Βαθμολογία

Τουρκικά παιχνίδια τεστάρουν τις αντοχές και κρατούν σε εγρήγορση την Ελλάδα

Τα προκλητικά «παιχνίδια» της σε όλα τα μέτωπα συνεχίζει η Τουρκία, με την Άγκυρα να προχωρά τις τελευταίες μέρες σε επικίνδυνη κλιμάκωση των σχέσεών της με την Αθήνα, η οποία προκάλεσε «πυροσβεστική» παρέμβαση της Γερμανίας και πυροδότησε έναν διπλωματικό «πόλεμο» από την πλευρά της Αθήνας, που εστίασε στη διεθνοποίηση του προβλήματος και την κινητοποίηση των συμμάχων.

Ίσως στις κινήσεις αυτές να οφείλεται και η απόφαση απομάκρυνσης των τουρκικών πολεμικών πλοίων από τις περιοχές ανοιχτά του Καστελόριζου, με πολλούς να μιλούν για αποκλιμάκωση της κατάστασης, αν και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εξοικειωμένες με τα τουρκικά τερτίπια δήλωναν ότι παραμένουν σε ετοιμότητα.

Σε λίγα λεπτά δικαιώθηκαν πλήρως: την εικόνα της αποχώρησης των τουρκικών πολεμικών πλοίων διαδέχτηκε η «ανακοίνωση» μέσω… ΗΠΑ ότι το Oruc Reis ξεκινά τις έρευνες στην περιοχή που έχει δεσμεύσει η γειτονική χώρα με την παράνομη Navtex, μιλώντας μάλιστα για άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας. Και ενώ όλοι προσπαθούσαν να «λύσουν» το νέο γρίφο της συμπεριφοράς της Τουρκίας, αργά το βράδυ και χωρίς καμία περαιτέρω εξήγηση, το επίμαχο tweet «κατέβηκε» και αντικαταστάθηκε από ένα νέο διεκπεραιωτικό, ενημερωτικό και χωρίς προκλητικές εκφράσεις tweet.

Τουρκικό… σκωτσέζικο ντους

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κινήσεις της Άγκυρας θυμίζουν σκωτσέζικο ντους, αφού τη μια προκαλούν και την επόμενη κάνουν λόγο για «διάλογο» και επιχειρούν να αποκλιμακώσουν την ένταση που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει, μόνο και μόνο για να προκαλέσουν εκ νέου αργότερα.

Μένει λοιπόν να φανεί σε τι αποσκοπούσε η ανάρτηση από την τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ, η οποία μετά από περίπου πέντε ώρες «κατέβηκε». Πρόκειται περί λάθους, ή μιας ακόμα προσπάθειας να δημιουργήσουν ένταση;

Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να σημειωθεί πως, εδώ και πέντε ημέρες, από τότε που εκδόθηκε η Navtex, το πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας. Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή που αναρτήθηκε το επίμαχο tweet, άνθρωποι που έχουν γνώση της κατάστασης εκτιμούσαν ότι πρόκειται για ένα ακόμα διπλωματικό παιχνίδι εντυπώσεων από την πλευρά της Τουρκίας. Άλλωστε, από τη στιγμή που εκδόθηκε η εν λόγω Navtex, οι ειδικοί υποστήριζαν πως το χρονικό διάστημα που δεσμεύει την περιοχή είναι πολύ μικρό για να πραγματοποιηθούν στην πραγματικότητα έρευνες.

Τι θέλει ο Ερντογάν

Πιθανώς με όλα τα παραπάνω ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλει να ελέγξει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας, καθώς και να προκαλέσει εκνευρισμό στη χώρα μας. Το Σάββατο, ο ίδιος, αφού ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν έχει σχέδια για τα εδάφη και τους πόρους άλλων χωρών, σε απειλητικό τόνο κάλεσε «όσους μιλούν και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν αρμόζει με την πολιτική, την διπλωματία, την καλή πρόθεση και την λογική, βγείτε στο πεδίο. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις».

Ωστόσο, η απάντηση της Αθήνας ήταν άμεση, υπογραμμίζοντας ότι είναι ανοιχτή στον διάλογο, όμως όχι υπό το καθεστώς των συνεχών προκλήσεων από την Άγκυρα και όχι σε αυτό το κρεσέντο προκλητικότητας του τούρκου προέδρου.

Σε κάθε περίπτωση -και παρά το όσο δηλώνει ο Ερντογάν- από στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο ΓΕΕΘΑ συνεχίζουν να παρακολουθούν προσεκτικά και σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αφού η Navtex, με την οποία έχει δεσμευθεί συγκεκριμένη περιοχή στο τριεθνές σημείο Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου (σε απόσταση περίπου 100 ναυτικών μιλίων από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελορίζου), λήγει στις 2 Αυγούστου και έως τότε τα δεδομένα θα μπορούσαν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.

