Βαθμολογία

Εντονος προβληματισμός για την Α’ τοπική κατηγορία

Με τους αγωνιστικούς χώρους να είναι ερμητικά κλειστοί, λόγω των μέτρων για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού και τα σωματεία της ΕΠΣΛ να έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους, μετά την απόφαση της διοργανώτριας αρχής για προσωρινή διακοπή όλων των πρωταθλημάτων, βάσει των νέων μέτρων της κυβέρνησης με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, το τοπικό ποδόσφαιρο βιώνει για δεύτερη φορά τη δική του περιπέτεια.

Μπορεί αυτή τη φορά η κατάσταση να μην είναι πρωτόγνωρη, αφού κάτι ανάλογο ζήσαμε από τον περασμένο Μάρτιο έως και τον Μάιο, ωστόσο ο φόβος για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα επανέρχεται στο προσκήνιο.
Οι ερασιτεχνικές ομάδες, παρά το ισχυρό οικονομικό πλήγμα που δέχθηκαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, κατάφεραν με νύχια και με δόντια να ορθοποδήσουν, να επαναλειτουργήσουν, να επανδρώσουν τα ρόστερ τους και να βάλουν στόχους για τη φετινή αγωνιστική σεζόν. Το δεύτερο lockdown όμως, αρχίζει να δημιουργεί ένα νέο κλίμα έντονης ανησυχίας και αβεβαιότητας για το τι μέλλει γενέσθαι.
Ιδιαίτερα δε, οι ομάδες που έθεσαν υψηλούς στόχους και επένδυσαν σε χρήμα και έμψυχο δυναμικό δεν θέλουν με τίποτα να δουν τη χρονιά να πηγαίνει χαμένη. Ανησυχία ωστόσο επικρατεί και στις τάξεις της διοργανώτριας αρχής (ΕΠΣΛ), καθώς κανείς δεν μπορεί να μιλήσει μετά βεβαιότητας για το πότε θα επανεκκινήσουν, αλλά και πώς θα εξελιχθούν τα πρωταθλήματα.

ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ Α’ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα υφίσταται στην «DE-TOX»-Α’ Ερασιτεχνική, το πρωτάθλημα της οποίας φέτος διεξάγεται με 18 ομάδες, δηλαδή απαιτούνται συνολικά 34 αγωνιστικές (έχουν διεξαχθεί οι πέντε πρώτες).
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το σίγουρο είναι ότι θα χαθεί σχεδόν ενάμισης μήνας (ένας μήνας λόγω της αναστολής της αγωνιστικής δραστηριότητας και 15 ημέρες που θα δοθούν για μίνι προετοιμασία των ομάδων πριν την επανεκκίνηση).
Τα άλλα τοπικά πρωταθλήματα, δηλαδή της Α1 και της Β’ κατηγορίας είναι πιο ευέλικτα, καθώς αποτελούνται από ομίλους με μικρό αριθμό ομάδων και ως εκ τούτου το πρόβλημα είναι πιο εύκολο να λυθεί.
Εάν το νέο lockdown διαρκέσει μέχρι τέλος Νοεμβρίου και δεν σημειωθεί περαιτέρω καθυστέρηση, τότε οι λύσεις που θα ριχτούν στο τραπέζι για την Α’ τοπική κατηγορία είναι δύο: πρώτον να καλυφθούν τα κενά με εμβόλιμες αγωνιστικές και δεύτερον να παραταθεί η αγωνιστική περίοδος, μέχρι τα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου.
Στην περίπτωση που επαληθευτεί το χειρότερο σενάριο, δηλαδή παράταση του lockdown, τότε το τοπίο είναι θολό και το μέλλον αβέβαιο.
«Να ευχηθούμε όλοι μας να κρατήσει το lockdown μόνο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου για να προστατέψουμε πρώτα απ’ όλα την υγεία μας, τις δουλειές μας και μετά το ποδόσφαιρο» επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΠΣΛ, Δημήτρης Μπουχλαριώτης και πρόσθεσε:
«Όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα θα καθίσουμε όλοι μαζί στο τραπέζι του διαλόγου για να βρούμε λύσεις. Πάντα μπορούμε να βρούμε λύσεις εάν υπάρχει θέληση και καλή διάθεση. Με την Α’ κατηγορία το πρόβλημα ίσως είναι μεγαλύτερο.
Ο αριθμός των ομάδων αυξήθηκε -όπως όλοι ήθελαν- και επομένως μιλάμε για ένα μεγάλο πρωτάθλημα. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και θα κινηθούμε ανάλογα».
Ερωτηθείς για το σενάριο των δύο ομίλων στην Α’ κατηγορία, που είχε πέσει στο τραπέζι του διαλόγου το καλοκαίρι ως λύση με στόχο να υπάρχει «ανάχωμα» σε ένα νέο ενδεχόμενο lockdown, ο κ. Μπουχλαριώτης σχολίασε:
«Ήταν και προσωπική μου άποψη αλλά και άλλων μελών του Δ.Σ. να «σπάσουμε» την Α’ κατηγορία σε δύο ομίλους για να είναι πιο ευέλικτο το πρωτάθλημα.
Το συζήτησα με τους παράγοντες και σχεδόν όλοι ήταν αρνητικοί, λέγοντας ότι έτσι θα υποβαθμιστεί η Α’ τοπική κατηγορία. Προσπάθησα να τους εξηγήσω ότι σε τέτοιες εποχές δεν μπορείς να μιλάς για αναβάθμιση ή υποβάθμιση αλλά για επιβίωση.
Τελικά ακολουθήσαμε το σχέδιο που ήθελε η συντριπτική πλειοψηφία των σωματείων, ωστόσο μας «χτύπησε» το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε» κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΠΣΛ.


Του Άρη Γκουτρουμάνη
Πηγή: Ελευθερία