Βαθμολογία

ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ: Δέκα νεκροί σε επίθεση σε σούπερ μάρκετ

Ένοπλος σκότωσε χθες 10 άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού, μέσα σε σούπερ μάρκετ στην πόλη Μπόλντερ, στην πολιτεία Κολοράντο. Η επίθεση στην πόλη  Μπόλντερ τελείωσε με την αστυνομία να συλλαμβάνει τον τραυματισμένο ύποπτο, χωρίς ρούχα, στην αγορά του King Soopers. Η λήψη έγινε σε ζωντανή μετάδοση από μάρτυρες και μεταδόθηκε στο YouTube.
Το περιστατικό ξεκίνησε περίπου στις 14:30 τοπική ώρα (20:30 GMT) τη Δευτέρα, όταν ο ύποπτος μπήκε στο σούπερ μάρκετ και άρχισε να πυροβολεί. Περίπου 20 λεπτά αργότερα, το αστυνομικό τμήμα της πόλης έγραψε στο Twitter ότι υπήρχε ένας δρόμος ενεργός ένοπλος δράστης στο King Soopers στην οδό Table Mesa.
Με δεύτερο tweet της η αστυνομία καλούσε και πάλι τους κατοίκους να αποφύγουν την περιοχή, περίπου δύο ώρες αργότερα. «ΜΗΝ μεταδίδετε στα κοινωνικά μέσα οποιεσδήποτε πληροφορίες που μπορεί να δείτε», ανέφερε επίσης το μήνυμα.
Ωστόσο, μερικές πλάνα καταγράφηκαν στην κάμερα από έναν περαστικό δείχνοντας θύματα κοντά στο μανάβικο. «Δεν ξέρω τι συμβαίνει ... Άκουσα πυροβολισμούς, κάποιος πέφτει», φωνάζει ο αυτός που τραβάει με την κάμερα. «Υπάρχει ένας ενεργός σκοπευτής, φύγε». Οι πυροβολισμοί μπορούν να ακουστούν καθώς τρέχει μακριά από το κατάστημα. Το βίντεο συνεχίζεται, με την αστυνομία να φτάνει στη σκηνή και να περιβάλλει την αγορά.
Οι άνθρωποι είπαν ότι έπρεπε να βουτήξουν για να καλυφθούν  ή να τρέξουν με ασφάλεια καθώς συνέχιζαν οι πυροβολισμοί. Τα εναέρια πλάνα έδειξαν αργότερα έναν άνδρα, ο οποίος φάνηκε να φοράει μόνο μποξεράκι, να απομακρύνονται με χειροπέδες.
Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπόλντερ Μέρις Χέρολντ επιβεβαίωσε ότι ένας ύποπτος ήταν υπό κράτηση και λάμβανε νοσοκομειακή περίθαλψη. «Θέλω να διαβεβαιώσω την κοινότητα ότι είναι ασφαλείς», είπε.
Η κ. Χέρολντ έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του αξιωματικού που έχασε τη ζωή του, ήταν ο Έρικ Τάλεϊ, 51 ετών και υπηρετούσε  ήταν στο αστυνομικό τμήμα του Μπόλντερ από το 2010.
«Η ηρωική δράση αυτού του αξιωματικού όταν ανταποκρίθηκε στη σκηνή», είπε για τον αστυνομικό που κλήθηκε στη σκηνή χάνοντας τη ζωή του.
Δεν παρείχε, ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επίθεση, αναφέροντας ότι η έρευνα ήταν «πολύ περίπλοκη» και θα χρειαζόταν «τουλάχιστον πέντε ημέρες για να ολοκληρωθεί».
Τα ονόματα των άλλων θυμάτων δεν θα ανακοινωθούν έως ότου ενημερωθούν οι συγγενείς.
Ο κυβερνήτης του Κολοράντο Τζάρεντ Πόλις έγραψε στο Twitter: «Οι προσευχές μου είναι με τους συναδέλφους μα στο Κολοράντο σε αυτή τη στιγμή της θλίψης και του πένθους καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για την έκταση της τραγωδίας».
Ο Τζο Μπέιντεν ενημερώθηκε επίσης για την επίθεση. Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πει ότι θα προτείνει να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία για να εξασφαλίσει ένας ελέγχος ιστορικού σε όποιον επιθυμεί να αγοράσει πυροβόλο όπλο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC