Βαθμολογία

Ξάνθη: Αυτή είναι η νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία

Εταιρικό κεφάλαιο ύψους 2,8 εκατ. ευρώ και έδρα την Θεσσαλονίκη έχει η Mazcon Investments, η εταιρεία δηλαδή που έλαβε άδεια από την ΕΕΑ για να προχωρήσει στην εξαγορά των μετοχών της ΠΑΕ Ξάνθη από την Insports των Χρήστου Πανόπουλου και Πολυχρόνη Συγγελίδη.

Η Mazcon είναι IKE (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία), όπως άλλωστε είναι και η Insports (στην οποία μεταβιβάστηκαν προ διετίας οι μετοχές της ΠΑΕ Ξάνθη από την Βιαμάρ ΑΕ). Ως εταίροι στην Mazcon εμφανίζονται ο Ελληνοαυστραλός επιχειρηματίας Μπιλ Πάπας και ο Σαλονικιός συνεργάτης του Τάσος Γιαμουρίδης. Ο Πάπας κατέχει το 99% των μετοχών και συνεισφέρει στο εταιρικό κεφάλαιο με 2.722.000 ευρώ ενώ ο Γιαμουρίδης, που ήταν και αυτός που μαζί με τον δικηγόρο Φάη Ουζουνίδη εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος της εταιρείας ενώπιον της ΕΕΑ, κατέχει το υπόλοιπο 1% που αντιστοιχεί σε μετοχές αξίας 28.000 ευρώ. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το καταστατικό της Mazcon, και οι δύο εταίροι έχουν δικαίωμα να εκπροσωπούν την εταιρεία και με τις υπογραφές τους να την δεσμεύουν.

Τα πράγματα πάντως δεν ηταν έτσι όταν πρωτοϊδρύθηκε η Mazcon, περίπου δύο χρόνια πριν. Οπως αποκαλύπτει το ThrakiSportS, τότε ιδρυτής και μοναδικός εταίρος ήταν ο Μπιλ Πάπας και το μετοχικό της κεφάλαιο περιοριζόταν στις 300.000 ευρώ. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι η εταιρεία είχε άλλο όνομα αλλά και εντελώς διαφορετικό σκοπό από αυτόν που έχει σήμερα.

Τότε η εταιρεία είχε ιδρυθεί και καταχωρηθεί στο Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με την επωνυμια «Ελληνικός Τουρισμός Διαχείριση Ακινήτων Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεια». Η διάρκεια ζωής της ορίστηκε στα 20 χρόνια και σύμφωνα με το καταστατικό της, σκοπός της ήταν ενδεικτικά «α) η διαχείριση ακινήτων, β) η εκμετάλλευση ακινήτων, γ) η αγορά, ανακαίνιση και μεταπώληση ακινήτων, δ) η εκμίσθωση ακινήτων, ε) η ανέγερση ακινήτων και στ) η συμμετοχή σε εταιρείες κάθε μορφής που επιδιώκουν παρεμφερείς σκοπούς».

Οπως αντιλαμβάνεστε, στους σκοπούς της εταιρείας όταν ιδρύθηκε πριν δυο χρόνια δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά σε εμπλοκή με το ποδόσφαιρο και εξαγορά μετοχών Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας. Πράγμα που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι όταν ο Μπιλ Πάπας ίδρυσε πριν δυο χρόνια αυτήν την εταιρεία, ΔΕΝ είχε στο μυαλό του την εμπλοκή με το ποδόσφαιρο αλλά καθαρά την ανάπτυξη τουριστικών πρότζεκτ και την διαχείριση ακινήτων.

Τον Μάιο του 2019 ο Μπιλ Πάπας άλλαξε το όνομα της εταιρείας του από «Ελληνικός Τουρισμός Διαχείριση Ακινήτων» σε «Mazcon Investments», χωρίς κάποια άλλη αλλαγή είτε ως προς τον σκοπό είτε ως προς το κεφάλαιο της εταιρείας. Μέχρι που πέρασε επιπλέον ένας χρόνος και φτάνουμε στον περασμένο Ιούλιο και μάλιστα στα τέλη του μήνα, δηλαδή ΜΕΤΑ την περίφημη συνέντευξη Τύπου του Χρηστου Πανόπουλου.

Τότε ο Μπιλ Πάπας αποφασίζει καταρχήν να βάλει δεύτερο συνέταιρο στην εταιρεία του τον Τάσο Γιαμουρίδη, στον οποίο πούλησε το 1% των μετοχών έναντι 3.000 ευρώ (καθώς υπενθυμίζεται ότι το αρχικό εταιρικό κεφάλαιο ήταν 300.000 ευρώ). Την αμέσως επόμενη στιγμή ωστόσο αποφασίστηκε η αύξηση του εταιρικού κεφαλαίου κατά 1.000.000 ευρώ. Επίσης αποφασίστηκε ότι και οι δύο εταίροι θα έχουν δικαίωμα να εκπροσωπούν ως διαχειριστές ο καθένας από μόνος του την εταιρεία. Κυρίως όμως, άλλαξε το άρθρο που αναφέρεται στον σκοπό της εταιρείας, με αποτέλεσμα αυτή πλέον να μην ασχολείται με τον τουρισμό και την διαχείριση ακινήτων, για τον οποίο ιδρύθηκε δυο χρόνια πριν, αλλά με τον αθλητισμό.

Μεταξύ άλλων, πλέον ως σκοπός της Mazcon Investments εμφανίζεται η εισαγωγή και εμπορία αθλητικών ειδών και εξοπλισμού κάθε είδους και για κάθε άθλημα καθώς και «η παροχή επιχειρηματικών και οικονομοτεχνικών συμβουλών διαχείρισης (management) σε αθλητικές εταιρείες ή/και σωματεία, ως και η ανάληψη της οικονομικής διαχείρισης Τμήματος Αμειβομένων Αθλητών, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις των αθλητικών νόμων». Πάνω σε αυτήν την διατύπωση βασίζεται πλέον και η δυνατότητα της εταιρείας να εξαγοράσει την ΠΑΕ Ξάνθη, κάτι που δεν θα μπορούσε να κάνει με βάση το καταστατικό της μέχρι και πριν δυο μήνες.

Τέλος, περίπου 20 μέρες μετά, λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο, αποφασίστηκε από τους δυο πλεόν εταίρους της Mazcon Investments νέα αύξηση του κεφαλαίου της κατά επιπλέον ενάμισι εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα πλέον αυτό να φτάσει τα 2,8 εκατομμύρια (2.800.000 ευρώ) εκ των οποίων το 99% προέρχεται από κεφάλαια του Μπιλ Πάπας και το 1% από κεφάλαια του Τάσου Γιαμουρίδη. Ετσι, η εταιρεία αυτή με την συγκεκριμένη βραχύβια ιστορία που αποκαλύπτει σήμερα το ThrakiSportS, έρχεται στα τέλη Αυγούστου σε καταρχήν συμφωνία για την εξαγορά της ΠΑΕ Ξάνθη, η τελική μεταβίβαση των μετοχών της οποίας από τους Χρήστο Πανόπουλο και Πολυχρόνη Συγγελίδη αναμένεται σύντομα να εγκριθεί εν συνόλω από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Πηγή: Thrakisports