Βαθμολογία

Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά με το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis να μπαίνει στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το απόγευμα της Δευτέρας προερχόμενο από την κυπριακή υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με το MEGA.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, ελληνικά πλοία του βρίσκονται σε κοντινή απόσταση το καλούν στον ασύρματο ανά 15 λεπτά, διευκρινίζοντάς του ότι βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και του ζητούν να απομακρυνθεί.

Όπως σημειώνεται η έρευνα από ένα τέτοιος σκάφος είναι αδύνατη υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες καθώς στην περιοχή υπάρχει υπερσυγκέντρωση σκαφών πολεμικών και άλλων και ο θόρυβος εμποδίζει τέτοιες εργασίες.

Ακόμα, όπως μετέδωσε το MEGA, το πλοίο έχει ρίξει καλώδια, χωρίς ωστόσο να διεξάγει έρευνες. Μάλιστα, μετά από σχεδόν 24 ώρες που ήταν «εξαφανισμένο», το τουρκικό σκάφος άνοιξε και τον πομπό του όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα marinetraffic.com. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 19:30 της Κυριακής, μέχρι λίγο μετά τις 19:00 της Δευτέρας, παρέμενε κλειστός ο πομπός του πλοίου.

«Πόλεμος» NAVTEX

Την ίδια στιγμή, Αθήνα και Άγκυρα σε επιχειρησιακό επίπεδο έχουν επιδοθεί στην έκδοση NAVTEX από το πρωί της Δευτέρας, με την Άγκυρα να απαντά στην ελληνική αντι-NAVTEX.

Μάλιστα, πληροφορίες ήθελαν νωρίτερα το τουρκικό ερευνητικό να βρίσκεται δυτικά της Κύπρου, εντός κυπριακής ΑΟΖ, και του τομέα τον οποίο δέσμευσε παράνομα για σεισμογραφικές έρευνες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με νέα οδηγία που εξέδωσε η Αγκυρα το μεσημέρι της Δευτέρας από τον ναύσταθμο της Αττάλειας, υποστηρίζει ότι το Ορούτς Ρέις πραγματοποιεί έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Μάλιστα, καλεί τους ναυτιλομένους να αγνοήσουν την ελληνική οδηγία.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο σταθμός Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-NAVTEX, με την οποία ακυρώνει την προηγούμενη τουρκική αναγγελία για τη δέσμευση της περιοχής στα νότια του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης.

Οπως τονίζεται σχετικά, ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει NAVTEX για τη συγκεκριμένη περιοχή και σημειώνεται ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η ελληνική NAVTEX

ZCZC HA28

100640 AUG 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 455/20
SOUTHEAST CRETAN SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20 IN HELLENIC NAVTEX
SERVICE AREA, REFFERING TO UNAUTHORIZED AND
ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE
GREEK CONTINENTAL SHELF.
IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO
BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 232059 UTC AUG 20.
NNNN

In.gr