Βαθμολογία

Πόσο και γιατί αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές

Είναι από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα του τελευταίου διαστήματος για το πώς αλλάζει τις συνήθειές μας ο κοροναϊός είναι η αύξηση του όγκου των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Πρακτικοί και υγειονομικοί λόγοι

Ο όγκος των ηλεκτρονικών συναλλαγών για το τρίμηνο Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου έχει εμφανίσει αύξηση 8% σε σχέση με πέρυσι. Δύο φαίνεται να είναι οι βασικότεροι λόγοι στους οποίους οφείλεται αυτή η θετική μεταβολή. Πρόκειται για υγειονομικούς αλλά και πρακτικούς λόγους.

Ο πρώτος είναι το γεγονός ότι η επιβολή των περιοριστικών μέτρων συμπίεσε περαιτέρω τη χρήση μετρητών και οδήγησε στη μεταστροφή σε ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών.

Η αποφυγή διασποράς του κοροναϊού μέσω χαρτονομισμάτων είναι λοιπόν ο ένας λόγος και ο δεύτερος ίσως πιο πρακτικός είναι λόγω της προηγούμενης απαγόρευσης της κυκλοφορίας υπήρχε περιορισμένη πρόσβαση σε ATM και τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η αποφυγή των μετρητών και η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο βαθμό που αυξάνεται αποτελεί ένα θετικό βήμα και για τον περιορισμό και την αποφυγή φαινομένων φοροδιαφυγής.

In.gr