Βαθμολογία

Αυτά τα καταστήματα ανοίγουν – Με click away και τηλέφωνο οι αγορές

Στο άνοιγμα των καταστημάτων του λιανεμπορίου προχωρά η κυβέρνηση χαλαρώνοντας έστω και προσωρινά τα περιοριστικά μέτρα για την διάδοση του κορονοϊού ενόψει Χριστουγέννων.

Ωστόσο σύμφωνα με το OPEN, οι καταναλωτές θα μπορούν να επισκέπτονται τα καταστήματα μόνο με τη μέθοδο click away είτε ύστερα από συννενόηση κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Οι πολίτες που θέλουν να προχωρήσουν σε αγορές θα πρέπει να έχουν βρει από πριν μέσω Διαδικτύου τα προϊόντα που επιθυμούν να αγοράσουν και στη συνέχεια η παραλαβή θα γίνεται ύστερα από συνεννόηση με το κατάστημα, χωρίς οι πελάτες να μπαίνουν σε αυτό.

Το συγκεκριμένο μέτρο προκρίνεται προκειμένου να μειωθεί η κινητικότητα, καθώς οι λοιμωξιολόγοι είναι αντίθετοι με το άνοιγμα του λιανεμπορίου χωρίς περιορισμούς, λέγοντας ξεκάθαρα στην κυβέρνηση πως δεν πρέπει να αυξηθεί η κινητικότητα του πληθυσμού.

Σημειώνεται ότι οι λοιμωξιολόγοι, δεν είναι διατεθειμένοι να ονοματίσουν συγκεκριμένους κλάδους που θα ανοίξουν τα καταστήματά τους καθώς επιμένουν ότι βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων που έχουν στα χέρια τους δεν πρέπει να αυξηθεί η κινητικότητα, γεγονός που θα σήμαινε περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τα νέα μέτρα από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως, την Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου στις 11:00, με τη συμμετοχή του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να παρουσιαστούν τα μέτρα που θα ισχύσουν ενόψει των εορτών.

Στον Μητσοτάκη η τελική απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδρίασε νωρίτερα σήμερα αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εισηγηθεί στην κυβέρνηση το άνοιγμα από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου των κομμωτηρίων, των βιβλιοπωλείων και το click away από τα εμπορικά καταστήματα.

Αρχικά, οι λοιμωξιολόγοι – στην πλειοψηφία τους – ήταν αντίθετοι στο να ανοίξει οτιδήποτε.

Ωστόσο, στην απόφασή τους, εμφανίζονται πιο ελαστικοί, λόγω και της πίεσης που υπάρχει στον πληθυσμό, αλλά και της πρόθεσης της κυβέρνησης να δώσει μία ανάσα στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα θα είναι πάρα πολύ αυστηρά για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν.

Μάσκες, αποστάσεις και συγκεκριμένος αριθμός ατόμων εντός των καταστημάτων θεωρούνται βέβαια, ενώ σε ό,τι αφορά στην παραλαβή προϊόντων, το κατάστημα θα ενημερώνει τους καταναλωτές για την ώρα που θα πρέπει να μεταβούν προκειμένου να παραλάβουν την παραγγελία τους, η οποία θα είναι συγκεκριμένη.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση είναι στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κομμωτήρια: Ανατροπή με το άνοιγμά τους – Τι δήλωσε ο Γεωργιάδης

Την ίδια ώρα, ανατροπή στο διαφαινόμενο άνοιγμα των κομμωτηρίων, το οποίο προανήγγειλε σήμερα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, φαίνεται ότι βάζει με δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του ΕΕΑ, είπε πως «το Επαγγελματικό Επιμελητήριο έχει κάνει μια ανακοίνωση αλλά κακώς έκανε ανακοίνωση. Δεν υπάρχει ακόμα καμία απόφαση».

Παράλληλα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ο ίδιος παρέπεμψε στις αποφάσεις που θα ανακοινωθούν, το πιθανότερο, αύριο Παρασκευή.

Ωστόσο και ο ίδιος φαίνεται να συμφωνεί πως θα έχει προτεραιότητα το άνοιγμα των κομμωτηρίων, αφού η διασπορά στους εν λόγω χώρους δεν είναι μεγάλη.

Ενδεικτικά είναι τα όσα ο κ. Γεωργιάδης είπε σήμερα το πρωί μιλώντας στον «ΣΚΑΪ 100,3», όπου τόνισε ότι προτεραιότητα στο άνοιγμα έχουν τα κομμωτήρια.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, το σχολικό έτος μπορεί να αναπληρωθεί εφόσον προστεθούν ώρες, ο τζίρος που χάνεται από τις επιχειρήσεις δεν αναπληρώνεται.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών προανήγγειλε το άνοιγμα των κομμωτηρίων μέχρι τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών «στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς, αναμένεται τις επόμενες ημέρες – Σάββατο ή Κυριακή – να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα κομμωτήρια.

Αυτό έγινε γνωστό μετά από επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων θα προηγηθεί καθώς κρίνεται ότι μπορούν να εφαρμοστούν με ακρίβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Newsbomb