Βαθμολογία

Τα κρούσματα των επόμενων ημερών θα κρίνουν αν η Λάρισα περάσει στην γκρι ζώνη

Συνεχίζεται με ρυθμούς που προκαλούν ανησυχία η επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς την Τρίτη, και ενώ η χώρα έχει χωριστεί σε τρεις ζώνες, κίτρινη, κόκκινη και γκρι, με την Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες να έχουν μπει σε lockdown, ανακοινώθηκε χθες νέο αρνητικό ρεκόρ με 2.166 κρούσματα.

Από αυτά τα περισσότερα, 595, για μία ακόμα φορά καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ ιδιαίτερα αυξημένα ήταν και τα περιστατικά μόλυνσης στην Αττική με το λεκανοπέδιο να καταγράφει 542.

Τα συνεχή αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική ωστόσο τη θέτουν στο επίκεντρο της προσοχής ειδικών και κυβέρνησης ενώ ήδη από το πρωί της Τρίτης, και πριν ανακοινωθεί το νέο ρεκόρ, είχε ξεκινήσει ήδη η δημόσια συζήτηση για την επέκταση του lockdown και σε άλλες περιοχές όπως το λεκανοπέδιο.

Το μεγάλο «καμπανάκι» χτύπησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος δήλωσε ότι δεν αποκλείεται η επιβολή ενός γενικού lockdown.

Η πιθανότητα να επιβληθεί lockdown στην Αττική δεν είναι άμεσο, με τους ειδικούς και την κυβέρνηση να αναμένουν να δουν την επίδραση των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή μόλις χθες, δηλαδή το κλείσιμο της εστίασης, των γυμναστηρίων κ.λπ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για να επιβληθεί lockdown στην Αττική θα πρέπει να καταγραφούν πάνω από 1.000 κρούσματα την ημέρα. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown, πηγές με γνώση της κατάστασης και του θέματος ανέφεραν ότι για να φθάσουμε σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να έχει επιβληθεί lockdown σε δύο ακόμη μεγάλες περιοχές και στην Αττική, για να τεθεί το θέμα της οριζόντιας επιβολής του μέτρου.

Κορωνοϊός: Συναγερμός σε Λάρισα και Ροδόπη – Ενα βήμα πριν από το lockdown

Σε κάθε περίπτωση, επιστήμονες και κυβέρνηση ελπίζουν ότι τα νέα μέτρα θα καταφέρουν να περιορίσουν τη διασπορά του κορωνοϊού.

Παρά ταύτα, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται στη χώρα εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα καθημερινά, ενώ εκτός από την Αττική ανησυχία επικρατεί και για τη Ροδόπη και τη Λάρισα, περιοχές που βρίσκονται ένα βήμα πριν από το ολικό lockdown καθώς και σε αυτές εντοπίστηκαν την Τρίτη (3/11) αυξημένα κρούσματα και συγκεκριμένα 108 και 106 αντίστοιχα.

Τα κρούσματα που θα εντοπιστούν σε αυτές τις περιφερειακές ενότητες τις επόμενες ημέρες θα κρίνουν αν οι συγκεκριμένες περιοχές θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης και των Σερρών και θα περάσουν στην γκρι ζώνη.

onlarissa.gr