Βαθμολογία

Καπιτώλιο: Τέσσερις νεκροί, πολλοί τραυματίες και 52 συλληφθέντες

Τέσσερις νεκροί, πολλοί τραυματίες, 52 συλληφθέντες και μια βαθιά πληγή στη Δημοκρατία είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των βίαιων και πρωτοφανών επεισοδίων που ξέσπασαν με την εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, την ώρα που συνεδρίαζε το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων προκειμένου να επικυρώσει την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Το Κογκρέσο ανέστειλε τη συνεδρίαση -αναμένεται επικύρωση των αποτελεσμάτων εντός των επόμενων ωρών- με όσους ήταν παρόντες να φυγαδεύονται αμέσως, ενώ σε εικόνες που μεταδόθηκαν εμφανίστηκαν άνδρες των αρχών να έχουν τραβήξει όπλα και να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τους εισβολείς διαδηλωτές με αποτέλεσμα να χάσει τη μάχη με τη ζωή μετά από πυρά αστυνομικού μία γυναίκα, και στη συνέχεια να καταλήξουν ακόμη τρεις από άγνωστους προς το παρόν λόγους.

Η αστυνομία εκκένωσε τόσο τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και τη Γερουσία, καθώς οι οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν και κατέλαβαν αίθουσες του Κογκρέσου. Ένας από τους διαδηλωτές που είχε εισβάλλει στη Γερουσία φώναξε: «Ο Τραμπ είναι ο νικητής των εκλογών», ενώ κάποιοι ήρθαν σε συγκρούσεις σώμα με σώμα με τους άνδρες ασφαλείας.

Χρειάστηκαν τουλάχιστον 4 ώρες προκειμένου να καταφέρουν οι αρχές να εκκενώσουν το κτίριο από τους εισβολείς και να ηρεμήσουν κάπως τα πνεύματα στην αμερικανική πρωτεύουσα παρά την απροθυμία του απερχόμενου προέδρου να στείλει ηχηρό μήνυμα στους διαδηλωτές προκειμένου να λάβουν τέλος τα έκτροπα. Μάλιστα, πολλές ήταν οι φωνές που έκαναν λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο Τραμπ έγραψε με μαύρα γράμματα το όνομά του στην αμερικανική ιστορία. Δεν είναι μόνο το πρωτόγνωρο της εξέλιξης, δεν είναι καν ο απόλυτος αιφνιδιασμός όλου του δημοκρατικού κόσμου. Είναι η απόλυτη κατάντια μιας συνεχιζόμενης ρητορικής την οποία είχαμε ζήσει στο πρώτο debate. Είναι το αποτέλεσμα μιας τρελής πορείας που ξεκίνησε εδώ και μήνες κι όλοι ήλπιζαν ότι δεν θα φθάσει μέχρι το τέλος.

Η παράδοση της εξουσίας στον Τζο  Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου θα γίνει. Αλλά θα γίνει με την Ουάσιγκτον να βρίσκεται -για πρώτη φορά κατά την ορκωμοσία νέου προέδρου- σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με απόφαση της δημάρχου, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έχει ισχύ μέχρι την επόμενη ημέρα της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν. Η ίδια δήλωσε ότι οι ταραξίες που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο «προσπάθησαν να διακόψουν τις διαδικασίες του Κογκρέσου σχετικά με την επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων».

52 συλλήψεις και πολλοί τραυματίες

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, μετά τις σκηνές χάους που εκτυλίχτηκαν έχουν συλληφθεί 52 άτομα, ενώ αρκετοί είναι οι τραυματίες.

Ο Ρόμπερτ Τζ. Κόντι διευκρίνισε ότι οι 47 από τις 52 συλλήψεις έγιναν εξαιτίας της παραβίασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επέβαλε η δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ μετά τις 18:00 χθες, με τις 26 από αυτές να γίνονται στον χώρο του Καπιτωλίου.

Αρκετά άλλα πρόσωπα συνελήφθησαν επειδή οπλοφορούσαν, χωρίς να διαθέτουν άδεια ή επειδή τα όπλα τους είναι απαγορευμένα.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της Ουάσινγκτον, δύο αυτοσχέδιες βόμβες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της εθνικής επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων αλλά και της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών, ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε επίσης φορητό ψυγείο που περιείχε κοκτέιλ μολότοφ σε όχημα στον χώρο του Καπιτωλίου.

Έρχεται καθαίρεση του Τραμπ;

Μετά τις εξελίξεις αυτές ασφυκτική είναι η πίεση που ασκείται στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να κινήσει τις διαδικασίες για καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι συζητήσεις αφορούν την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και σε μια πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύσσουν τον πρόεδρο «ανίκανο» να ασκεί τα καθήκοντά του, όπως μετέδωσαν τα δίκτυα CNN, CBS και ABC, τα οποία επικαλέστηκαν ανώνυμες πηγές.

Όμως καμιά επίσημη πρόταση δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, διευκρινίζει το CBS.

​Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο εξετάζεται ύστερα από την αλλαγή κατεύθυνσης αρκετών Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι αν και στην αρχή ήταν πρόθυμοι να καταθέσουν ένσταση για τα εκλογικά αποτελέσματα, ύστερα από τα γεγονότα στο Καπιτώλιο αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε ένσταση, πιστοποιώντας έτσι την εκλογική νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Αιρετοί αξιωματούχοι και αρθρογράφοι μεγάλων εφημερίδων τάχθηκαν ανοικτά υπέρ αυτής της επιλογής, έστω κι αν δεν μένουν παρά δύο εβδομάδες πριν από το τέλος της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Όλοι οι Δημοκρατικοί της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων απηύθυναν έτσι επιστολή στον Μάικ Πενς ζητώντας του να επικαλεσθεί την 25η τροπολογία «προς το συμφέρον της δημοκρατίας».

Γι’ αυτούς, ο απερχόμενος πρόεδρος «είναι ψυχικά άρρωστος και ανίκανος να διαχειρισθεί και να αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020».

In.gr