Βαθμολογία

Λινού: Με ανησυχεί το άνοιγμα σε 3 εβδομάδες

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ανησυχώ. Πιστεύω ότι θα είναι αναστρέψιμη, τα μέτρα θα βοηθήσουν. Με ανησυχεί ότι δεν θα είναι ιδανική η κατάσταση σε τρεις εβδομάδες. Αν έχουν μειωθεί τότε τα κρούσματα στα 1.500, θα ήμουν πολύ ευτυχής», δήλωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

«Αν μπορέσουμε να ανοίξουμε μεν, αλλά να εφαρμόσουμε κι άλλα μέτρα, προληπτικά, θα υπάρξει περαιτέρω μείωση. Αν δεν επεκταθούν τα μέτρα και δεν επικεντρωθούν σε μονάδες υψηλού κινδύνου, δεν θα μπορέσουμε να μειώσουμε τα κρούσματα», υπογράμμισε η κ. Λινού.

Ερωτηθείσα για την άρση του lockdown, η καθηγήτρια τόνισε ότι βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου και ζήτησε να νομοθετήσει η κυβέρνηση την ελεύθερη συνταγογράφηση των τεστ:

«Τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι ανεπαρκή. Τα στοιχεία που έχουμε είναι περιγραφή της κλινικής κατάστασης. Αν τα κρούσματα και η πανδημία είναι το παγόβουνο, εμείς βλέπουμε μόνο την κορυφή του. Υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα, είτε ασυμπτωματικοί είτε ολιγοσυμπτωματικοί. Δεν μας απασχολούν από κλινικής πλευράς, δεν θα επιβαρύνουν το σύστημα. Θα κοπεί (από το Lockdown) η φόρα του ιού, αλλά θα παραμείνουν πολλά στην κοινότητα, που αν δεν τα παρακολουθήσουμε με ειδικές μελέτες, θα ξαναπέσουμε στο ίδιο πρόβλημα.

Πρέπει αυτές τις εβδομάδες να περάσει νομοθεσία που θα κάνει ελεύθερη τη συνταγογράφηση του covid τεστ, ώστε να υπάρξουν περισσότερα. Να υπάρξουν επιδημιολογικές μελέτες περισσότερες. Να δοθεί κίνητρο σε ανθρώπους που έχουν την υποψία ότι μπορεί να έχουν τον ιό, για να το δηλώνουν, είτε αν έχουν να χάσουν κάτι με τη δήλωση, μπορεί ένα μεροκάματο, ή την παραμονή τους στην Ελλάδα. Να υπάρχει παρακολούθηση όπου υπάρχει συνωστισμός, π.χ. φυλακές, στρατός, κέντρα υποδοχής προσφύγων, καταυλισμούς ρομά. Παντού να υπάρξει προσπάθεια για να προλάβουμε».