Βαθμολογία

Ο Τσιμίκας και η σχέση του με τεχνικούς της ΑΕΛ…

Κώστας Τσιμίκας, το πιο καυτό ποδοσφαιρικό όνομα του καλοκαιριού. Ο παίκτης που μετακινήθηκε από τον Ολυμπιακό στην πρωταθλήτρια Λίβερπουλ αντί του ποσού των 16 εκατομμυρίων ευρώ και αυτή την περίοδο σε ηλικία 24 ετών αποτελεί το μόνιμο θέμα των περισσότερων μέσων μαζικής ενημέρωσης της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και της Ελλάδας.

Για να φτάσει ο Τσιμίκας στην πρωταθλήτρια Αγγλίας Λίβερπουλ, δύο γνώριμοι τεχνικοί της ΑΕΛ έβαλαν το αποτύπωμά τους στη μικρή του ηλικία. Ο πρώτος είναι ο Σάκης Αναστασιάδης που υπήρξε προπονητής των «μικρών» της ΑΕΛ ένα διάστημα, αλλά δυστυχώς η συνεργασία με τους «βυσσινί» δεν κράτησε πολύ παρότι σε ένα παιχνίδι ήταν και πρώτος προπονητής!

Ο μπαμπάς Τσιμίκας ήταν αυτός που είχε μιλήσει στον Σάκη Αναστασιάδη για τα δύο του παιδιά και του ζήτησε, αφού τα τσεκάρει, αν γίνεται να τα πάρει μαζί του στον Πανσερραϊκό. Τότε εκτός από την πρώτη ομάδα υπήρχε η U20. Ο Στέργιος ήταν 17 χρονών και ο Κώστας 15. Στην πρώτη προπόνηση ο Στέργιος έδειξε να βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο.

Ο Κώστας ήταν μόλις 15 ετών και δεν κατάφερε ούτε την μπάλα να ακουμπήσει στην πρώτη προπόνηση. Είχε δυσκολευτεί πολύ. Ο Σάκης Αναστασιάδης θυμάται μέσω αθλητικής ιστοσελίδας: «Ήμουν πολύ στεναχωρημένος. Τι να έκανα με τον Κώστα; Πώς να τον έπαιρνα στην U20; Θα ήταν τραγικό να πάρω τον Στέργιο και τον μικρό να τον αφήσω έξω. Τι να έλεγα στους γονείς του που άφησαν επίτηδες τη Θεσσαλονίκη για να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους; Εγώ ήμουν από το ίδιο χωριό με τον πατέρα του. Ήταν δύσκολο για τον Κώστα να παίξει με τόσο μεγαλύτερα παιδιά. Και τι να έλεγα στους ανθρώπους του Πανσερραϊκού; Θα απορούσαν που πήρα ένα 15χρονο στην U20. Γύρισα στο σπίτι μετά την πρώτη προπόνηση και δεν ήξερα τι να κάνω. Ήμουν πολύ προβληματισμένος.

Το σκέφτηκα, το ξανασκέφτηκα ώσπου το πήρα όμως απόφαση: Θα τον έπαιρνα και θα τον στήριζα. Μετά από λίγο καιρό δικαιώθηκα γιατί ο Κώστας άρχισε να προσαρμόζεται και να δείχνει ποδοσφαιρικό θράσος και τσαμπουκά. Ήταν μαχητής. Στην τρίτη μας χρονιά στον Πανσερραϊκό τον ανέβασα στην πρώτη ομάδα και τα υπόλοιπα είναι ιστορία...».

Την άνοδό του εισηγήθηκε ο τεχνικός που ήταν τότε στον Πανσερραϊκό και τώρα στην ΑΕΛ Μιχάλης Γρηγορίου, που όλη τη χρονιά έπαιζαν προπονητικά διπλά η ανδρική ομάδα με την ομάδα νέων. Από τις πρώτες του δηλώσεις για την αξία του ως ποδοσφαιριστή ο Γρηγορίου τον χαρακτήρισε ως νέο Γεωργάτο. Και δικαιώθηκε…

Το 2015 έλεγε γι’ αυτόν… «Ο Κώστας, μαζί με τον αδερφό του Στέργιο, είναι παιδιά μεγαλωμένα με τον ίδιο τρόπο. Προέρχεται από λαϊκή οικογένεια που γνωρίζει τι θα πει κόπος και μόχθος, οπότε ξέρει τι θα πει δουλειά. Γι’ αυτό δεν μου κάνει καμία εντύπωση που ξεχώρισε. Είναι εξαιρετικός χαρακτήρας και προσγειωμένος.

Η θέση του είναι αυτή του αριστερού περιφερειακού επιθετικού. Εκεί έπαιζε με εμάς (σ.σ. την επόμενη σεζόν αγωνίστηκε σε 21 παιχνίδια με 5 γκολ, έχοντας ως πρώτο προπονητή τον Σάκη Αναστασιάδη). Έχει ένα χαρακτηριστικό που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους άλλους παίκτες στη θέση του. Είναι ταχύτατος, αλλά μπορεί να ντριμπλάρει στην κίνηση και διαθέτει εξαιρετική τεχνική κατάρτιση με την μπάλα στα πόδια. Εξαιρετικός και στο ένας εναντίον ενός».

Ο πρώτος που είχε διορατικότητα και πλήρωσε σε τοπικό πρωτάθλημα για να αγοράσει αυτόν και τον αδερφό του ήταν ο Πέτρος Θεοδωρίδης. Πιστεύω ότι εάν συνεχίσει να δουλεύει θα μιλάμε για τον νέο Γεωργάτο».


Του Σωτ. Κέλλα
Ελευθερία