Βαθμολογία

EKΠΑΙΔΕΥΣΗ: Το πρώτο κουδούνι και το «στοίχημα» της μάσκας

Ανοίγουν σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων  για να υποδεχθούν τους μαθητές που επιστρέφουν σε μια χρονιά με ιδιαίτερες συνθήκες και αυξημένα μέτρα κατά του κορωνοϊού.
Τη στιγμή που στην Ελλάδα καταγράφονται καθημερινά αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού, μαθητές και εκπαιδευτικοί καλούνται να επιστρέψουν στα μαθήματα με απόλυτη προσήλωση στην εφαρμογή των οδηγιών.
Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει έχοντας ήδη την εμπειρία του Μαΐου, οπότε και επαναλειτούργησαν τα σχολεία έπειτα από την καραντίνα που είχε επιβληθεί. Ωστόσο, αυτή τη φορά η επανέναρξη της σχολικής χρονιάς διαφέρει σε δύο βασικά χαρακτηριστικά. Στις αίθουσες προσέρχονται οι μαθητές σε πλήρη σύνθεση και γίνεται υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από όλους. 
Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολείων, στους εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός (όπως π.χ. κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το σχολείο ή στα κυλικεία), στα μέσα μεταφοράς μαθητών, καθώς επίσης κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο). Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν συμμορφωθεί με τη χρήση μάσκας, δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και θα λαμβάνει απουσία. Επιείκεια, ωστόσο, προβλέπεται για τις μικρότερες ηλικίες για τις οποίες θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση μάσκας.
Στο επίκεντρο της, πρώτης ημέρας επομένως θα βρεθούν τα μέτρα προστασίας, καθώς οι εκπαιδευτικοί είναι επιφορτισμένοι με την επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής, και γενικότερα των μέτρων προστασίας και πρόληψης, που έχει καθορίσει ο ΕΟΔΥ. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας. Κατά την πρώτη ημέρα μάλιστα αναμένεται να διανεμηθούν, μάσκες για τους μαθητές και τις μαθήτριες. Αρχικά τουλάχιστον μία ανά μαθητή και μέσα στην εβδομάδα και οι υπόλοιπες.
Για τη σημασία της έναρξης της σχολικής χρονιάς μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την χθεσινή συνέντευξη τύπου στο Thessaloniki Helexpo Forum. «Είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους. Η τηλεκπαίδευση είναι επικουρικά χρήσιμη αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εκπαιδευτική διαδικασία. Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα» δήλωσε κάνοντας έκκληση για την χρήση της μάσκας. «Οι ειδικοί μας λένε ότι η χρήση της μάσκας είναι το μόνο μέσο προστασίας από τον ιό. Θα ζητήσω από όλους να συμμορφωθούν με αυτές τις υποδείξεις. Τα παιδιά μπορεί να μην νοσούν σοβαρά, μπορούν όμως να φέρουν τον ιό στο σπίτι» δήλωσε, ενώ δεν παρέλειψε να απαντήσει στο θέμα των αιθουσών διδασκαλίας. «Όσον αφορά το μέγεθος των τάξεων, ήταν πρακτικά αδύνατο να δημιουργήσουμε τόσες σχολικές τάξεις. Όπως δεν ήταν και σωστό να επεκτείνουμε τη σχολική μέρα» εξήγησε.
Ποια σχολεία δεν ανοίγουν σήμερα
Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των σχολείων σε Πέλλα και Λέσβο από τις 14 έως και τις 16 Σεπτεμβρίου αποφάσισαν, κατόπιν των τελευταίων αποτελεσμάτων ιχνηλάτησης κρουσμάτων κορωνοϊού και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες, τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Επιπλέον, αποφασίστηκε, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, η προσωρινή αναστολή λειτουργίας από 14 έως και 18 Σεπτεμβρίου των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών των εξής σχολείων:
    Δημοτικό Σχολείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου (Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου)
    Νηπιαγωγείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου (Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου)
    7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Ημαθίας (Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας)
Νέοι όροι από το υπ. Παιδείας για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω κορωνοϊού
Στο μεταξύ, προβλέπεται η δυνατότητα απουσίας μαθητών και εκπαιδευτικών για λόγους συναφείς με τον Covid-19 (ομάδες αυξημένου κινδύνου, ασθένεια από Covid-19 κ.ά.) καθώς επίσης η αναστολή λειτουργίας σχολικών τμημάτων ή μονάδων εξαιτίας εντοπισμού κρουσμάτων.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, προβλέπεται εφαρμογή της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε πλαίσιο που ορίζει νέα Υπουργική Απόφαση που εξέδωσαν σήμερα η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και η Υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη.

naftemporiki.gr