Βαθμολογία

Χατζηστάθης: «Θεωρώ ότι θα παίξει ξανά η Γ΄ Εθνική»

Για τις προσδοκίες του φετινού Νέστου Χρυσούπολης και τη διακοπή λόγω covid-19 μίλησε ο Θεόφιλος Χατζηστάθης. Ο Χρυσουπολίτης τεχνικός (είναι και παλαίμαχος της ομάδας), που γύρισε στα πάτρια εδάφη μετά την αποχώρηση του Κυριάκου Κετσιεμενίδη και ήδη κατέκτησε έναν τίτλο στην αρχή της σεζόν, το Σούπερ Καπ Καβάλας, αναφέρθηκε και στο θάνατο του γενικού γραμματέα Γιάννη Καραμανίδη, τις προσωπικές του φιλοδοξίες, τις προπονητικές του προτεραιότητες, αλλά και το χρόνο «επαναφοράς» που χρειάζονται οι παίκτες στις ομαδικές προπονήσεις μετά από τέτοια απραξία. Αναλυτικά οι τοποθετήσεις Χατζηστάθη:

Για τον πρόσφατο θάνατο του γενικού γραμματέα, Γιάννη Καραμανίδη: «Μας θλίβει υπερβολικά η απώλειά του. Ξεκίνησε από την ακαδημία του Νέστου, από τα σπλάχνα της ομάδας, έγινε παίκτης της πρώτης ομάδας. Ήμασταν και συμπαίκτες στο Νέστο, ενώ για χρόνια ασχολήθηκε διοικητικά με το Νέστο. Τα τελευταία χρόνια από τα βασικά στελέχη στο Δ.Σ., αγαπούσε πολύ την ομάδα. Ήταν πολύ κοντά μας καθημερινά, δίπλα στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Ήταν κεραυνός εν αιθρία ο θάνατός του, έφυγε ένας νέος άνθρωπος, δεν το περιμέναμε. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα λόγια περιττεύουν συνήθως».

Για το αν συμφωνεί στα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό και το ότι διεξάγεται μόνο η Σούπερ Λιγκ 1 τη δεδομένη στιγμή: «Είμαι υπέρ της ασφάλειας τηρουμένων των πρωτοκόλλων, όμως κατά των οριζόντων μέτρων. Εννοώ ότι δεν μπορεί να γίνεται κανονικά η Σούπερ Λιγκ 1 και όχι οι άλλες εθνικές κατηγορίες, οι δυο επαγγελματικές που δεν ξεκίνησαν και η μια εθνική ερασιτεχνική, η Γ΄ Εθνική. Βλέπουμε άλλα μέτρα και σταθμά. Υπάρχει οικονομία και κοινωνικό σύνολο που στηρίζεται στον αθλητισμό. Για πολλούς είναι ερασιτεχνικός, αλλά δεν είναι τόσο στην πράξη. Για κάποιους είναι η πρώτη δουλειά και για άλλους η δεύτερη, υπάρχουν απώλειες. Ποιος αποφασίζει ότι παρακάτω κατηγορίες δεν μπορεί να γίνουν και γιατί; Είναι το λιγότερο άδικο».

Για τη δική του πρόταση για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση: «Ας είναι υπεύθυνες οι ομάδες οι ίδιες για το αν τηρούν τα μέτρα ασφαλείας. Αφορά τη δική μας υγεία, ας είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την τήρηση του κώδικα ασφάλειας. Είναι δίκαιο το αίτημα των κατηγοριών κάτω από τη Σούπερ Λιγκ 1 για επανέναρξη προπονήσεων, με τήρηση πρωτοκόλλων ασφαλείας και ακολούθως να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα. Στην Α΄ Εθνική δεν έχει κίνδυνο; Εμείς είχαμε τρία κρούσματα στο Νέστο. Μπορέσαμε και κάναμε σε συνεννόηση με νοσοκομείο Καβάλας τα τεστ, που έγιναν δωρεάν. Ευχαριστούμε το Νοσοκομείο Καβάλας, που ήταν δίπλα μας. Κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει σε άλλες περιπτώσεις, σε άλλες ομάδες, περιοχές και κοινωνίες».

