Βαθμολογία

Covid 19: Πάνω από 2000 κρούσματα σε έναν μήνα στη Λάρισα

Με φρενήρεις ρυθμούς εξελίσσεται η πανδημία στη Λάρισα, περιοχή από τις πλέον επιβαρυμένες στην Ελλάδα με τις τοπικές, πολιτικές και υγειονομικές αρχές να αναζητούν εναγωνίως λύσεις και κρεβάτια για τη νοσηλεία ασθενών σια δύο νοσοκομεία της πε­ριοχής. Δύο χιλιάδες και πλέον κρούσματα μετρά η Λάρισα τον τελευταίο μήνα και 143 το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθερία, με τους ειδικούς να προβλέπουν ότι παρόμοια θα είναι η εικόνα και την επόμενη εβδο­μάδα. Την ίδια ώρα. μετά την προχθεσινή επιτυχία της δράσης Drive-Through Rapid Tests στη Νεά­πολη, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι ταχείας ανί­χνευσης αντιγόνου Covid-19 θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα στις υπόλοιπες πρωτεύουσες της Θεσσαλίας, αλλά και στους Δήμους της Λάρισας σε μια προσπάθεια απεικόνισης της πανδη­μίας στην Περιφέρεια.

Δύο χιλιάδες και πλέον κρούσματα μετρά η Λά­ρισα σε χρονικό διάστημα ενός μήνα -από 15 Οκτωβρίου μέχρι χθες- σύμφωνα με στοιχεία υπη­ρεσιών του ΕΟΔΥ στη Λάρισα. Συγκεκριμένα, από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι τις 13 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 1.878 νέα κρούσματα, που ξεπέρασαν τα 2.000 κρούσματα με τον συνυπολογισμό των 143 κρουσμάτων του τελευταίου 24ωρου, που αντιστοιχούν στο 59,6% των συνολικών κρου­σμάτων της Θεσσαλίας, που ανέρχονται σε 3.153 χωρίς τα χθεσινά κρούσματα.

Στη Μαγνησία, που εμφανίζει αυξητικές τάσεις, καταγράφηκαν την ίδια περίοδο 527 κρούσματα (16,7%), στα Τρίκαλα 387 κρούσματα (12,3%) και στην Καρδίτσα 361 κρούσματα (11,4%). Σύμφωνα με στοιχεία για τη γεωγραφική κατανο­μή των 2.835 νέων κρουσμάτων, που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο ΕΟΔΥ στη Λάρισα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 143 νέα κρούσματα, που αντιστοιχούν στο 43,3% του συνόλου των 308 -έναντι 397 κρουσμάτων προχθές- νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλία. Με τα 143 κρούσμα­τα η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας πέρασε στην τέταρτη θέση στη λίστα με τις πλέον επιβαρυμένες περιοχές της χώρας, μετά τη Θεσσαλονίκη με τα 766 νέα κρούσματα, την Περιφέρεια Αττικής με τα 612 κρούσματα και την Πέλλα με 159 νέα κρούσματα.

Όσο για την υπόλοιπη Θεσσαλία 81 κρούσματα (26,3 %) καταγράφηκαν στην Π.Ε. Μαγνησίας 60 κρούσματα (19,5 %) στην Π.Ε. Καρδίτσας και 24 κρούσματα (7,8%) στην Π.Ε. Τρικάλων, που δια­τηρεί για αρκετές ημέρες μονοψήφιο ποσοστό στη Θεσσαλία.

Ιδιαίτερα δύσκολη χαρακτηρίζει την κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος, επίκουρος καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής, Ιωάννης Πανταζόπουλος, και με δήλωσή του στην «Ε» περιγράφει την καθημερινότητα στο νοσοκομείο Αναφοράς του κορωνοϊού: «Περισσότεροι από 80 ασθενείς με πνευμονία από τον νέο κορωνοϊό νοσηλεύονται στο ΠΓΝΛ σε πέντε κλίνες που έχουν διαμορ­φωθεί ειδικά για ασθενείς με Covid-19 καθώς το Τμήμα Λοιμωδών διαθέτει μόνο 16 κλίνες σε θαλάμους αρνητικής πίεσης. Από τις αρχές Νοεμβρίου σε κάθε εφημερία παρακολουθούμε τον αριθ­μό των εισαγωγών να αυξάνεται.

Εισέρχονται 15-20 ασθενείς σε κάθε εφημερία ενώ ο αριθμός των εξιτηρίων είναι πολύ μικρότερος καθώς οι ασθενείς αυτοί χρήζουν πολυήμερης νοσηλείας.

Ταυτόχρονα, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και των δύο νοσοκομείων είναι γεμάτες και εάν ελευ­θερωθεί κάποιο κρεβάτι γεμίζει μέσα σε λίγες ώρες. Νοσηλεύουμε ασθενείς όλων των ηλικιών και τελευταία βλέπουμε όλο και νεότερους. Κά­ποιοι έχουν παράγοντες κινδύνου ενώ κάποιοι εί­ναι απολύτως υγιείς. Σίγουρα, η παρουσία συννοσηροτήτων έχει σημασία και υπάρχουν ευπαθείς ομάδες αλλά κανείς δεν είναι άτρωτος.

Εκτιμώντας την πορεία της πανδημίας υποστηρίζει ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες – την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε μια παρό­μοια εικόνα καθώς μετά από 7-10 ημέρες θα δού­με κατά πόσο έχει αποδώσει το lockdown ανα­φέρει και προσθέτει: «Ακόμη αντέχουμε αλλά οι δυνάμεις μας δεν είναι ανεξάντλητες καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούμε. Στον αυξημένο φόρτο εργασίας μας προστίθενται και η απώλεια συναδέλφων μας ιατρών και νοσηλευτών που μπορεί να νοσήσουν από τον κορωνόϊό. Έχουμε ζητήσει τη συνδρομή ιατρών και από άλλες ειδικότητες προκειμένου να μπορέσουμε να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή περίθαλψη στους ασθενείς μας. Ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθούν θετικά καθώς όλοι μαζί βρι­σκόμαστε σε έναν κοινό αγώνα εναντίον του κορωνοϊού».