Βαθμολογία

Έτσι θα ανοίξει η εστίαση: Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων

Μια μικρή ανάσα τόσο για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους, όσο και για τους καταναλωτές αποτελεί η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης, πάντα σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας, για το άνοιγμα της εστίασης την 25η Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια των επίσημων ανακοινώσεων για την άρση των μέτρων το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης είχε προγραμματιστεί για μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή για την 1η Ιουνίου.

Ωστόσο, άπαντες τόσο στο κυβερνητικό όσο και στο επιστημονικό κλιμάκιο τόνιζαν σε κάθε ευκαιρία ότι τα μέτρα αξιολογούνται κάθε μέρα και μπορεί να διαφοροποιηθούν ανά πάσα στιγμή τόσο προς το καλύτερο, όσο και προς το χειρότερο.

Ευτυχώς για όλους μας, η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, η οποία ήρθε μετά από σκληρή «μάχη» που δώσαμε όλοι μαζί για περισσότερους από δύο μήνες, επέτρεψαν την αναθεώρηση κάποιων μέτρων προς το καλύτερο!

Έτσι, ένα από αυτά αποτελεί και η εστίαση, με τα καταστήματα να… σηκώνουν ρολά και να ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους πελάτες τους, πέραν του take away, που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα.

Φυσικά και σε αυτόν τον τομέα το άνοιγμα θα συνοδεύεται από πολλά και αυστηρά μέτρα. Κάποια έχουν ήδη γίνει γνωστά, ενώ το συνολικό σχέδιο θα παρουσιαστεί σήμερα, στις 18:00, από τον υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρη Τσιόδρα.

Έτσι, στις 25 Μαΐου θα στηθούν και πάλι, σε υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους, τραπέζια που θα υποδεχθούν τους πρώτους πελάτες, με τη χώρα να κάνει ακόμα ένα βήμα προς… κάτι που θα θυμίζει κανονικότητα.

Πώς φτάσαμε στο νωρίτερο άνοιγμα της εστίασης

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση για νωρίτερο άνοιγμα της εστίασης παραξένεψε πολλούς, αφού ακουγόταν την προηγούμενη εβδομάδα, στη συνέχεια η κυβέρνηση φαίνεται να έκανε πίσω.

Ωστόσο, όπως σχολίαζαν πηγές του Μαξίμου η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι όπου έχουμε άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας με οργανωμένο τρόπο και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων, τα αποτελέσματα είναι θετικά.

Έτσι και πάντα με βάση τα πολύ καλό επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας αποφασίστηκε το άνοιγμα της εστίασης.

Ανά τετράδες στα τραπέζια

Το σχέδιο της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην χαλάρωση των μέτρων για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων στην εστίαση θα ανακοινωθεί λεπτομερώς αύριο στις 6 το απόγευμα.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προβλέπεται πως καφετέριες και εστιατόρια θα λειτουργήσουν αρχικά τους εξωτερικούς χώρους και όσους μπορούν να θεωρηθούν ημιυπαίθριοι, κοντά στην πόρτα, χωρίς την χρήση κλιματιστικών.

Ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους τέσσερις ενώ τα τραπέζια θα πρέπει να απέχουν το ένα από το άλλο τουλάχιστον δύο μέτρα.

Συνολικά, θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο ανά 3 τ.μ. σε εξωτερικούς χώρους ενώ υποχρεωτική θα είναι η μάσκα και τα γάντια για τους υπαλλήλους.

Έτσι θα ανοίξει η εστίαση

Ακόμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες προ τω πυλών βρίσκεται και η ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα επέκτασης στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) να αναπτύξουν τα τραπεζοκαθίσματά τους σε κοινόχρηστους  χώρους, η οποία θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών, με τις ρυθμίσεις που προβλέπει η τροπολογία, και θα ισχύσουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020, είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων, στα καταστήματα εστίασης, από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αποτροπή της πανδημίας του φονικού ιού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, με την εν λόγω τροπολογία δίνεται η δυνατότητα επέκτασης, ατελώς, έως και 100% του κοινοχρήστου χώρου που αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα, εφόσον αυτό είναι δυνατόν και υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης ακώλυτης διέλευσης των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους, υπό προϋποθέσεις, να πεζοδρομούν για ορισμένες  ώρες ή και ολόκληρη την ημέρα, συγκεκριμένους δρόμους προκειμένου να δώσουν περισσότερο χώρο για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε καταστήματα εστίασης, ή να δημιουργούν διαδρόμους κίνησης πεζών, ποδηλάτων  ή διαδρόμους ήπιας κυκλοφορίας.

Σε περιπτώσεις παραβάσεων, όπως επί παραδείγματι αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, επιβάλλονται πρόστιμα ίσα με το ανάλογο τέλος του χώρου της παράνομης χρήσης και σε περίπτωση υποτροπής έως και τρίμηνη αφαίρεση της άδειας του καταστήματος.

Τέλος, για τις περιπτώσεις των καταστημάτων που δεν είναι εφικτή η παραχώρηση επί πλέον χώρου  δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να μειώνουν τα τέλη έως και σε ποσοστό 50%.

Λιβάνιος για εστίαση: Δωρεάν η επέκταση τραπεζοκαθισμάτων

«Η εστίαση θα ανοίξει, εκτός απροόπτου, την επόμενη Δευτέρα στις 25 του μήνα» τόνισε από την πλευρά του και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 παρέπεμψε στον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση, για τους αναλυτικούς κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι όσοι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης έχουν τη δυνατότητα επέκτασης τραπεζοκαθισμάτων, μπορούν να την κάνουν δωρεάν έως τις 31 Δεκεμβρίου, προκειμένου να φθάσει ο αριθμός τους στα επίπεδα προ των μέτρων. Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες που δεν έχουν τη δυνατότητα αύξησης των τραπεζοκαθισμάτων τους, θα έχουν μείωση στα τέλη έως 50%.

in.gr