Για τη δική του προσωπική αίσθηση περί επανεκκίνησης: «Μιλάω με συναδέλφους προπονητές και τη διοίκηση μας, παρακολουθώ εξελίξεις. Ακούγεται ότι στις 20 Δεκέμβρη θα επιτραπούν ξανά οι ομαδικές προπονήσεις, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, ο κ. Μαυρωτάς, κάτι που θα έχει ισχύ και για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Αυτό διαρρέει για τα ομαδικά σπορ, αλλά περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει επίσημα και οριστικά, διατηρώντας ακόμα επιφυλάξεις. Από Γενάρη-Φλεβάρη σταδιακά θα βελτιώνεται ο καιρός. Νομίζω ότι είναι μακρινό σενάριο να μην παίξουμε ξανά. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, νομίζω ότι θα γυρίσουμε στη δράση, αυτή είναι δική μου εκτίμηση. Άλλοι έχουν διαφορετική άποψη. Δε λέω ότι είναι παντελώς απίθανο και εκείνο, αλλά προσωπικά το θεωρό τραβηγμένο, κατά την ταπεινή μου άποψη».

Για το χρονικό ορίζοντα που θεωρεί απαραίτητο προπονητικά για επαναφορά ενός παίκτη στα συνηθισμένα αγωνιστικά του στάνταρ μετά από τέτοια απραξία: «Είκοσι μέρες το λιγότερο για προσαρμογή και επανένταξη, με γνώμονα την υγεία του και την προετοιμασία του σώματός του. Οι περισσότεροι έχουν καλή σωματική δομή, δε μιλάμε για ανάπτυξη και εξέλιξη της φυσικής κατάστασής τους, κάτι σαν σχετική επανάκτηση φόρμας. Μετά από τρεις εβδομάδες θα μπορούν θεωρητικά να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις, να βρουν ρυθμό και να είναι έτοιμοι για αρκετά ματς σε λίγες μέρες, σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Για τις ιδιαιτερότητες της επιστροφής στο γήπεδο για αρκετά ματς, με εμβόλιμες, σε αντιδιαστολή με την παύση των τελευταίων εβδομάδων και το «κλειδί» για ανταπόκριση στο βεβαρυμμένο πρόγραμμα: «Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα, ποιος θα έχει αντοχές και βάθος στο ρόστερ, για απανωτά ματς με μικρή απόσταση ανάμεσά τους, αν και όταν φυσικά ξεκινήσουμε ξανά. Τις επιλογές στο ρόστερ που θα επιτρέψουν σε μια ομάδα να έχει διάρκεια και όχι να έχει σκαμπανεβάσματα και να επηρεάζεται. Θα δοκιμαστεί το βάθος του καθενός στο δυναμικό, οι επιλογές και ο εσωτερικός ανταγωνισμός, συνδυαστικά με το αν έχει πολλές ή λίγες απουσίες. Όσο καλά και να προλάβεις να ετοιμαστείς, στατιστικά θα προκύψουν προβλήματα στην πορεία. Πρέπει να έχεις τις λύσεις και στις κατάλληλες θέσεις, για μια δύσκολη κατηγορία και ενώ κάθε ομάδα χρειάζεται μίνιμουμ δυο παίκτες κάτω των 20 ετών στην ενδεκάδα. Είναι σημαντικό για όλους, αν έχουν προβλήματα σε αυτές τις θέσεις, πως θα τα διαχειριστούν και πως θα τα αναπληρώσουν τα ιδιαίτερα κενά».

