Βαθμολογία

Κίνδυνος αφανισμού των γυμναστηρίων

SOS εκπέμπουν τα γυμναστήρια καθώς οδηγούνται σε αφανισμό όπως μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γυμναστηρίων Λάρισας Σπύρος Γκουργκούλιας, αφού παραμένουν κλειστά και σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του υφυπουργού Οικονομίας Νίκου Παπαθανάση προγραμματίζεται να ανοίξουν στις 29 Ιουνίου. Δηλαδή θα μείνουν κλειστά τέσσερις μήνες.

«Συγχαίρουμε σίγουρα την κυβέρνηση για τα γρήγορα αντανακλαστικά που έδειξε με την άμεση επιβολή μέτρων πριν τη γενικευμένη έξαρση του κορονοϊού στη χώρα μας, αλλά έχοντας πλέον τώρα τον χρόνο θα πρέπει να φροντίσει να μην αδικήσει των κλάδο των γυμναστηρίων, και ως προς την έγκαιρη επάνοδο στην κανονικότητα, αλλά και ως προς την απαλλαγή όλων ή έστω μέρους των εξόδων που βάρυναν τις επιχειρήσεις μας, ύστερα από την κυβερνητική εντολή για το Lockdown», μας λέει ο Σπύρος Γκουργκούλιας και συνεχίζει: «Ήδη στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει δοθεί το πράσινο φως από τους επιστήμονες – λοιμωξιολόγους για το καθολικό άνοιγμα των γυμναστηρίων, με την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων προστασίας όλων των συμπολιτών μας.
Για τα μέτρα προστασίας των συμπολιτών μας αλλά και για εμάς τους ίδιους καθώς και το υπαλληλικό προσωπικό, έχουμε κάνει ήδη τις προτάσεις μας προς την κυβέρνηση σύμφωνα και με τις οδηγίες που έχουν δοθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτές τις χώρες τα γυμναστήρια είναι ανοιχτά από τη Δευτέρα 11 Μαΐου, και το προηγούμενο χρονικό διάστημα έχουν καταγράψει πολύ χειρότερα νούμερα όσον αφορά στα κρούσματα (αναλογικά με τον πληθυσμό)».
*Η άνοιξη είναι μια «χρυσή» περίοδος για τα γυμναστήρια κάθε χρόνο. Τώρα πώς θα αναπληρώστε τη ζημιά χάνοντας και μήνα του καλοκαιριού;
« Όντας κλειστά τα γυμναστήρια στην καλύτερη χρονικά περίοδο (από Μάρτιο ως και Μάιο πραγματοποιείται το 50% του ετήσιου τζίρου), η κυβέρνηση προγραμματίζει να μας ανοίξει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που είναι η πιο νεκρή περίοδος των γυμναστηρίων, για να επιβαρυνθούμε οικονομικά και με το κόστος του υπαλληλικού προσωπικού! Είναι σαν να ανοίγαμε τα τουριστικά καταλύματα και τις επιχειρήσεις τον Νοέμβριο και όχι τους καλοκαιρινούς μήνες!
Ο κλάδος των γυμναστηρίων όπως και αρκετές άλλες επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν κατ’ εντολή της κυβέρνησης να σηκώσουν το βάρος της πληρωμής του 60% των ενοικίων (τα ενοίκια στα γυμναστήρια είναι ιδιαιτέρως υψηλά λόγω των πολλών τετραγωνικών), το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (ιδιοκτητών και υπαλληλικού προσωπικού), το 100% των παγίων, και πολλών τρεχόντων εξόδων των επιχειρήσεων, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να λειτουργήσουν!»
*Έχετε προτείνει μέτρα ασφαλείας;
«Ναι και σας αναλύω ορισμένα:
* Πρόσφατη απολύμανση με τη μέθοδο της εκνέφωσης.
*Ο αριθμός ατόμων εντός του γυμναστηρίου να καθορίζεται από τα τετραγωνικά του και πάντοτε με προκαθορισμένο ραντεβού.
* Χρήση οποιουδήποτε προστατευτικού εξοπλισμού προβλέπεται.
*Αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ γυμναζομένων και γυμναστών.
Επίσης να διευκρινίσουμε ότι δεν αθλούνται μόνο υγιείς αλλά και άτομα με προβλήματα υγείας όπου δίνουμε βοήθεια στη γρήγορη και με ασφαλή τρόπο αποκατάσταση της υγείας τους. Ιδιαίτερα σε αυτούς που πάσχουν από μυοσκελετικά, κινητικά και άλλα συναφή προβλήματα.
Σύμφωνα με έγκριτες επιστημονικές μελέτες, η συστηματική εκγύμναση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στήριξης του συστήματος δημόσιας υγείας, αφού ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των αθλουμένων και προάγει τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Τα οφέλη για τους γυμναζόμενους είναι πάρα πολλά και η σωματική άσκηση αποτελεί ασπίδα προστασίας έναντι οποιονδήποτε ιώσεων (όπως και του κορονοϊού)».
*Συνηθισμένη πρακτική είναι οι αθλούμενοι να έχουν ετήσια συνδρομή ή εξάμηνη με προπληρωμένες υπηρεσίες ή απλήρωτες. Τι θα γίνει με αυτούς;
«Πολύ σωστή ερώτηση, οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων αναμένουν απόφαση της πολιτείας που να αφορά τις προπληρωθείσες υπηρεσίες αλλά και αυτές που δεν έχουν πληρωθεί».
* * *
Και ο κ. Γκουργκούλιας κατέληξε τονίζοντας: «Εάν συνεχιστεί η αναστολή λειτουργίας των γυμναστηρίων θα υπάρξει μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ πολλοί συνάδελφοι πιθανότατα να μην καταφέρουν να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα».

Του Σωτ. Κέλλα
Πηγή: Ελευθερία