Βαθμολογία

Πρώτο Πρωτάθλημα στην ιστορία χωρίς Πανιώνιο και Ξάνθη

Από τη στιγμή που συστάθηκε η Α’ Εθνική (1959-60) το Πρωτάθλημα της σεζόν 2020-21 είναι το πρώτο που δε θα έχει ούτε τον Πανιώνιο ούτε την Ξάνθη! Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων μπαράζ ανάμεσα σε Ξάνθη και Απόλλωνα Σμύρνης, ουσιαστικά τελείωσε το Πρωτάθλημα 2019-20. Με τη Super League να γνωρίζει ποιες είναι οι 14 ομάδες που θα πάρουν μέρος στον… μαραθώνιο του 2020-21, που θα αρχίσει μέσα Σεπτέμβρη. Σε αυτή τη λίστα δεν υπάρχουν δύο ονόματα: Πανιώνιος και Ξάνθη.

Οι δύο συγκεκριμένες ομάδες υποβιβάστηκαν. Οι Νεοσμυρνιώτες απ’ ευθείας, ενώ οι Θρακιώτες επειδή δεν τα κατάφεραν στους αγώνες μπαράζ με τον Απόλλωνα Σμύρνης. Δύο απουσίες σημαντικότατες και δίχως άλλο ιστορικές. Όσο κι αν δε δίνεται τόση σημασία στο γεγονός πως Πανιώνιος και Ξάνθη θα απουσιάζουν από την μεγάλη κατηγορία, η Super League 2020-21 θα είναι ιστορική.

Βλέπετε από τη στιγμή που συστάθηκε το Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής (1959-60) δεν έχει διεξαχθεί ποτέ ξανά σεζόν όπου δεν υπήρχαν ούτε ο Πανιώνιος ούτε η Ξάνθη! Οι δύο ομάδες που αποχαιρέτησαν την κατηγορία δηλαδή. Από μόνο του το γεγονός είναι το λιγότερο αξιοσημείωτο.

Η ομάδα της Νέας Σμύρνης, δεν έχει άδικα το προσωνύμιο ιστορικός. Ο Πανιώνιος απ’ τα 61 Πρωταθλήματα που έχουν διεξαχθεί όσο υπάρχει η μεγάλη κατηγορία στη χώρα, έχει λείψει μόλις δύο φορές. Έλαβε μέρος δηλαδή στα 59 απ’ τα 61! Οι περίοδοι 1992-93 και 1996-97 ήταν οι «μαύρες» για τους «κυανέρυθρους», που τους βρήκαν στην Β’ Εθνική. Πλέον αυτό θα συμβεί και το 2020-21.

Όσο για την Ξάνθη, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της από τότε που ανέβηκε στην Α’ Εθνική, που… πίνει το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού. Από το 1989-90 μέχρι και το 2019-20 είχε συνεχόμενες παρουσίες στην Α’ Εθνική ή Super League, όπως θέλετε το λέτε. Μετά από 31 χρόνια λοιπόν, οι Θρακιώτες θα βρεθούν στην Β’ Εθνική.

Αυτός ο συνδυασμός απουσίας λοιπόν, γίνεται πρώτη φορά στην ιστορία της κατηγορίας! Ποτέ ξανά από τότε που δημιουργήθηκε η Α’ Εθνική, δεν υπήρξε Πρωτάθλημα χωρίς είτε τον Πανιώνιο είτε την Ξάνθη. Τις δύο σεζόν απουσίας των «κυανέρυθρων» υπήρχαν οι Θρακιώτες για να… καλύψουν το κενό. Το 2020-21 λοιπόν, θα γραφτεί ιστορία… Αρνητική για δύο σημαντικότατες ομάδες του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το μέγεθος του επιτεύγματός τους γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, καθώς έχουμε ζήσει Πρωταθλήματα Α’ Εθνικής χωρίς την ΑΕΚ, χωρίς τον Άρη, χωρίς τον Ηρακλή, χωρίς την ΑΕΛ, χωρίς ιστορικότατες επαρχιακές ομάδες όπως ο ΟΦΗ, η Παναχαϊκή, η Δόξα Δράμας, ο ΠΑΣ Γιάννινα. Πλέον οι ποδοσφαιρόφιλοι θα βιώσουν μια σεζόν δίχως Πανιώνιο και Ξάνθη μαζί. Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ελληνικών Πρωταθλημάτων από το 1959-60!

onsports.gr