Εμπρηστικός Ερντογάν: Ή ελάτε στο πεδίο και πληρώστε τίμημα ή ξεκινήστε διαπραγματεύσεις

«Ή βγείτε στο πεδίο ή αν δεν έχετε τέτοιον σκοπό, αρχίστε το συντομότερο διαπραγματεύσεις» διεμήνυσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Ερντογάν, σημειώνοντας ότι «εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα στο έδαφος, στη θάλασσα, στους φυσικούς πόρους κανενός, όμως, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να απλώσει χέρι, στα δικά μας συμφέροντα και δικαιώματα».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, τις τελευταίες ημέρες «οι χώρες που κάνουν θόρυβο, ξέρουμε ότι ο σκοπός τους δεν είναι η Αγία Σοφία ή η Ανατολική Μεσόγειος, αλλά η ύπαρξη του τουρκικού λαού και των μουσουλμάνων σε αυτή την γεωγραφία».

«Όσοι έχουν ρητορική και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν συνάδει με την πολιτική, την διπλωματία, την καλή πρόθεση και με την λογική, τους προειδοποιώ ξεκάθαρα, αν λαμβάνεται υπόψη το τίμημα που έχουμε πληρώσει, ορίστε, βγείτε στο πεδίο. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις», διεμήνυσε.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Άγκυρα απογοήτευσε όσους περίμεναν να υποκύψει, λέγοντας ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και των φίλων της σε γη, θάλασσα και αέρα.

Απάντηση από την Αθήνα: Ναι στον διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς προκλήσεων

Ανοιχτή στο διάλογο δήλωσε η Αθήνα, απαντώντας στις νέες εμπρηστικές δηλώσεις τ0υ Ερντογάν, αλλά όχι υπό το καθεστώς των συνεχών προκλήσεων από την Άγκυρα και όχι σε αυτό το κρεσέντο προκλητικότητας του Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, την ερχόμενη εβδομάδα έχει συναντήσεις με τις ομολόγους του από την Ισπανία και τη Βουλγαρία και θα θέσει για μια ακόμη φορά το θέμα της Αγίας Σοφίας και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Αποκλιμάκωση και… νέες προκλήσεις

Το απόγευμα του Σαββάτου στρατιωτικές πηγές έκαναν λόγο για αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή του νοτιανατολικου Αιγαίου, μετά την αποχώρηση μεγάλη μερίδας τουρκικών πολεμικών πλοίων που βρίσκονταν στην περιοχή τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Μάλιστα, λίγο μετά την ανάρτηση περί «έναρξης ερευνών από το Oruc Reis», η οποία εν τέλει αντικαταστάθηκε με μια σειρά από παραληρηματικές αναρτήσεις η πρεσβεία -μεταξύ άλλων- επιτίθεται σε Ελλάδα και Κύπρο και κάνει… μαθήματα διεθνούς δικαίου λέγοντας πως ανάλογες «διαμάχες» υπάρχουν σε άλλες χώρες και αναφέρει π.χ. Βρετανία και Γαλλία, Ρουμανία και Ουκρανία, Λιβύη και Μάλτα, Τυνησία και Ιταλία, Νικαράγουα και Κολομβία, και επαναλαμβάνει στις ήδη χιλιοειπωμένες από το ΥΠΕΞ θέσεις της Τουρκίας: πως το Καστελόριζο είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα και πιο κοντά στις ακτές της Τουρκίας!

«Αν τα νησιά απέχουν πολύ από την ηπειρωτική χώρα τους ή από νομικής άποψης βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής ανάμεσα σε ηπειρωτικές περιοχές, μπορούν να αγνοηθούν στην οριοθέτηση ΑΟΖ πέρα από τα χωρικά τους ύδατα».

«Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι τα νησιά αγνοούνται ή έχουν περιορισμένη επίδραση στην οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων αν η παρουσία τους στρεβλώνει τη δίκαιη οριοθέτηση ή αν υπάρχουν άλλες ειδικές ή σχετικές περιστάσεις» συνεχίζει.

Κατά την άποψη της τουρκικής πρεσβείας, «είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν οι ισχυρισμοί της Ελλάδας και της Κύπρου που στο στοχεύουν στο να περιορίσουν την Τουρκία σε μια στενή περιοχή θαλασσίων περιοχών, παρά το γεγονός πως η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο».

«Το Καστελόριζο δεν μπορεί να έχει περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά του ύδατα και να »κόψει» την Τουρκία από τη Μεσόγειο, δεδομένου του μεγέθους του και της εγγύτητάς του με την Τουρκία» σημειώνεται άλλο tweet που λέει πόσο απέχει το Καστελόριζο από την Ελλάδα και πόσο από την Τουρκία συνοδεύεται επίσης από… χάρτη.

Τέλος, έχοντας πάρει γραμμή από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, φυσικά, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον καταλήγει στο… μπαράζ tweets γράφοντας: «Η Ελλάδα προσποιείται ότι αυτή η ερευνητική περιοχή βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους ισχυρισμούς της για το Καστελόριζο»…

In.gr