις 21 Ιανουαρίου τον αντικαθιστά ο Τζιανλούκα Φέστα, που με αρκετούς νέους παίκτες προσπαθεί να πετύχει το δύσκολο εγχείρημα της παραμονής. Δεν τα καταφέρνει και φεύγει πριν από το τελευταίο παιχνίδι, με το Μιχάλη Ζιώγα να κάθεται στον πάγκο της ΑΕΛ.

Η ταυτότητα της σεζόν
Αγώνες: 33
Νίκες: 6
Ισοπαλίες: 9
Ήττες: 18
Τέρματα: 25-47
Παίκτες που χρησιμοποίησε: 41
Παίκτες που σκόραραν: 10

Οι συμμετοχές:
Δημήτρης Πινακάς (Ε) 29
Μανώλης Μπέρτος (Α) 27
Φιορίν Ντουρμισάι (Ε) 25
Γκέργκελι Νάγκι (Τ) 25
Ράντομιρ Μιλοσάβλιεβιτς (Ε) 25
Θεοχάρης Ηλιάδης (Α) 22
Νίκολα Ζίζιτς (Α) 21
Αλέξανδρος Νικολιάς (Μ) 21
Τιμ Σπαρβ (Α) 19
Άντριαν Κολομπίνο (Μ) 19
Αλέξης Μιχαήλ (Α) 18
Ματίας Ακούνια (Ε) 17
Νίκολα Τρούγιτς (Ε) 16
Στελιάνο Φιλίπ (Α) 15
Μακσίμ Μακσιμένκο (Α) 13
Βαγγέλης Πλατέλλας (Μ) 13
Νίκολα Γιακιμόφσκι (Α) 12
Μάνουελ Στίφλερ (Μ) 12
Μάρκο Νούνιτς (Ε) 12
Ανίς Μπεν-Χατίρα (Μ) 11
Σπύρος Γλυνός (Μ) 11
Ούρος Τσόσιτς (Α) 10
Μπένζαμιν Μουκαντζό (Ε) 10
Ματέο Μούζεκ (Α) 9
Ορέστης Γρηγορόπουλος (Α) 8
Ντίνο Γκράουρ (Α) 8
Γκάμπριελ Τόρζε (Ε) 8
Βλάντιμιρ Μπάγιτς (Τ) 7
Νίκος Καρανίκας (Α) 7
Άντριαν Χουσίνο (Α) 7
Χαμζά Γιουνές (Ε) 7
Αντνάν Σετσέροβιτς (Μ) 5
Γιώργος Μαϊδανός (Μ) 5
Αλί Γκαζάλ (Μ) 4
Νίκος Γκοτζαμανίδης (Α) 3
Αλέξανδρος Χαλάτσης (Μ) 3
Γιώργος Ζαχαράκης (Ε) 3
Γιάννης Κωστή (Ε) 3
Στέφανος Σουλούκος (Τ) 1
Γιώργος Δάκτυλας (Μ) 1
Απόστολος Κοτσιανούλης (Ε) 1

Οι σκόρερ:
7 γκολ: Δημήτρης Πινακάς
5 γκολ: Φιορίν Ντουρμισάι
4 γκολ: Ματίας Ακούνια
2 γκολ: Μάρκο Νούνιτς
1 γκολ: Τιμ Σπαρβ, Ματέο Μούζεκ, Μάνουελ Στίφλερ, Άντριαν Κολομπίνο, Αλέξανδρος Νικολιάς, Χαμζά Γιουνές