Για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την έμπρακτη ελάφρυνση στις ομάδες, που έχουν μόνο έξοδα, ειδικά χωρίς κόσμο στην κερκίδα: «Το οικονομικό ζήτημα είναι το πρώτο και κυριότερο, ειδικά για τη Γ΄ Εθνική, που είναι εθνικής κλίμακας αλλά όχι επαγγελματική. Δεν ξέρω πως οι ομάδες θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους. Δεν επιτρέπεται κόσμος στα γήπεδα. Είναι παράδοξο, από τη στιγμή που επιτρέπονται συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους και όχι στα γήπεδα που είναι ανοιχτά. Συρρικνώνονται τα έσοδα για τις διοικήσεις σε τεράστιο βαθμό. Πολύ δύσκολα θα έρθει εις πέρας ο οικονομικός προϋπολογισμός τους, κάτι που επιφέρει αναπόφευκτα συνέπειες στο ρόστερ, εύκολα μπορεί να γίνουν συνειρμοί για αυτό. Υπάρχουν αμειβόμενοι παίκτες, ενώ μόνο η αμοιβή της διαιτησίας στη Γ΄ Εθνική είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο έξοδο για μια διοίκηση. Θα μπορούσε η ΕΠΟ να αναλάβει την κάλυψη κάποιων εξόδων διαιτησίας, κάποιο μέρος του κόστους, θα ήταν ευχής έργο. Είναι κάτι που συζητήθηκε πρόσφατα στα γραφεία της ΕΠΣ Καβάλας, στη συνάντηση προέδρων για τον 1ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής. Έγιναν αιτήματα που εστάλησαν στην Ομοσπονδία, όπως η κάλυψη τέτοιων εξόδων, αλλά και το τι θα γίνει με τον κόσμο και τα τεστ κορωνοϊού. Επίσης, θα μπορούσε να εξεταστεί ξανά το θέμα του πόσοι υποβιβάζονται, για διευκόλυνση και ελάφρυνση σε μια χρονιά πολλών δυσκολιών. Εννοείται ότι αυτό δεν σχετίζεται με καμία ομάδα συγκεκριμένα, είναι κάτι γενικό. Οι αντιδράσεις είναι αλυσιδωτές. Υπάρχει και το περσινό παράδειγμα διευκόλυνσης, όταν και πέρυσι έπεσαν λιγότεροι από τη Γ΄ Εθνική, μόνο όσοι είχαν υποβιβαστεί μαθηματικά πριν τη διακοπή του Μαρτίου, για το πρώτο κύμα της πανδημίας».

Για το φετινό Νέστο Χρυσούπολης και τους στόχους: «Δεν αρχίσαμε όπως θέλαμε, πιστεύουμε ότι στην πορεία θα πάμε καλύτερα. Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες για το πώς χάθηκαν τα δυο πρώτα ματς, οι παίκτες μετά βρήκαν ψυχικά αποθέματα και πνευματικά χαρακτηριστικά. Παίξαμε τρίτο ματς με την Αλεξανδρούπολη και το κερδίσαμε. Ως τότε δουλέψαμε αρκετά καλά στις προπονήσεις, ενώ ήρθαν οι αναβολές με Παραλίμνιο με Θαλασσιά για το πρωτάθλημα και στο Κύπελλο με το Διδυμότειχο. Η δεδομένη αξία των παικτών δε αποτυπώνεται από τα αποτελέσματα της εκκίνησης, πιστεύουμε σε αυτά τα παιδιά. Στόχος από την αρχή είναι να κάνουμε μια πολύ καλή πορεία, παίζοντας καλό ποδόσφαιρο και συνεχίζοντας τις αξιοπρόσεκτες πορείες των προηγούμενων ετών, κάτι που αρχικά θα μας εξασφάλιζε τη γρήγορη σωτηρία και ακολούθως θα έδινε το έναυσμα για να διεκδικήσουμε έναν καλό τερματισμό στην κατάταξη. Στη Γ΄ Εθνική για να πεις ότι θα σωθείς, πρέπει να κάνεις πρωταθλητισμό, το ξεκαθαρίσαμε εξαρχής. Ο Νέστος έχει πλέον πιο βαριά φανέλα, με βάση τη διαδρομή των τελευταίων ετών, αλλά και ιστορία και διοίκηση που παλεύει για το καλύτερο. Δεν πρέπει απλά εμείς να αρκούμαστε στη σωτηρία. Τα τελευταία χρόνια όπως προείπα βάρυνε η φανέλα με τις επιτυχίες, με σημαντικές νίκες με δυνατούς αντιπάλους, τερματισμό σε τιμητικές θέσεις, καλές πορείες, Κύπελλα, Σούπερ Καπ. Καταξιωθήκαμε και με αντιπάλους που παίξαμε και με παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα του Νέστου».

