Βαθμολογία

Δημοσκόπηση: Ποιοι είναι πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι πολίτες στο ερώτημα αν θα εμβολιαστούν άμεσα ή θα περιμένουν ένα μικρό διάστημα μέχρι να σιγουρευτούν. Μάλιστα ο ηλικιακός παράγοντας εμφανίζεται καθοριστικός για τη διαμόρφωση των τάσεων.

Το εμβόλιο και οι ηλικίες

Σε δημοσκόπηση της ALCO για το OPEN, ο ένας στους τρεις δηλώνει ότι θα εμβολιαστεί αμέσως και συγκεκριμένα το 33% των ερωτηθέντων. Κάθετα αρνητικοί στο εμβόλιο είναι το 19% των ερωτηθέντων ενώ στάση αναμονής τηρεί η πλειοψηφία των ερωτηθέντων καθώς το 42% δηλώνει πως θα περιμένει τους πρώτους μήνες και μετά θα αποφασίσει.

Στάση αναμονής

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι πλειοψηφική τάση υπέρ του άμεσου εμβολιασμού υπάρχει στις μεγαλύτερες ηλικίες και συγκεκριμένα στην τρίτη ηλικία καθώς μόνο στους άνω των 65 ετών, υπάρχει μια οριακή πλειοψηφία της τάξης του 51% που δηλώνει ότι θα εμβολιαστεί αμέσως. Στις ίδιες ηλικίες καταγράφεται επίσης και το πιο χαμηλό ποσοστό των αρνητών του εμβολίου, στο 11%.

Αντίθετα η κυρίαρχη τάση στις νεότερες και μεσαίες ηλικίες είναι η στάση αναμονής. Δηλαδή υπερτερούν εμφανώς αυτοί που δηλώνουν ότι θα περιμένουν μερικούς μήνες μέχρι να εμβολιαστούν. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται το 64% των ηλικιών 15-24, το 43% των ηλικιών 25-44 και το 42% των ηλικιών 45-64.

Σημειώνεται ότι μόλις το 9% στην ηλικία των 15-24 δηλώνει ότι θα εμβολιαστεί αμέσως.

Ψαλιδισμένα τα ποσοστά εμπιστοσύνης στους ειδικούς

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το εύρημα σχετικά με την εμπιστοσύνη των ερωτηθέντων προς την επιτροπή των λοιμωξιολόγων καθώς παρά το υψηλό ποσοστό που εμπιστοσύνης που εμφανίζεται εντούτοις είναι υπάρχει πολύ σημαντικό ποσοστό αμφισβήτησης που δεν υπήρχε σε καμία περίπτωση στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Το 64% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι ειδικοί κάνουν καλά τη δουλειά τους, ενώ το 24% απαντά αρνητικά σε αυτό. Μάλιστα υπάρχει ένα 12% στην κατηγορία του «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστά αυτά διαφοροποιούνται ανάλογα με τους ψηφοφοφόρους των κομμάτων. Οι 9 στους 10 ψηφοφόρους της ΝΔ εκφράζουν εμπιστοσύνη στην επιτροπή των ειδικών ότι κάνει καλά τη δουλειά της, αντίθετα τα ποσοστά εμπιστοσύνης στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων μειώνονται εμφανώς όταν απαντούν οι ψηφοφοροί του ΣΥΡΙΖΑ και της γενικότερα της αντιπολίτευσης.

Έκφραση δυσαρέσκειας για κυβέρνηση

Οι επόμενοι πίνακες δείχνουν ότι η διαχείριση της πανδημίας στο δεύτερο αυτό κύμα αποδεικνύεται πρόβλημα για την κυβέρνηση καθώς το 54% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ το 40% δηλώνει ικανοποιημένο όταν αυτό το ποσοστό στο τέλος του πρώτου lockdown ήταν στο 80%. Το αντίστοιχο ποσοστό δυσαρέσκειας τότε ήταν μόλις στο 15%.

Αντίστοιχα η ανάγνωση των ευρημάτων για το τι έφταιξε στην Κεντρική Μακεδονία και υπήρξε τόσο μεγάλη έξαρση του κοροναϊού δείχνουν προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης και ευρύτερα της πολιτείας και του κράτους. Οι δύο στους τρεις απαντούν ότι έφταιξε η καθυστερημένη λήψη μέτρων και η απουσία ελέγχων, ενώ ο ένας στους τρεις απαντά ότι ευθύνονται οι ίδιοι οι πολίτες.

Κυριαρχία Μητσοτάκη – Δεν πείθει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας

Παρόλο το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει πληγεί από την διαχείριση της πανδημίας και τις επιλογές της, εντούτοις παραμένει αδιαμφισβήτητη η πολιτική της κυριαρχία και μάλιστα δεν φαίνονται να υπάρχουν πολιτικές ανακατατάξεις. Αυτό αποτυπώνεται στην πρόθεση ψήφου και παραμένει επίσης αδιαμφισβήτο το γεγονός ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φαίνεται να αισθάνονται πολιτική απειλή από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στα επόμενα ευρήματα φαίνεται σαφώς ότι για τους πολίτες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί εναλλακτική λύση ή σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική αξιοπιστία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Στην ερώτηση αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν καλύτερα, χειρότερα ή ίδια τα πράγματα στην διαχείριση της πανδημίας, το 38% απαντάει χειρότερα, το 35% τα ίδια και το 17% καλύτερα.

Μάλιστα στο ερώτημα ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο για πρωθυπουργό, το 42% απαντάει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 23% τον Αλέξη Τσίπρα. Στη δεύτερη θέση πάντως βρίσκεται ο «κανένας» με το αξιοσημείωτο ποσοστό 31%.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 38% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6,9%, το ΚΚΕ με 5,6%, η Ελληνική Λύση με 4,2% και το ΜέΡΑ25 με 3%.

Αξιολόγηση υπουργών

Σε ότι αφορά την αξιολόγηση των υπουργών στην πρώτη θέση σε θετικές γνώμες βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και δεύτερος έρχεται ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Στην τρίτη θέση είναι ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και τέταρτος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Στην πέμπτη θέση σε θετικές γνώμες είναι ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ακολουθούν στην έκτη θέση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στην έβδομη θέση βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στην όγδοη θέση ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην ένατη θέση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και στην δέκατη θέση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Η δημοσκόπηση του OPEN, που διαμορφώθηκε και από ερωτήματα πολιτών, πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως τις 9 Δεκεμβρίου 2020 από την ALCO.

In.gr