Βαθμολογία

Πελώνη: Όχι της κυβέρνησης στις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Η επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει από νωρίς το πρωί (21.04.2021) και δεν αποκλείεται το απόγευμα στην καθιερωμένη ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας να υπάρξουν και ανακοινώσεις. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση λέει όχι στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα.

Η Αριστοτελία Πελώνη ξεκαθάρισε ότι οι έλεγχοι στα διόδια θα είναι αυξημένοι για να μην υπάρξει… κύμα μετακίνησης ενόψει Πάσχα. «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Η θέση της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας», σημείωσε η Αριστοτελία Πελώνη.

Οι προθέσεις και οι προτάσεις της κυβέρνησης θα εξεταστούν από τους ειδικούς, που συνεδριάζουν στις 10:00 το πρωί για να αποφασίσουν το πως θα γιορτάσουμε το φετινό Πάσχα, το δεύτερο εν μέσω καραντίνας. Δεν αποκλείεται ακόμη κι εντός της ημέρας να υπάρξουν ανακοινώσεις, όπως είπε η Αριστοτελία Πελώνη, η οποία, πάντως, τόνισε πως ακόμη δεν υπάρχει απόφαση για διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις εκτός νομού, αν και αναγνώρισε την ανάγκη των πολιτών να ξεφύγουν και να φύγουν από τις πόλεις ύστερα από τόσους μήνες εγκλεισμού, σημείωσε πως η μαζική μετακίνηση από την Αθήνα σε άλλες περιοχές με άλλο φορτίο ίσως να τις επιβαρύνει. «Άλλο η Αθήνα και οι δυνατότητες που υπάρχουν στο ΕΣΥ», σημείωσε με νόημα.

Προανήγγειλε ελέγχους στα διόδια ακριβώς για να μην υπάρξει μετακίνηση από νομό σε νομό.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επιβεβαίωσε επί της ουσίας ότι η Ανάσταση θα γίνει στις 21:00, αφού η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν θα αρθεί αλλά θα υπάρξει μια ρύθμιση στο ωράριο λέγοντας πως «παράνομα στις εκκλησίες δεν θα είμαστε». Εκτιμάται ότι το βράδυ της Ανάστασης η απαγόρευση κυκλοφορίας θα επεκταθεί κατά δύο ώρες και θα ξεκινήσει στις 23:00.

Όσον αφορά στο πασχαλινό τραπέζι, είπε ότι σε αυτό θα πρέπει να είναι μόνο δυο οικογένειες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με την Αριστοτελία Πελώνη, να ανοίξουν στις 10 Μαΐου δημοτικά και γυμνάσια. Αλλά αυτό θα το αποφασίσουν οι επιστήμονες.

Μέσα στον Μάιο θα ανοίξει επίσης η εστίαση. Αυτή τουλάχιστον είναι η επιθυμία της κυβέρνησης δεδομένου πως υπάρχει ο ορίζοντας της 14ης Μαΐου για το “άνοιγμα” του τουρισμού. Το άνοιγμα θα γίνει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με “εργαλείο” τα self test.

Σε ό,τι αφορά στα κορονοπάρτι, η κυβερνητική εκπρόσωπος απαντώντας στην ερώτηση γιατί η αστυνομία δεν παρεμβαίνει, είπε ότι σε περιοχές με τόσο κόσμο, αυτό δεν είναι δυνατό.

Σχετικά με το θέμα με το αν τις αποφάσεις τις παίρνει η επιτροπή ή η κυβέρνηση απάντησε ότι «η επιτροπή αξιολογεί τα δεδομένα και εισηγείται στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις. Χαρακτήρισε, δε, «συνωμοσιολογία που προσβάλλει τους επιστήμονες» τα σχόλια από την αξιωματική αντιπολίτευση.