Για τα ατού στην ομάδα της Χρυσούπολης και τους λόγους αισιοδοξίας για μια καλύτερη πορεία: «Αν ξεκινήσουμε ξανά, θεωρώ πως έχουμε τα φόντα και τις προϋποθέσεις να έχουμε καλύτερη πορεία. Αυτή η ομάδα κατά την άποψή μου θα βελτιωνόταν συνεχώς. Διαθέτουμε καλό κλίμα στα αποδυτήρια και εκτός από τη στήριξη της διοίκησης κάποια έμπειρα παιδιά στο ρόστερ, που μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω. Βοηθούν ήδη πολύ και με την ποιότητα, αλλά και ως προς τη στήριξη στα νεαρά παιδιά, τους έχω εμπιστοσύνη και έχουν επίσης καλό χαρακτήρα. Ο Νέστος λοιπόν συνδυάζει εμπειρία, ταλέντο, αξία και ικανότητα, αλλά εννοείται ότι υπάρχουν και αδυναμίες. Τομείς που χρήζουν βελτίωσης και θα δουλέψουμε στην επανέναρξη».

Για τις προπονητικές του προτεραιότητες και αν τον απασχολεί εξίσου η ανάδειξη νέων παικτών (όπως π.χ. βγήκε ο Μαϊδανός από το Νέστο και πλέον παίζει στη Λάρισα), δεδομένου και ότι ο ίδιος διαθέτει πείρα από ακαδημίες, έχοντας εργαστεί σε τμήματα υποδομής ΠΑΟΚ, Ξάνθης, Ηρακλή, Αχιλλέα Τριανδρίας: «Ξεκάθαρος στόχος δικός μου ως προπονητής είναι να πάει καλά η ομάδα. Προσπαθώ καθημερινά να δουλεύουμε στο γήπεδο σε προπονητικούς στόχους με τους παίκτες και μπορώ να πω ότι υπάρχει πολύ ικανοποιητική ανταπόκριση. Βλέπουμε τα λάθη μας, τα δυνατά μας σημεία και δουλεύουμε για τη βελτίωση. Στόχος λοιπόν για μένα είναι η πετυχημένη πορεία του Νέστου. Επιδιώκω η ομάδα μου να παίζει όμορφο ποδόσφαιρο. Θα ξέρω μέσα μου ότι είναι προϊόν της δουλειάς στην προπόνηση, αποτελεί ηθική ικανοποίηση.

Οι στόχοι και οι επιδιώξεις ευελπιστώ να να προκύπτουν μέσα από τη συλλογική δουλειά, πάντα με την πολύτιμη συνδρομή των συνεργατών μου, στο τεχνικό επιτελείο και τη διοίκηση. Μακάρι και εγώ να είμαι ένας από αυτούς που θα βάλω ένα λιθαράκι για να προωθηθούν νεαροί παίκτες από τη Χρυσούπολη και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή, στη νοοτροπία και το πνεύμα που επιδιώκουμε».

Για το επίπεδο ανταγωνισμού στον 1ο όμιλο, που δείχνει να έχει αρκετές φιλόδοξες ομάδες και ένα «ηχηρό» όνομα, όπως είναι ο Ηρακλής: «Αναμφίβολα είναι δύσκολος και απαιτητικός όμιλος, ανταγωνιστικός και αρκετά ισορροπημένος. Θεωρητικά τουλάχιστον, αφού το δείγμα που προλάβαμε να έχουμε ήταν πραγματικά πολύ μικρό και δεν έδωσαν όλοι ίδιο αριθμό αγώνων. Δεν υπάρχουν εύκολα ευρείες νίκες ομάδων. Πρέπει πάντα να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου. Κάποιες ομάδες έχουν ποιοτικά ρόστερ. Η βαθμολογία μαρτυρά για παράδειγμα ότι ο Ορφέας Ξάνθης άρχισε καλά, ο Πανδραμαϊκός είναι καλός, ο Αετός Οφρυνίου είναι αποτελεσματική και δυνατή ομάδα. Είναι υπολογίσιμοι Απόλλων Παραλιμνίου και Αλεξανδρούπολη και εννοείται οτι δεν υποτιμάμε και δεν μειώνουμε κανέναν. Ο Ηρακλής έχει την ιστορία και το μεγάλο όνομα. Δείχνει ότι θέλει να πρωταγωνιστήσει και λογικά θα το κάνει, θα το εξαντλήσει. Η συνέχεια προμηνύεται συναρπαστική».