Βαθμολογία

Θέμα χρόνου ο διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας

Ένα βήμα πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών και του ελληνοτουρκικού διαλόγου φέρονται να βρίσκονται Αθήνα και Άγκυρα.

Το προξενιό της Μέρκελ απέδωσε καρπούς

Λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου, οι δύο πλευρές με τη ρητορική των τελευταίων 24ωρων δείχνουν να προετοιμάζουν –με τις ευλογίες του Βερολίνου- μεθοδικά το έδαφος για να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και όλα δείχνουν πως τα πάντα είναι θέμα χρόνου.

Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι και η Γαλλία που οι σχέσεις της με την Τουρκία είναι στο κόκκινο, τις τελευταίες ώρες δίνει αλλεπάλληλα σήματα προς την κατεύθυνση του διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα, πιθανότατα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, θα ανακοινωθεί ο 61ος γύρος συνομιλιών για το θέμα των θαλασσίων ζωνών.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ το πρωί διαπιστώθηκε πρόοδος στις διεργασίες για τη θέσπιση μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ψάχνουμε για ισορροπία

Ετοιμότητα για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών δείχνουν και οι δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών λίγο πριν από τη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ.

«Ψάχνουμε να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ αυτού που θέλουμε να υπάρχει στο τραπέζι, που είναι μια αξιόπιστη απειλή όταν έχουμε ένα τόσο σοβαρό πλαίσιο κυρώσεων και από την άλλη να έχουμε την Τουρκία ως συνομιλητή που θέλει πραγματικά να καθίσουμε στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο Mega.

«Εφόσον υπάρξουν ενδείξεις μιας ειλικρινούς επιθυμίας για έναρξη διαλόγου χωρίς προσχηματικά επικοινωνιακά τεχνάσματα, είμαστε απολύτως έτοιμοι να συνομιλήσουμε» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με συνέντευξή του στα ΝΕΑ αναφέρει: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο και – γιατί όχι σύντομα – είναι έτοιμη να ξαναπιάσει το νήμα των διερευνητικών επαφών από το σημείο που διακόπηκαν – όχι με υπαιτιότητα της ελληνικής πλευράς – τον Μάρτιο του 2016. Ο Πρωθυπουργός, άλλωστε, έχει δώσει το στίγμα των προθέσεών μας: «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» για τη μόνη διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μήνυμα διαλόγου ενόψει της επίσκεψής της στην Κύπρο δίνει και πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μιλώντας στο Κυπριακό πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η ηρεμία που ευχόμαστε να επικρατήσει στην περιοχή αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για συνεννόηση και διάλογο με βάση πάντα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου» σημειώνει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Έρχεται ο Πομπέο

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» στα τέλη Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, θα επισκεφθεί την Ελλάδα.

Στις 28 και 29 μεταβαίνει στα Χανιά όπου θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ θα επισκεφθεί και τη βάση της Σούδας.

in.gr