Βαθμολογία

Τα κριτήρια που θα κρίνουν την άρση του lockdown

Αν και κυβέρνηση και ειδικοί αποφεύγουν να δώσουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για την άρση του lockdown, ωστόσο έχει «κλειδώσει» ως επόμενο βήμα το άνοιγμα του λιανεμπορίου, με το Πάσχα να είναι ημερομηνία ορόσημο για έστω μερική επιστροφή στην κανονικότητα.

Στην κυβέρνηση αναμένουν την επιδημιολογική εικόνα της επόμενης εβδομάδας για να αξιολογηθεί αν είναι δυνατόν το λιανεμπόριο να επανεκκινήσει με αυστηρούς κανόνες στις 5 ή 12 Απριλίου.

Τα βήματα που εξετάζονται είναι σταδιακά και προσεκτικά, ώστε να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα και να μη βρεθεί και πάλι στο «κόκκινο» το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), που το τελευταίο διάστημα δέχεται ισχυρότατες πιέσεις.

Η άρση του lockdown και τα εμβόλια

Αρκετά κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί ουσιαστική ανάσα στους πολίτες κατά την περίοδο του Πάσχα, τονίζοντας παράλληλα ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό να γίνει μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί όλες οι ευπαθείς ομάδες και οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, να έχουν ξεκινήσει τα μαζικά self-test και φυσικά να έχουν μειωθεί τα κρούσματα.

Άλλωστε ένα στίγμα για το πού θα κινηθεί ο εμβολιασμός έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου το νέο MEGA Εμβολιαστικό Κέντρο στο Περιστέρι.

«Η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωράει ακριβώς όπως την έχουμε προγραμματίσει. Μέχρι το τέλος του μήνα εκτιμούμε ότι θα πλησιάσουμε το 1,7 εκατ. δόσεις εμβολίων και θα έχουμε μία από τις υψηλότερες εμβολιαστικές καλύψεις σε όλη την Ευρώπη.

Από τον Απρίλιο περιμένουμε πολλές περισσότερες δόσεις εμβολίων και εκτιμούμε ότι θα είμαστε συνεπείς στη δέσμευσή μας μέχρι τα τέλη Απριλίου, το πολύ αρχές Μαϊού να έχουμε εμβολιάσει τουλάχιστον με μία δόση όλους τους πολίτες μας άνω των 60 καθώς και τους συμπολίτες μας που έχουν βαριά υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Η μετακίνηση εκτός νομού

Με το Πάσχα να πλησιάζει, ολοένα και περισσότεροι πολίτες αγωνιούν να μάθουν εάν θα επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού.

Η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού ισχύει εδώ και περίπου πέντε μήνες με το παρατεταμένο lockdown και πολύ λίγες είναι οι εξαιρέσεις για όσους μπορούν να ταξιδέψουν.

Σήμερα, οι επιστήμονες έθεσαν νέα δεδομένα και εκφράζουν την άποψη ότι μάλλον το Πάσχα θα γίνει άρση του συγκεκριμένου περιοριστικού μέτρου.

«Το Πάσχα με μάσκες, αποστάσεις και αν έχουν προχωρήσει αρκετά οι εμβολιασμοί και τα κρούσματα είναι μειωμένα θα μπορούσαμε να πάμε από νομό σε νομό», τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για να «ανοίξουν» οι μετακινήσεις εκτός νομού θα πρέπει να πέσουν σημαντικά οι νέες λοιμώξεις και να έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί πριν η κυβέρνηση δώσει το «πράσινο φως» για να πάμε στα χωριά και στα εξοχικά μας.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην εκπομπή MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ υπογράμμισε ότι πλέον ο δείκτης μεταδοτικότητας (RT) του ιού βρίσκεται στο 1, κάτι που αν συνεχιστεί προμηνύει σταθεροποίηση. «Είμαστε στη φάση της κορύφωσης του κύματος» εξήγησε.

Σε ότι αφορά στα self – τεστ έκανε λόγο για έναν «πολύ σημαντικό μηχανισμό για να αναχαιτίσουμε την πανδημία. Είναι όπλο άμεσης δράσης. Δεν είναι για επιδημιολογική επιτήρηση. Είναι για να σταματήσει η αλυσίδα διασποράς».Την ίδια στιγμή, το colpo grosso δεν παύει να είναι ο τουρισμός.

Η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της για οικονομική ανάκαμψη στο πολυτιμότερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, που δεν είναι άλλο από τον… ήλιο και την θάλασσα κι έτσι έχει ξεκινήσει τις διμερείς συμφωνίες με χώρες που φέρνουν παραδοσιακά καραβιές τουριστών στη χώρα μας, έτσι ώστε να μην χρειάζονται καραντίνα κι άλλα «covid εμπόδια».

Ημερομηνία έναρξης της τουριστικής περιόδου στη χώρα, έχει οριστεί η 14η Μαΐου. Η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» αποκάλυψε, ότι σε λίγες μέρες θα γνωστοποιηθεί η επικαιροποιημένη μορφή των πρωτοκόλλων για τον τουρισμό. «Πρέπει να επανεκκινήσει ο τουρισμός με ασφάλεια» σημείωσε η υφυπουργός.

Ακόμα, γνωστοποίησε, ότι υπάρχει η σκέψη να προηγηθούν στον εμβολιασμό οι εργαζόμενοι του τουρισμού. Εκτίμησε ότι η επικείμενη τουριστική σεζόν θα έχει αρκετές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ενώ έκανε λόγο ότι πιθανόν η σεζόν να παραταθεί. «Θα πάμε καλύτερα από πέρυσι» υποστήριξε.

In.gr