Βαθμολογία

Σταθεροποίηση στον αριθμό νέων κρουσμάτων

Εκκληση στους πολίτες «να μη λυγίσουν τώρα», και να συνεχίσουν την προσπάθεια ώστε να σταματήσει κάθε νέα μετάδοση του ιού, απευθύνουν οι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι εκφράζουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η πανδημία στη χώρα μας συνεχίζει να ασκεί ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ και είναι ενδεικτικό ότι πλέον η πληρότητα στις κλίνες Εντατικής COVID-19 στη Θεσσαλονίκη είναι στο 99%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα οποία ανακοίνωσαν χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τη χθεσινή ημέρα καταγράφηκαν 1.388 νέα κρούσματα και 84 θάνατοι ασθενών με COVID-19, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν 549.

Στην Αττική καταγράφηκαν 252 νέες διαγνώσεις, στη Θεσσαλονίκη 300, στη Μαγνησία 124, στην Πέλλα 88, στην Ημαθία 65 και στη Λάρισα 61. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σταθεροποίηση στον αριθμό των εισαγωγών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ (400 ημερησίως κατά μέσον όρο), στα οποία η πανδημία ασκεί ασφυκτική πίεση. Συνολικά 4.400 ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό νοσηλεύονται, ενώ η πληρότητα στις 687 κλίνες εντατικής θεραπείας COVID-19 είχε φτάσει χθες στο 86%. Στην Αττική το 81% των κλινών Εντατικής COVID ήταν κατειλημμένο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Βόρεια Ελλάδα αγγίζει το 99%, με αποτέλεσμα το υπουργείο να αντλεί επιπλέον πόρους –υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό– από τα ιδιωτικά και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι διαφαίνεται μια σταθεροποίηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων, ίσως και μείωση στη Βόρεια Ελλάδα, τόνισε ωστόσο ότι η πανδημία δεν μειώνεται με τον επιθυμητό ρυθμό και ότι η διασπορά του ιού παραμένει πολύ μεγάλη, γεγονός που, σύμφωνα με την ίδια, οφείλεται στο ότι, εν μέσω lockdown, τα μέτρα δεν εφαρμόζονται όπως θα έπρεπε. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται και αυτή την εβδομάδα, ως αποτέλεσμα όλων όσων συνέβησαν τον προηγούμενο μήνα. «Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων και μια μείωση της θετικότητας περίπου στο 50% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Αντιδράσεις

Εν τω μεταξύ, την έντονη αντίδραση των γιατρών και των εργαζομένων στο ΕΣΥ έχει προκαλέσει η απόφαση της διοίκησης της 3ης ΥΠΕ να μετακινήσει ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προς τη μία εκ των δύο ιδιωτικών κλινικών που επιτάχθηκαν. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, «αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα, δανείζει ειδικευόμενους γιατρούς και προσωπικό από τα δημόσια νοσοκομεία που στενάζουν υπό το βάρος των ελλείψεων».

Πέννυ Μπουλούτζα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)