Βαθμολογία

Κοροναϊός: Μάσκα παντού ζητούν οι επιστήμονες

Μπορεί τα κρούσματα κοροναϊού σήμερα στη χώρα μας να είναι εμφανώς μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο άπαντες παραμένουν σε κόκκινο συναγερμό, αφού η πανδημία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεφύγει.

Αυτός είναι και ο λόγος που από αύριο θα εφαρμοστούν νέα μέτρα, με σκοπό την αποτροπή της περεταίρω εξάπλωσης του φονικού ιού. Την ίδια στιγμή, μεγάλη αγωνία επικρατεί για τους διασωληνωμένους, οι οποίοι αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε η πνευμονολόγος και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα. «Αν έχουμε 1.000 κρούσματα την ημέρα και οι ασθενείς μένουν δύο και τρεις εβδομάδες, δεν υπάρχει περίπτωση, και διπλάσια νοσοκομεία να είχαμε, να τα βγάλουμε πέρα» εξήγησε.

«Ήλπιζα ότι τώρα θα ήμασταν καλύτερα απ’ ό,τι την άνοιξη, δεν είμαστε. Ο ρυθμός εισόδου στο νοσοκομείο, πραγματικά μας φοβίζει. Έρχονται 15-15 τα περιστατικά, που για εμάς είναι τρομακτικό. Ο αριθμός μας φοβίζει πολύ. Με το που ανοίγει η μονάδα, γεμίζει. Ο ρυθμός μας φοβίζει πολύ και είναι στο χέρι μας να το σταματήσουμε» συμπλήρωσε η ίδια μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί επιστήμονες ζητούν καθολική χρήση μάσκας, τουλάχιστον στην Αττική, αφού είναι η περιοχή που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο «χτύπημα» της φονικής πανδημίας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ζήτησε τη χρήση μάσκας παντού στο κέντρο της Αθήνας.

«Καλό είναι τα κρούσματα να σταθεροποιηθούν ή να κατέβουν λιγάκι, αρκετό δεν είναι. Χρειάζονται πολλά μέτρα, και κατανοητά, τώρα. Ένα μέτρο που θα μπορούσε να μπει, είναι η χρήση μάσκας παντού μέσα και έξω στο κέντρο της Αθήνας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Για ιδιαίτερα κρίσιμες ημέρες έκανε λόγο ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πάτρας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Η αλήθεια, πάντως, είναι πως υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα, όλα δείχνουν ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και ότι θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την αλλάξουμε» είπε ακόμη ο κ. Γώγος, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για το «κοκτέιλ» της εποχικής γρίπης με τον κοροναϊό και όχι μόνο. «Εάν τα υπάρχοντα μέτρα δεν οδηγήσουν εκεί που θέλουμε, φυσικά υπάρχει και η επόμενη δέσμη μέτρων» κατέληξε.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, Κάτω Πατησιά, Κυψέλη, Σεπόλια, Κάτω Κυψέλη, είναι μεταξύ των περιοχών με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιδημιολόγοι παρατηρούν αυξημένο ποσοστό κρουσμάτων ανάμεσα σε ομάδες αλλοδαπών, λόγω των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζουν και τις δυσκολίες πρόσβασης σε υποδομές υγείας.

in.gr