Βαθμολογία

Οι τέσσερις επόμενοι στόχοι για άρση του lockdown

Την στρατηγική για το επόμενο σκαλοπάτι άρσης των μέτρων ξεδιπλώνει η κυβέρνηση, μετά τις χτεσινές ανακοινώσεις για άνοιγμα της αγοράς και απελευθέρωσης διαδημοτικών μετακινήσεων μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Όπως έκανε ήδη γνωστό χτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς,  η λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα με προοπτική για έναρξη ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου και με τη χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ. Κάτι που είπε πιο ξεκάθαρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη προαναγγέλλοντας άνοιγμα κάποιων τάξεων εφόσον γίνονται self test.

Επίσης, θα επαναξιολογηθεί η λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.

Πρώτος στόχος: H επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στις τάξεις τους

Ανοιχτό παράθυρο για το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου άφησε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Η κα. Πελώνη μάλιστα διευκρίνισε πως από την επόμενη εβδομάδα τα self test θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία και θα δοθεί προτεραιότητα χορήγησης σε εκπαιδευτικούς και παιδιά.

Στόχος λοιπόν είναι να γυρίσουν στις 12 Απριλίου πίσω στα θρανία τους οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και στη συνέχεια να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τάξεις.

Υπενθυμίζεται πως η επιστροφή τους θα γίνει με υποχρεωτικό self testing κάθε Δευτέρα. Για τον λόγο αυτό αναμένεται να δοθούν και οι σχετικές βεβαιώσεις στα παιδιά.

Δεύτερος στόχος: H λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων

Την επόμενη Παρασκευή θα αξιολογηθεί και η λειτουργία των καταστημάτων που δεν θα ανοίξουν από Δευτέρα, δηλαδή των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων.

Από την πλευρά τους οι ειδικοί σύμφωνα με πληροφορίες θέλουν να περάσουν πέντε με επτά ημέρες από την ημέρα εφαρμογής των τωρινών μέτρων, ώστε να μπορέσουν να αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να εκτιμήσουν το αποτύπωμα που άφησε η άρση των μέτρων στην κοινωνία και να προχωρήσουν σε εισηγήσεις.

Τρίτος στόχος: Διαδημοτικές μετακίνησεις τις καθημερινές

Πρόκειται φυσικά για έναν μακροπρόθεσμο στόχο, καθώς σε δηλώσεις του ο Νίκος Χαρδαλιάς ήταν ξεκάθαρος χτες.

Οι ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα θα εφαρμοστούν πιλοτικά και σε περίπτωση που παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού το μέτρο αυτό θα αρθεί.

Ωστόσο από την πλευρά του ο υπoυργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, άφησε μία αχτίδα φωτός σε περίπτωση που το μέτρο αποδώσει καρπούς.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ.  Πέτσας έκανε λόγο για πιλοτικό σχέδιο, το οποίο θα δούμε πώς θα δουλέψει. Σε περίπτωση που λειτουργήσει, μπορεί να ισχύσει και για τις καθημερινές. Αν δεν δημιουργεί πολλά παρατράγουδα θα το επεκτείνουμε και τις καθημερινές, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στις μετακινήσεις θα πρέπει να προστεθούν και αυτές από νομό σε νομό, μια ακόμη πρόκληση για την κυβέρνηση.

Τέταρτος στόχος: Εστίαση

Η εστίαση μαζί με την ολική απελεύθερωση των διαδημοτικών αποτελούν τους πιο μακρινούς στόχους, καθώς σκοπός είναι η ασφαλής επιστροφή στην κανονικότητα και οι μικρές βαλβίδες εκτόνωσης που δεν θα επιβαρύνουν επιπλέον το ΕΣΥ.

Είναι σαφές άλλωστε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα ακόμη δεν επιτρέπουν το άνοιγμα της εστίασης καθώς η χώρα δεν έχει συνέλθει ακόμη από το μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων που σημειώθηκε την Τρίτη, ενώ προτεραιότητα έχει η άρση άλλων δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, το σχέδιο της κυβέρνησης για άνοιγμα της εστίασης, θα γίνει λίγο πριν από το Πάσχα και συγκεκριμένα επτά με δέκα ημέρες πριν.

Το πράσινο φως των ειδικών θα εξαρτηθεί φυσικά από τα μέχρι τότε δεδομένα των επιστημόνων. Η μείωση κρουσμάτων και διασωληνωμένων είναι από τους πιο σημαντικούς δείκτες.

Στόχος είναι λοιπόν το άνοιγμα της εστίασης να γίνει μετά τις 20 Απριλίου με αυστηρά μέτρα όπως αποστάσεις και rapid test στους εργαζομένους.

Σε κάθε περίπτωση όλα τα δεδομένα παραμένουν στο τραπέζι, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την συμπεριφορά των πολιτών και τον αριθμό των κρουσμάτων.

Αναφορικά με την Εστίαση, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε «είμαστε κοντά στο να προτείνουμε το άνοιγμα της Εστίασης, με χρήση των εξωτερικών χώρων».

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου: Σήμερα οι ανακοινώσεις για την εστίαση

Την ίδια ώρα την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης μέσω του ΕΣΠΑ στην εστίαση εξετάζει η κυβέρνηση.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστελία Πελώνη ανέφερε ότι στις 4 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σύσκεψη για τον κλάδο της εστίασης με τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα Ανάπτυξης ‘Αδωνι Γεωργιάδη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, τους υφυπουργούς στον πρωθυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο και ‘Ακη Σκέρτσο, τον γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, καθώς και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργο Καββαθά και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Μετά το τέλος της σύσκεψης θα γίνουν ανακοινώσεις για την εστίαση. Συγκεκριμένα, εξετάζεται να δοθεί το ποσό των 10.000 ευρώ στις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιά για την αγορά πρώτων υλών, προκειμένου να καταφέρουν να ανοίξουν στα μέσα Απριλίου, όπως προβλέπεται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Ο κλάδος της εστίασης συμπληρώνει το Σάββατο πέντε συνεχείς μήνες που είναι κλειστός, και μάλιστα σε όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κλάδος της εστίασης, βάσει των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), έκλεισε το 2020 με απώλειες 2,28 δισ. ευρώ ή με μείωση τζίρου κατά 37,7% σε σύγκριση με το 2019. Η απώλεια δεν φαίνεται τόσο μεγάλη, κάτι που αποδίδεται στο ότι τα στοιχεία βασίζονται στον δηλωθέντα τζίρο και όχι στον πραγματικό.

In.gr