Βαθμολογία

Μενδώνη: «Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος»

«Είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, μας εξαπάτησε», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη.

Μιλώντας σε ενημέρωση στους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου Πολιτισμού η κυρία Μενδώνη ανέφερε πως ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν υπήρξε ποτέ προσωπικός της φίλος και πως ο ίδιος δεν προέκυψε ξαφνικά στο Εθνικό Θέατρο το 2019 αλλά πως έχει μια σχέση αδιάληπτη με το Εθνικό Θέατρο.

«Είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, αλλά αυτό προέκυψε τώρα, δεν το γνώριζα», τόνισε η υπ. Πολιτισμού. «Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες τον πιέσαμε πολύ να μας πει την αλήθεια. Μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε. Με υποκριτική τέχνη προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν έχει σχέση με αυτά. Ό,τι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν. Και ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη δράση του αυτός εξακολουθούσε να επιμένει» πρόσθεσε μάλιστα η ίδια.

Σημείωσε δε πως ο πρωθυπουργός «δεν ήταν προσωπικός φίλος του Δημήτρη Λιγνάδη, τον γνώριζε όπως όλοι από το σανίδι. Όπως και εγώ», ενώ υποστήριξε ότι κατασκευάζονται fake news.

«Δεν συγκαλύψαμε τίποτα. Δεν καθυστέρησα καθόλου. Η επώνυμη καταγγελία για θύτη και θύμα προέκυψε χθες τα ξημερώματα» είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε ερωτήσεις γιατί δεν υπήρξε πιο γρήγορη αντίδραση.

Ως προς την επιλογή του Δημήτρη Λιγνάδη για τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου η κ. Μενδώνη απάντησε σχετικά ότι η επιλογή έγινε επειδή συγκέντρωνε όλες τις προϋποθέσεις ως ηθοποιός και σκηνοθέτης για τη θέση του διευθυντή του Εθνικού.

Ήταν παρών στο Εθνικό από το 1986, δεν υπήρχαν αντιρρήσεις ότι μπορεί να αναλάβει τη θέση. Επαναλαμβάνω ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης με εξαπάτησε αλλά δεν είχε βρεθεί κάποιος να μου πει το παραμικρό για την ιδιωτική του ζωή. Ο κ. Σκουρολιάκος, ο κ Γεωργουσόπουλος και η κ. Ακρίτα που ήταν πιο κοντά στον χώρο του θεάτρου, είμαι βέβαια ότι αν κάτι ήξεραν θα το είχαν καταγγείλει, είπε μεταξύ άλλων η κ. Μενδώνη.

Στο μεταξύ στη διάθεση της δικαιοσύνης θέτει η υπουργός όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του προκειμένου να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση στην υπόθεση των καταγγελιών με επίκεντρο πρόσωπα από το χώρο του θεάτρου.

Η κ. Μενδώνη κατέθεσε το πρωί της Παρασκευής μηνυτήρια αναφορά – υπόμνημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας να διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος από τη Δικαιοσύνη.

Η αναφορά της διαβιβάζεται αρμοδίως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να συσχετιστεί με την ερευνώμενη υπόθεση.

«Η σεξουαλική βία είναι φρικιαστική και επονείδιστη υπόθεση», σημείωσε για να συμπληρώσει «είμαστε κράτος δικαίου και γι' αυτό προχωρούμε δια της θεσμικής οδού, της δικαιοσύνης».

«Ήρθε η ώρα να σπάσει η σιωπή. Να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό. Να μην ανεχτούμε να υπάρξουν άλλα θύματα. Στο υπουργείο Πολιτισμού είναι δεδομένο ότι όπου χρειαστεί θα ανανεωθεί το θεσμικό πλαίσιο και θα μπουν κανόνες που θα καθορίζουν με ακρίβεια τις διευθυντικές θέσεις. Δεν έχει κανείς το ελευθέρας να κατακεραυνώνει κανενός την προσωπικότητα. Έχω προτείνει να υπάρξει αναγνώριση των καλλιτεχνικών σχολών. Πρέπει να δούμε με έναν διαφορετικό τρόπο τις εργασιακές σχέσεις», τόνισε επίσης.

newsbomb.gr