Βαθμολογία

KOΡΩΝΟΪΟΣ: Εκτίναξη κρουσμάτων και νέα μέτρα

Τα περισσότερα κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας κατεγράφησαν χθες. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 372 νέα περιστατικά, εκ των οποίων περίπου τα μισά (164) είναι γνωστές συρροές και συγκεκριμένα 114 συνδέονται με τα κρούσματα σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων στην Πέλλα, 29 συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία ανακύκλωσης στην Αττική και 21 προέρχονται από διάφορες γνωστές συρροές προηγούμενων ημερών. Είκοσι επτά χαρακτηρίζονται «εισαγόμενα» κρούσματα. Τα υπόλοιπα κατανέμονται στην Αττική (133), στην Πέλλα (70 κρούσματα, εκ των οποίων 64 συνδέονται με την κονσερβοποιία), στη Θεσσαλονίκη (18), στην Πιερία 15 (εκ των οποίων 13 συνδεόμενα με την κονσερβοποιία), στην Καστοριά (14, εκ των οποίων τα 13 συνδέονται με την κονσερβοποιία), στα Ιωάννινα (9), στην Ημαθία (8, τέσσερα εκ των οποίων συνδέονται με την κονσερβοποιία), στο Ηράκλειο Κρήτης (7), στην Κοζάνη (7), στη Λέσβο (6), ενώ τριάντα κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.

Ως εκ τούτου και μετά έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στις Π.Ε. Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας και Κιλκίς αποφασίστηκαν τα περιοριστικά μέτρα για τις ανωτέρω Π.Ε. για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19. Συγκεκριμένα, τέθηκε σε ισχύ για 14 ημέρες από την Παρασκευή 11-9-2020 και ώρα 6 π.μ. έως και την Παρασκευή 25-9-2020 και ώρα 6 π.μ. απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης, αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης (πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές), απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των εννέα ατόμων σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο. Επίσης, στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως τέσσερα άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α΄ βαθμού όπου επιτρέπεται έως έξι άτομα. Επιβάλλεται τέλος η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και  εσωτερικούς χώρους.

Τα παραπάνω ανησυχητικά δεδομένα δεν πτοούν, ωστόσο, το κίνημα «κατά της μάσκας», που επιτίθεται προς κάθε κατεύθυνση, αρχής γενομένης από τους εκπαιδευτικούς. Τα εξώδικα που λαμβάνουν μαζικά δάσκαλοι και καθηγητές προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα. Οι γονείς, που τα απέστειλαν απειλούν με προσφυγές στη Δικαιοσύνη εφόσον οι εκπαιδευτικοί επιβάλλουν στα παιδιά τους τη χρήση μάσκας. Για τα συμβάντα διενεργείται πλέον προκαταρκτική εξέταση, ώστε να εξακριβωθεί αν διαπράττονται τα αδικήματα της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη των ασθενειών, της διέγερσης σε ανυπακοή και της παράνομης βίας. Με εξώδικο που εστάλη από γονείς σε εκπαιδευτικές οργανώσεις, ζητούνται γραπτές διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από τη χρήση μάσκας για την υγεία των μαθητών, προκειμένου οι γονείς να τις προσκομίσουν εφόσον οι ίδιοι κρίνουν, για δικαστική χρήση.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας από κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. σε όλη τη χώρα. Από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 13.518 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και τήρησης των αποστάσεων και έχουν επιβληθεί 13.506 πρόστιμα των 150 ευρώ και 12 των 300 ευρώ. Από αρχές Αυγούστου έως τώρα έχουν βεβαιωθεί συνολικά 582 σχετικές παραβάσεις για υπεράριθμους πελάτες και έχουν συλληφθεί 49 άτομα. Από τις 11 Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 91 παραβάσεις που αφορούν τη συνέχιση της λειτουργίας μαγαζιών μετά τα μεσάνυχτα, οπότε επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας.

Ιωάννα Φωτιάδη (H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ)