Σε αναθεώρηση του μείγματος των μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή προσανατολίζεται η κυβέρνηση δεδομένου ότι το υπάρχον έχει φτάσει στα όρια των αντοχών του, καθώς τα κρούσματα δεν φαίνεται να μειώνονται και η κόπωση των πολιτών είναι πλέον εμφανής.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρόταση αφορά λελογισμένη επιστροφή σε ανοιχτούς χώρους, με έμφαση σε δραστηριότητες που δεν συμβάλλουν ιδιαίτερα στη μετάδοση του ιού, με τήρηση πάντα των μέτρων, όπως χρήση μάσκας και αποστάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων θα συνεδριάσει αύριο αντί της Παρασκευής για να εξετάσει τα επόμενα βήματα και τα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν χωρίς να επιδεινωθεί η επιδημιολογική εικόνα.
Πάντως, στη βούληση της κυβέρνησης για άνοιγμα προσμετράται και το γεγονός ότι παρά τη δεδομένη πίεση στις ΜΕΘ, η ψαλίδα μεταξύ εισιτηρίων και εξιτηρίων κλείνει διαρκώς. Χαρακτηριστικό είναι πως την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν ημέρες με περισσότερα εξιτήρια από εισιτήρια. Αυτό το σημαντικό στατιστικό στοιχείο θα αργήσει ακόμα να φανεί στις ΜΕΘ και στην πίεση του συστήματος υγείας, αλλά αποτυπώνει πως «από κάτω» έχει αρχίσει να υπάρχει μια σχετική ύφεση, που θα αποτυπωθεί σε όλα τα νούμερα στα μέσα Απριλίου. Και πέρυσι άλλωστε υπενθυμίζεται πως από τέλη Απριλίου το τότε κύμα παρουσίασε κάμψη.
Επίσης, από την Πέμπτη η θερμοκρασία θα αρχίσει να σκαρφαλώνει στους 20 βαθμούς Kελσίου, ευνοώντας τις δραστηριότητες σε ανοικτούς χώρους. Δεδομένου ότι οι επιστήμονες είναι βέβαιοι πως η διασπορά του τρίτου κύματος οφειλόταν κατά κύριο λόγο στους κλειστούς χώρους, το άνοιγμα δραστηριοτήτων θα μεταφέρει την κοινωνική ζωή σε ανοικτούς χώρους, με ό,τι συνεπάγεται για την εξασθένηση του τρίτου κύματος.
Τέλος, ο τρίτος λόγος που οδηγεί σε άνοιγμα έχει να κάνει με την πολύ ικανοποιητική πρόοδο των εμβολίων. Ηδη, όπως ανέφερε στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Ακης Σκέρτσος, έχουν γίνει 1.609.774 (μέχρι και χθες), με το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού να είναι στο 10,1%. Ο μέσος όρος εμβολιασμών ανά εβδομάδα (κυλ. 7ήμερο) είναι 224.018, ενώ τα προγραμματισμένα ραντεβού είναι 1.993.733. Αυτό σημαίνει πως κάθε εβδομάδα χτίζεται με σταθερό ρυθμό ένα τείχος ανοσίας που μπορεί να συνδυαστεί με άνοιγμα δραστηριοτήτων.
Συνεπώς, είναι πολύ πιθανόν από την ερχόμενη Δευτέρα να ανοίξει το λιανεμπόριο, μαζί με τα λύκεια – ενδεχομένως και τα γυμνάσια–, ενώ θα υπάρξει χαλάρωση και στη διαδημοτική μετακίνηση. Οσον αφορά τη λιανική, θα δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να πάει για ψώνια μόνο μία φορά την ημέρα με αποστολή sms στον νέο 5ψήφιο τηλεφωνικό κωδικό 13032, κάτι που θεωρείται πως θα συγκρατήσει σε πρώτη φάση την ανεξέλεγκτη κινητικότητα. Εάν ισχύει το μέτρο του sms, τότε το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει χωρίς click away και click inside. Από εκεί και πέρα, το επόμενο μεγάλο βήμα θα είναι το άνοιγμα της εστίασης, που παραμένει κλειστή από τον Νοέμβριο.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