Βαθμολογία

Δεν είναι εν ενεργεία ποδοσφαιριστής το κρούσμα στην Ξάνθη

Δεν αφορά δηλαδή κάποιον από τους 17 παίκτες της αποστολής αλλά άλλο πρόσωπο του σταφ της ομάδας. Και οι 17 παίκτες υποβλήθηκαν την Παρασκευή σε τεστ για τον κορονοϊό που βγήκαν όλα αρνητικά.

Η πληροφορία αυτή ανατρέπει τα δεδομένα των προβλέψεων του υγειονομικού πρωτοκόλλου, όπως επικαιροποιήθηκε από την ΓΓΑ μόλις αυτήν την Παρασκευή 21/8, αφού ΔΕΝ θεμελιώνεται υποχρέωση αναβολής και άμεσης απομόνωσης όλης της ομάδας αλλά απλά στενή επιτήρησή της – οπότε απομένει να δούμε πως θα ερμηνευτεί αυτο από την διοργανώτρια ΕΠΟ. Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 9 των Γενικών Κανόμων αναφέρεται:

9. ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΕΤΙΚΟΥ ΣΤΟΝ COVID-19 ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ

9.1. Η διαχείριση ενός ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος αποτελεί μία δύσκολη διαδικασία που φυσιολογικά θα δημιουργήσει αναστάτωση.

Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα απόλυτου περιορισμού της διασποράς του ιού ακόμη και αν εφαρμοστούν μοντέλα απομόνωσης όλων των ομάδων σε ένα ελεγχόμενο χώρο για όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος (πχ μοντέλα τύπου ‘bubble” του ΝΒΑ).

Οι οδηγίες είναι βασισμένες στην τρέχουσα εκτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας και στα υφιστάμενα πρωτόκολλα τα οποία μπορούν να τροποποιηθούν κατόπιν συστάσεων της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της

ΓΓΑ και του ΕΟΔΥ επί το αυστηρότερο ή επί το πιο χαλαρό.

9.2. Στην περίπτωση ύποπτου ή θετικού κρούσματος ακολουθούνται οι οδηγίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα της ΓΓΑ

Τι αναφέρουν αυτές οι οδηγίες, που βάσει τίτλου αναφέρονται σε «Διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος σε αθλητή»;.

Πράγματι, για τις στενές επαφές (μη προστατευμένες) αθλητή με εργαστηριακή επιβεβαίωση Covid19 λοίμωξης γίνεται λογος για «απομόνωση (καραντίνα) των μη προστατευμένων στενών επαφών σε προκαθορισμένο, από τη Διοργανώτρια Αρχή ή τον σύλλογο, χώρο και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ» και αφορούν 48 ώρες με 2+1 τεστ (όπως συνέβη στο Λαμία-Ξάνθη) ή 5 μέρες με ένα τεστ.

Ωστόσο σημειώνεται (και αντιγράφουμε):

Σε περίπτωση που γνωστοποιηθεί ότι ένα μέλος τεχνικού, προπονητικού ή διοικητικού επιτελείου έχει ύποπτα κλινικά συμπτώματα ή θετικό test PCR Covid-19, τότε με μέριμνα του ιατρού του συλλόγου/ομοσπονδίας το κρούσμα τίθεται σε απομόνωση (“καραντίνα”) στην οικία τους και ενημερώνεται άμεσα ο ΕΟΔΥ για ενέργειες.

Τα μέλη της ομάδας (υπόλοιπο τεχνικό/βοηθητικό προσωπικό και αθλητές) μπαίνουν σε καθεστώς ενεργητικής επιτήρησης με καθημερινή θερμομέτρηση και χρήση ερωτηματολογίου (πυρετός, βήχας, αίσθημα κόπωσης, μυαλγίες) και το εβδομαδιαίο τεστ PCR για Covid-19.

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων και το ιατρικό απόρρητο θα πρέπει να εξασφαλίζεται τόσο κατά τη δειγματοληψία όσο και κατά τη διαχείριση των αποτελεσμάτων σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Συνεπώς, εφόσον οι παίκτες ΔΕΝ μπαίνουν σε καραντίνα αλλά απλά σε καθεστώς ενεργητικής επιτήρησης με θερμομέτρηση και ερωτηματολόγιο, με το γράμμα του νόμου το ματς μπορεί να γίνει είτε σήμερα είτε αύριο.

Βέβαια, ήδη έχει κληθεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και από τις 12:00 το μεσημέρι όλοι οι παίκτες και το τεχνικό τιμ περνάνε από τεστ, αν και ήταν αρνητικοί σε αυτά που έγιναν 24 ώρες πριν.

Αν σε αυτά προκύψει θετικό κρούσμα, τότε προφανώς θα πάμε για οριστική αναβολή. Μέχρι τότε ωστόσο τα πάντα είναι τυπικά στον αέρα, αν και όλα δείχνουν ότι σε κάθε περίπτωση το ματς δεν θα γίνει σήμερα, παρόλο που με βάση το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο που μόλις την Παρασκευή δημοσιεύθηκε, αλλάζουν τα δεδομένα που ξέραμε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θετικό κρούμα σύμφωνα με τις πληροφορίες του ThrakiSportS τις προηγούμενες μέρες ΔΕΝ ήταν στην Ξάνθη.

Και για να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις και ύποπτη παραφιλολογία, το κρούσμα ΔΕΝ αφορά τον μεγαλομέτοχο Χρήστο Πανόπουλο που έκανε την Πέμπτη την εμφάνιση του στην προπόνηση της Ξάνθης, ωστόσο αφορά στενό συνεργάτη του με τον οποίο επιβεβαιωμένα ήταν μαζί σε περιοχή εκτός Θράκης στις αρχές της εβδομάδας.

Πηγή: thrakisports