Βαθμολογία

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Δύσκολη η κατάσταση στην Αττική

«Είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση επιδημιολογικά, ειδικά στην Αττική, είναι κακά και τα ποιοτικά στοιχεία, ο αριθμός των διασωληνώσεων, όπως και η ηλικιακή κατανομή, έχουμε μεγάλη θνησιμότητα πλέον», εκτίμησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στα τεστ ο κ. Σύψας  υποστήριξε ότι «τα 15.000 τεστ είναι ικανοποιητικός αριθμός από τα 800 τεστ που έχουμε το Μάρτιο, όμως ο κεντρικός τομέας της Αθήνας έχει τεράστια διασπορά παράγει τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα. Γίνονται ήδη παρεμβάσεις στο κέντρο και στα μέσα μεταφοράς που νομίζω θα βοηθήσουν». Όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, «δεν έχουμε εκθετική φάση στα κρούσματα στην Αθήνα είναι σταθερή κατάσταση, εκτιμούμε λόγω των μέτρων. Πολλά μικρά μέτρα, είναι χρήσιμα όπως η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ για να αποφύγουμε τα μεγάλα μέτρα».

Στο μεταξύ ενισχύονται τα μέτρα στην Αθήνα για την αντιμετώπιση της κατάστασης της πανδημίας με νέες δομές και εντατικότερα τεστ. Ανάμεσα σε άλλα αποφασίστηκε οι 8 Λέσχες Φιλίας που διαθέτει ο Δήμος Αθηναίων να μετατραπούν σε μικρά κέντρα διαγνωστικών τεστ κορωνοϊού.

Επίσης, θα διατεθούν περισσότερα τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) για την αύξηση των ελέγχων στις δύο δομές του Δήμου Αθηναίων (Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και Κέντρο Φιλοξενίας Τοξικοεξαρτημένων), ενώ θα εντατικοποιηθούν τα rapid tests στις περιοχές της Αθήνας που καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα. Οι ομάδες του Δήμου Αθηναίων που δουλεύουν στους δρόμους της Αθήνας για τη στήριξη των αστέγων (streetwork) θα ενισχυθούν με νοσηλευτές για τη λήψη περισσότερων δειγμάτων.

Επιπλέον, θα ετοιμαστούν 2 νέες δομές προσωρινής απομόνωσης, για τη φιλοξενία των ουσιοεξαρτημένων ατόμων ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την υγεία τους από πιθανή μόλυνση, καθώς και πολιτών που προέρχονται από ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Παράλληλα κλιμάκια του ΕΟΔΥ συνεχίζουν να διενεργούν δειγματοληπτικά rapid τεστ για κορωνοϊό σε διάφορες πλατείες στο κέντρο της Αθήνας. Χθες οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Κουμουνδούρου, όπου συνολικά έγιναν 422 τεστ, από τα οποία προέκυψαν 10 θετικά κρούσματα. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 269 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 197 εντοπίστηκαν στην Αττική.

«Αντιμετωπίζουμε ήδη μια σημαντική αύξηση κρουσμάτων, αλλά και διασωληνωμένων, ιδίως στην Αττική και πιο συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας. Ήδη, συνεργεία του ΕΟΔΥΥ  έχουν  ξεκινήσει ελέγχους σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες γειτονιές της Αθήνας και θα συνεχίσουν το έργο τους και τις επόμενες μέρες», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας εξήγησε πως ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει ένα κατάλογο πιθανών μέτρων που θα αναπτύσσονται δυναμικά, όπως δυναμική είναι και η εξέλιξη της πανδημίας.

Παράλληλα διέψευσε το ενδεχόμενο επιβολής ειδικών μέτρων για την πληθυσμιακή ομάδα άνω των 65 ετών. «Θέλω να είμαι κατηγορηματικός. Όσον αφορά μέτρα ειδικά για την πληθυσμιακή ομάδα των συμπολιτών μας που είναι άνω των 65 ετών, δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα ξεχωριστό μέτρο για αυτούς».

naftemporiki.gr