Βαθμολογία

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Εισηγήσεις για παράταση του lockdown τον Δεκέμβριο

Την πιο δύσκολη στιγμή της μάχης με τον κορωνοϊό βιώνει η χώρα μας, καθώς παρά την εφαρμογή του γενικού απαγορευτικού, η επιδημία σε πολλές περιοχές συνεχίζει να εμφανίζει εκθετικούς ρυθμούς αύξησης. Η μεγάλη δυναμική που είχε αποκτήσει τις προηγούμενες εβδομάδες η εξάπλωση του κορωνοϊού δεν έχει ανακοπεί και ο στόχος του ελέγχου της επιδημίας δείχνει ακόμα μακρινός. Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ειδικοί, το ερώτημα δεν είναι αν τα Χριστούγεννα θα κάνουμε ρεβεγιόν, αλλά εάν θα έχουμε κενές κλίνες εντατικής για τους ασθενείς με κορωνοϊό.
Με αυτά τα δεδομένα, και εφόσον δεν αλλάξει κάτι θεαματικά, οι επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα εισηγηθούν παράταση του lockdown και για μετά τις 30 Νοεμβρίου, καθώς οι τρεις εβδομάδες δεν είναι επαρκής χρόνος για τον έλεγχο της επιδημίας.
Οπως ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής Μικροβιολογίας, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Αθανάσιος Τσακρής, «η εμπειρία μας από αυτή την επιδημία είναι ότι εάν έχει περάσει κάποιο όριο, εάν δηλαδή έχει φτάσει να παρουσιάζει εκθετικούς ρυθμούς αύξησης, είναι πολύ δύσκολο να “γυρίσει πίσω”. Και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται πολύ μεγάλο διάστημα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων για να φανούν τα αποτελέσματά τους. Αυτό έχει δείξει η εμπειρία του πρώτου κύματος, κυρίως σε χώρες που είχε ήδη προχωρήσει η επιδημία όταν εφαρμόστηκαν εθνικά lockdown. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ιταλία χρειάστηκαν δύο μήνες lockdown για να πέσει ο δείκτης Rt κάτω της μονάδας και να υπάρξει ένας σχετικός έλεγχος της επιδημίας. Το ερώτημα με λίγα λόγια για τα Χριστούγεννα, δεν είναι εάν θα κάνουμε ρεβεγιόν, αλλά εάν θα έχουμε διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για να νοσηλεύονται οι ασθενείς. Αλλωστε, όσοι ανυπομονούν να βιώσουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα, ας θυμούνται ότι σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι δεν θα τα γιορτάσουν ποτέ ξανά. Τόσα είναι έως τώρα τα θύματα του ιού σε όλο τον κόσμο».
Την προσπάθεια επαναφοράς της κοινωνίας σε μία μερική κανονικότητα θα δυσκολέψουν οι καιρικές συνθήκες, μιας και οι χαμηλές θερμοκρασίες ευνοούν την εξάπλωση του ιού. Ενός ιού που, όπως διευκρινίζει ο κ. Τσακρής, έχει γίνει πιο μεταδοτικός ήδη από το πρώτο επιδημικό κύμα. «Από τους πρώτους μήνες της πανδημίας στη χώρα μας ποσοστό άνω του 70% των δειγμάτων που εξετάζονται στο εργαστήριό μας, φέρουν τη μετάλλαξη που έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητά του: Εχει δηλαδή επικρατήσει από τον περασμένο Μάρτιο στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Και το επισημαίνω για να σταματήσει η μυθολογία των τελευταίων ημερών που αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά προβλήματα», σημειώνει.
Αξιολόγηση
Οι επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων παρακολουθούν σε καθημερινή βάση συγκεκριμένους επιδημιολογικούς δείκτες για την αξιολόγηση της πορείας της πανδημίας. Μεταξύ αυτών είναι οι αναλύσεις δειγμάτων σε λύματα του λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης, που είναι ένας πρώιμος δείκτης για τη διασπορά του ιού. Η αύξηση ή η μείωση του επιδημικού κύματος, όπως προκύπτει από την ανάλυση των λυμάτων, προηγείται 3-4 ημέρες από την αντίστοιχη εικόνα που καταγράφεται από τον ημερήσιο αριθμό των διαγνώσεων. Επιπλέον, αξιολογούνται ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής του ιού (Rt) –σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ την περασμένη εβδομάδα ήταν στο 1,3–, οι νέες νοσηλείες, ο αριθμός των διασωληνωμένων των θανάτων, και η θετικότητα των εργαστηριακών ελέγχων.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