Βαθμολογία

UEFA: Τότε ξεκινούν τα προκριματικά των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη

Απίστευτη είναι η κατρακύλα του ελληνικού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια στην ειδική βαθμολογία της UEFA. Η χώρα μας… φιγουράρει στην 20η θέση και το Onsports σας παρουσιάζει σε ποιες διοργανώσεις θα αγωνίζονται οι ελληνικές ομάδες αλλά και πότε θα ξεκινήσουν τις υποχρεώσεις τους την επόμενη σεζόν.

Ούτε ως… φτωχός συγγενής δεν μπορούν να λογίζονται οι ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, καθώς με εξαίρεση κάποιες καλές σεζόν του Ολυμπιακού, ειδικά με τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο του, αλλά και κάποιες… εκλάμψεις της ΑΕΚ, η παρουσία των «εκπροσώπων» της χώρας μας είναι καταστροφική.

Πριν από μερικά χρόνια, η Ελλάδα είχε φτάσει να έχει τρεις ομάδες στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, το Champions League, αλλά αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Βλέπετε, η χώρα μας πλέον… φιγουράρει στην 20η θέση της ειδικής βαθμολογίας της UEFA και έχει πάρα πολύ δύσκολο έργο για να μπορέσει να επιστρέψει.

Αυτό σημαίνει πως όχι μόνο την επόμενη σεζόν, αλλά και την μεθεπόμενη, οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά Κύπελλα θα είναι μόλις τέσσερις. Μάλιστα, ο πρωταθλητής της Super League 1 θα αρχίζει τις υποχρεώσεις του από τον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League. Ήτοι για να βρεθεί στους ομίλους θα πρέπει να περάσει από τέσσερις αντιπάλους.

Παράλληλα, οι υπόλοιπες τρεις ομάδες θα έχουν… δικαίωμα συμμετοχής στη νεοσύστατη διοργάνωση της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, το Europa Conference League, η οποία λογίζεται ως η τρίτη τη τάξει κατηγορία των ευρωπαϊκών Κυπέλλων, πίσω από το Champions League και το Europa League.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, οι ομάδες που θα βρεθούν στα προκριματικά της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, θα κληθούν να ξεκινήσουν πολύ νωρίς μέσα στο καλοκαίρι τις υποχρεώσεις τους, αυξάνοντας τον βαθμό δυσκολίας μέσα στην σεζόν.

Ας δούμε πότε ξεκινούν τα προκριματικά για τις ελληνικές ομάδες την επόμενη αγωνιστική περίοδο…

Για τον πρωταθλητή της Super League 1

Ο κάτοχος του φετινού τίτλου θα ξεκινήσει τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις από τον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου και σύμφωνα με την UEFA, τα πρώτα ματς θα γίνουν στις 6-7 Ιουλίου και οι επαναληπτικοί στις 13-14 του ίδιου μήνα.

Συνοπτικά, ο… δρόμος του πρωταθλητή στα προκριματικά του Champions League:

Κλήρωση 1ου προκριματικού: 15 Ιουνίου
Κλήρωση 2ου προκριματικού: 16 Ιουνίου
1ος προκριματικός: 6-7 Ιουλίου τα πρώτα παιχνίδια και οι ρεβάνς 13-14 Ιουλίου
Κλήρωση 3ου προκριματικού: 19 Ιουλίου
2ος προκριματικός: 20-21 Ιουλίου τα πρώτα παιχνίδια και οι ρεβάνς 27-28 Ιουλίου
Κλήρωση Play Offs: 2 Αυγούστου
3ος προκριματικός: 3-4 Αυγούστου τα πρώτα παιχνίδια και οι ρεβάνς 10 Αυγούστου
Play offs: 17-18 Αυγούστου τα πρώτα παιχνίδια και οι ρεβάνς 24-25 Αυγούστου
Κλήρωση ομίλων: 26 Αυγούστου

Και σε πίνακα:

Γύρος

Κλήρωση

1ο παιχνίδι

2ο παιχνίδι

1ος προκριματικός

15 Ιουνίου

6-7 Ιουλίου

13-14 Ιουλίου

2ος προκριματικός

16 Ιουνίου

20-21 Ιουλίου

27-28 Ιουλίου

3ος προκριματικός

19 Ιουλίου

3-4 Αυγούστου

10 Αυγούστου

Play offs

2 Αυγούστου

17-18 Αυγούστου

24-25 Αυγούστου

Για τον δεύτερο, τον τρίτο της Super League 1 και τον Κυπελλούχο

Οι επόμενοι τρεις εκπρόσωποι της χώρας μας θα πάρουν μέρος στο Europa Conference League. Στη νέα διοργάνωση της UEFA δικαίωμα συμμετοχής έχουν ο 2ος και ο 3ος της βαθμολογίας της Super League 1 μετά την ολοκλήρωση των Play Offs και ο Κυπελλούχος Ελλάδας. Σε περίπτωση που η ομάδα που πάρει το Κύπελλο κατακτήσει και την Super League 1, ήτοι έχει εξασφαλίσει την παρουσία της στα προκριματικά του Champions League και κάνει το νταμπλ, τότε το «εισιτήριο» πηγαίνει στον 4ο της βαθμολογίας και όχι τον φιναλίστ.

Οι τρεις ομάδες που θα δώσουν το «παρών» στην τρίτη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, θα πρέπει να ξεκινήσουν τις υποχρεώσεις τους από τον 2ο προκριματικό γύρο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της UEFA, τον αντίπαλό τους θα τον μάθουν στις 16 Ιουνίου, όταν θα λάβει χώρα η κλήρωση για τον δεύτερο προκριματικό της νέας διοργάνωσης.

Συνοπτικά, ο… δρόμος των ομάδων που θα παίξουν στα προκριματικά του Europa Conference League:

Κλήρωση 2ου προκριματικού: 16 Ιουνίου
Κλήρωση 3ου προκριματικού: 19 Ιουλίου
2ος προκριματικός: 22 Ιουλίου τα πρώτα ματς και οι ρεβάνς 29 Ιουλίου
Κλήρωση Play Offs: 2 Αυγούστου
3ος προκριματικός: 5 Αυγούστου τα πρώτα ματς και οι ρεβάνς 12 Αυγούστου
Play offs: 19 Αυγούστου τα πρώτα ματς και οι ρεβάνς 26 Αυγούστου
Κλήρωση ομίλων: 27 Αυγούστου

Και σε πίνακα:

Γύρος

Κλήρωση

1ο παιχνίδι

2ο παιχνίδι

2ος προκριματικός

16 Ιουνίου

22 Ιουλίου

29 Ιουλίου

3ος προκριματικός

19 Ιουλίου

5 Αυγούστου

12 Αυγούστου

Play offs

2 Αυγούστου

19 Αυγούστου

26 Αυγούστου