Βαθμολογία

AΡΣΗ LOCKDOWN: Απομακρύνεται ο στόχος της 1ης Δεκεμβρίου

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να εξεταστεί ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο οποίος ανέφερε ωστόσο πως «αυτή τη στιγμή φαίνεται πως δεν είναι ρεαλιστικός στόχος η 1η Δεκεμβρίου».
«Ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, λέγαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου» σημείωσε ο κ. Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς η πρώτη εβδομάδα του lockdown κύλησε μάλλον χαλαρά».
Ο κ. Πέτσας εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπήρξε μια χαλάρωση που τροφοδότησε τα κρούσματα και επεσήμανε ότι «δεν είδαμε τόσο γρήγορα την επιπέδωση της καμπύλης».
«Θα δούμε μέσα στην εβδομάδα που έρχεται ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων» συνέχισε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πάντως ότι «σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε τη μάχη να περιορίσουμε τον κορωνοϊό».
Ερωτηθείς σχετικά, επανέλαβε ότι ο σχεδιασμός ξεκινά από το πεδίο με το χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, όπως τα σχολεία, ακολουθεί το λιανεμπόριο και εν συνεχεία βρίσκεται η εστίαση.
Τι είπε για την επίταξη ιδιωτικών κλινικών
Σε ό,τι αφορά την επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο υπουργός Υγείας, είχαν επισημάνει ότι, αν χρειαστεί, πέρα από τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, θα υπάρξει επίταξη.
Πρόσθεσε ότι αυτή η συζήτηση υπάρχει εδώ και μέρες, καθώς τόσο ο υπουργός Υγείας, όσο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου είχαν μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπήρχαν επικοινωνίες αυτό το διάστημα προκειμένου να παραχωρηθούν οικειοθελώς απλές κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές.
Όπως συμπλήρωσε, εφόσον δεν έγινε κάτι τέτοιο και δεδομένης της πίεσης στο σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη, αποφασίστηκε η επίταξη δύο εκ των εννέα ιδιωτικών κλινικών, για 200 απλές κλίνες για COVID.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