Με στόχο τον εμβολιασμό 1,6 εκατ. ατόμων άνω των 60 ετών ως το τέλος Μαρτίου προχωρεί το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κοροναϊού.
Μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί περίπου το 7% του πληθυσμού στη χώρα, ευτυχώς με τις ελάχιστες απώλειες, καθώς οι χαμένες δόσεις δεν ξεπερνούν το 0,4%.
Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα του προγράμματος «Ελευθερία», οι ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 57%, οι ηλικιωμένοι 80-84 ετών σε ποσοστό 58%, οι ηλικίας 75-79 ετών σε ποσοστό 75% και οι ηλικίας 60-64 ετών σε ποσοστό 50%.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επισημαίνει ότι οι διαδικασίες επιταχύνονται μέρα με την ημέρα, καθώς αυξάνονται και οι ποσότητες εμβολίων που παραλαμβάνονται, ενώ πρόσθετες δόσεις εξασφαλίζονται μέσω των κεντρικών συμφωνιών της Ε.Ε. με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί η επιπλέον προμήθεια 90.000 δόσεων από το εμβόλιο της Pfizer.
Βάσει του αρχικού προγραμματισμού, ως το τέλος Μαρτίου, θα πρέπει να περιμένουμε την παραλαβή 1,415 εκατ. δόσεων από το εμβόλιο της Pfizer, εκτός των 90.000 δόσεων που αναλογούν στη χώρα μας από την τελευταία συμφωνία της Ε.Ε. με την αμερικανική φαρμακευτική για επιπλέον 4 εκατ. δόσεις. Από την Moderna θα πρέπει να περιμένουμε συνολικά 240.000 δόσεις και από την AstraZeneca άλλες 950.000 δόσεις.
Δηλαδή συνολικά ως τις 31 Μαρτίου θα πρέπει να έχουν παραληφθεί 2, 6 εκατ. δόσεις από τις τρεις φαρμακευτικές, ενώ άγνωστο παραμένει αν τελικά πρόσθετες ποσότητες από το εμβόλιο της Pfizer μέσω της κεντρικής συμφωνίας με την Ε.Ε. μένουν να παραληφθούν λίγο αργότερα.
Οι προτεραιότητες
Ταυτόχρονα όμως, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε προτεραιότητα έχουν τεθεί περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες, βάσει του μητρώου εμβολιασμών που ξεκίνησε να λειτουργεί τον περασμένο Οκτώβριο στην ΗΔΙΚΑ, κατά την εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολίου. Στο μητρώο αυτό, οι ασφαλισμένοι που θεωρούνται ευπαθείς ομάδες, έχουν κατηγοριοποιηθεί ανάλογα με την ηλικία ή την πάθησή τους. Έτσι, τα άτομα άνω των 60 ετών εκτιμώνται περί το 1,8 εκατ. πολιτών, άλλες περίπου 500.000 πληθυσμού αποτελούν φροντιστές ατόμων με υποκείμενα νοσήματα, περί τις 440.000 είναι τα παιδιά και οι ενήλικες με χρόνιες πνευμονοπάθειες (από το εμβόλιο του κοροναϊού εξαιρούνται τα παιδιά), σε ανοσοκαταστολή βρίσκονται περίπου 80.000 ασθενείς, πάνω από 88.000 είναι οι καρδιοπαθείς, περίπου 130.000 υπολογίζονται οι διαβητικοί κλπ.
Καθώς όμως δεν είναι ταυτόσημα τα άτομα που θα εμβολιαστούν κατά του κοροναϊού, οι εκτιμήσεις για την πρώτη ομάδα ατόμων με υποκείμενα νοσήματα που θα μπουν σε προτεραιότητα ανεβάζουν τον αριθμό τους σε 270.000 άτομα. Για αυτά, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει άμεσα και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μαζί με το σύνολο των ατόμων άνω των 60 ετών, ως το τέλος Μαΐου.
Οι ελπίδες για την επιτάχυνση των εμβολιασμών και την κάλυψη του συνόλου των ευπαθών ομάδων πληθυσμού της χώρας στρέφονται στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, που αναμένεται να εγκριθεί τις επόμενες ημέρες. Παρόλα αυτά, η εταιρεία ανακοίνωσε πιθανές καθυστερήσεις στις παραδόσεις της στην Ε.Ε. για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Έτσι, δεν λείπουν και οι φωνές που κάνουν λόγο για καθυστέρηση της 2ης δόσης των εμβολίων της Pfizer και της Moderna, αφού ήδη εξασφαλίζεται αποτελεσματικότητα πάνω από 60% και με την πρώτη δόση τους, προκειμένου να ανοσοποιηθεί περισσότερος πληθυσμός μέχρι να αυξηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες και περισσότερες δόσεις εμβολίων να κυκλοφορήσουν στην παγκόσμια αγορά.

in.gr