Βαθμολογία

Κοινό μήνυμα Μακρόν – Μέρκελ στην Τουρκία για σεβασμό του διεθνούς δικαίου

Στην αναγκαιότητα να υπάρξει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο συμφώνησαν η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης τη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν.

Δεν θα γίνει ανεκτή η απειλή της κυριαρχίας κρατών-μελών της ΕΕ, συμφώνησε -υπό το πιεστικό βλέμμα του Μακρόν- η Γερμανίδα καγκελάριος, που επιδιώκει Ελλάδα και Τουρκία να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Να διαφυλαχθεί η σταθερότητα και το διεθνές δίκαιο

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, μετά το πέρας των συνομιλιών του με την Άνγκελα Μέρκελ στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, ότι στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, η Γαλλία και η Γερμανία συμφωνούν στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η σταθερότητα, ο σεβασμός στο (διεθνές) δίκαιο.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ακόμη πως είναι απαραίτητη η αποκλιμάκωση της έντασης και ο σεβασμός της κυριαρχίας των κρατών-μελών της ΕΕ. Πρέπει να έχουμε μια θετική ατζέντα προκειμένου να επαναδεσμευτεί η Τουρκία στη συζήτηση με την Ευρώπη, σημείωσε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε πως η διπλωματία χωρίς τις κόκκινες γραμμές δεν υπάρχει, αλλά και στρατιωτική ισχύς χωρίς διπλωματία δεν παράγει αποτέλεσμα.

Όπως τόνισε η στάση της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι συμπληρωματικές η μία της άλλης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως η Γερμανία έχει ταχθεί υπέρ του διαλόγου, αλλά δεν θα γίνει ανεκτή η απειλή της κυριαρχίας κρατών μελών της ΕΕ.

«Είμαι ικανοποιημένος με το εξαιρετικό επίπεδο κοινής δέσμευσης μεταξύ των χωρών μας, τόσο διμερώς, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Μαζί είμαστε ισχυρότεροι» γράφει ο Μακρόν στην ανάρτησή του την οποία έκανε και στα γερμανικά.

Επιδιώκεται διάλογος, αλλά όχι με κάθε κόστος

Αν όντως τα περί κοινού μετώπου Γαλλίας -Γερμανίας και στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, ισχύουν ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς -τουλάχιστον μέχρι τώρα- η Μέρκελ του έδινε χρόνο επιλέγοντας την πολιτική των ίσων αποστάσεων και προσπαθώντας να πείσει την Τουρκία να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα.

Ενδεικτικό είναι ότι η Μέρκελ εξέφρασε χθες, κατά τη διάρκεια της Συνόδου της ΕΕ για τη Λευκορωσία, την ανησυχία της για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνοντας ότι «θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Όπως τόνισε η Καγκελάριος, η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κι επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος που είχε σταματήσει το 2016.

Τέλος, παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε τον Σεπτέμβριο αναφέροντας ότι η Σύνοδος θα εμβαθύνει στις σχέσεις με την Τουρκία.

Οι τοποθετήσεις πάντως της Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο γίνονται μέχρι σήμερα σε ήπιους τόνους, γεγονός που μαζί με την διαρροή ότι η Γερμανία καθυστερεί τη λήψη ευρωπαϊκής απόφασης για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, προκάλεσαν την οργή Αθήνας και Κύπρου.

Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μίλησαν ανοιχτά για δύο μέτρα και δύο σταθμά της ΕΕ καθώς την ώρα που συζητούν για κυρώσεις στη Λευκορωσία, αφήνουν χωρίς κυρώσεις την Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της ΕΕ όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Σε ότι αφορά δε την γερμανική επιδίωξη για διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο ωστόσο προϋπόθεση είναι η Τουρκία να πάψει να προκαλεί ένταση στην περιοχή.

Τον ίδιο όρο για οποιοδήποτε περαιτέρω βήμα στην ευρωτουρκική σχέση, θέτει στην Τουρκία και η Γαλλία με τον Εμμανουέλ Μακρόν να δηλώνει σε συνέντευξή του που θα δημοσιευόταν σήμερα, ανήμερα της συνάντησης του με την Μέρκελ, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασκεί «πολιτική επεκτατισμού», η οποία «αναμιγνύει τον εθνικισμό και τον ισλαμισμό» και η οποία όχι μόνο δεν είναι «συμβατή με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», αλλά απεναντίας είναι «παράγοντας αποσταθεροποίησης» της Ευρώπης.

«Η Ευρώπη χρειάζεται να δει τα γεγονότα και να αναλάβει τις ευθύνες της», τονίζει ο Μακρόν που από την αρχή δεν μάσησε τα λόγια του στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, στάση που έχει προκαλέσει την οργή της Τουρκίας και του Ερντογάν.

«Δεν τάσσομαι υπέρ της κλιμάκωσης. Όμως, από την άλλη πλευρά, δεν πιστεύω σε μια ανίσχυρη διπλωματία. Στείλαμε το μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει νόημα», επισήμανε ο ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

in.gr